Beton blok elemanlarının dayanımı üzerine pomza ve silis dumanının etkileri

İnşaat sektöründe, yapıların ağırlıklarının azaltılabilmesi için çok çeşitli yapay ve doğal malzemeler kullanılmıştır. Kullanılan malzemelerin hafif olmasının yanısıra bu malzemelerin ısı ve ses yalıtım özellikleri de aranmıştır. Bu çalışmada, geleneksel olarak kullanılan beton blok elemanlarının birim ağırlıklarını azaltmak için pomza taşı, dayanımının artırılması amacıyla ise silis dumanı katılmıştır. Deneysel çalışmalarda farklı pomza taşı ilavesi ile çimento miktarının % 10'u oranında silis dumanı katılarak 300 ve 400 dozajında PÇ 42,5 çimentosu kullanılmıştır. Beton blok elemanlarının içerisine pomza taşı katılmasıyla birim ağırlıkta azalmalar gözlenmiş, silis dumanı katkısıyla ise şahit beton bloğun dayanımından daha iyi sonuçlara ulaşılmıştır. Çalışmalarda kullanılan silis dumanının düşük dozajda ve erken yaşlarda beton blokların dayanımını artırdığı, yüksek dozajda ise dayanımını etkilemediği deneyler sonucunda elde edilmiştir.

Effects of pumice and silica fume on the strength of concrete block elements

Many different natural and artificial materials have been used in order to decrease structures weights in civil sector. The heat and sound insulation properties have also been seeked for besides the lightness of the used material. In this study, in order to decrease the unit weight and increase the strength of ordinary concrete block elements, the pumice and silica fume has been used respectively. In the experimental study, 10 % amount of silica of 300 and 400 dosage of PC 42,5 cement has been added with different pumice addition. The decrease of unit weight with the addition of pumice while better strength value than example (witness) concrete block with the addition of silica fume has been observed. The increase of the strength at the early ages and low dosage of the concrete blocks with the addition of silica fume has been obtained but no effect has been observed at the higher dosage.

___

  • Adams, E. C., "Yapı Bilgisi 3", Çeviren, Sanayi Dönmez, YÖK Matbaası, Ankara, 1993.
  • Çankıran, O., Başyiğit, C., Sarı, D. ve Sarıışık, A., "Effects of Chemical Admixture on Properties of Lightweight Concrete with Pumice as Aggregate", Technische Universitat Darmstadt Institut fur Massivbau, Darmstadt Concrete Annual Journal on Concrete and Concrete Structures, Vol. 14, pp. 181-194, 1999, Germany.
  • Çankıran, O., Serin, G. ve Sancak, E., "Pomza taşı hammaddesinin kullanıldığı sektörler", SDÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, Cilt 3, s. 53-67, Sayı 1, İsparta, 1998.
  • Dewar D. J. and Murdock, L. J., "Concrete Materials and Practice", A Division of Iiodder & Stoughton Ltd., Frame London and Auckland, 1994.
  • Gündüz, L», Sarıışık, A., Uğur, İ. ve Çankıran, O.,"Pomza Teknolojisi", Cilt ü, s. 204, İsparta, 1998.
  • Murdock, L. J., Brook, K. M. and Dewar, D.J.", Concrete Materials and Practice", Buttler & Tanner Ltd., Frome and London, 199L
  • Neville, A, M., "Properties of concrete", Pitman Publishing, pp. 606- 607, Londoru 1975.
  • Öztürk, H, ve Odabaşoğlu, Ü., "Hazır Betonda Mikrosilika Kullanımı", Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Çimento ve Beton Araştırma-Ge Liştirme Enstitüsü, Seminer Notları, Ankara, 1999,
  • Pannell, J.P.M., "Materials of Civil Engineering", Hutchinson Scientific^ London, 1987.
  • Serin, G., "Pomzamn Hafif Beton Blok Duvar Elemanı Olarak Kullanılmasının Araştırılması", SDÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans tezi, s. 106, İsparta, 1999.
  • Taşkesenligil, İ., "İnşaat sektöründe pornza", I. İsparta Pomza Sempozyumu s. 119-124, İsparta, 1997.
  • TS 1114 /Şubat 1986, "Hafif Agregalar - Beton İçin", TSE, Ankara.
  • Urhan, S., "Hafif ve çok hafif betonların karakteristik özellikleri ve teknik kapasiteleri", TMMOB, inşaat Mühendisleri Odası, Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi, Sayı 370, Ankara, 1994.
  • Venuat, M., "Lightweight Aggregates on Updating Survey of Materials, Production Technology, Innovations and Inventions", Centre d'etudes et de Recherches de L'industrie des Lionts Hydrauliques, France, 1978.