Su ürünleri işleme tesisleri ve kültür balıkçılığı projelerinde ÇED uygulamaları-İzmir örneği

Ülkemizde geçmişte ve bugün hala geçerli olan planlama ve proje değerlendirme yaklaşımı, projelerin sadece teknik, ekonomik ve politik yönlerine önem vermektedir. Herhangi bir projenin gerçekleşmesi durumunda, çevre, sağlık, sosyal yaşamla ilgili bazı olumsuz etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda alınması gereken önlemler genellikle dikkate alınmamakta; alınmış görünseler dahi ciddi ve kapsamlı bir araştırma ve çalışmaya dayandırılmamaktadır. Çevre kirliliği açısından bugün ortaya çıkan olumsuz tabloya baktığımızda aynı duyarsızlıkla davranmaya devam edildiği taktirde ileride daha ciddi sonuçlara ulaşılacağının farkına varabiliriz. Bu anlamda "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)", yukarıda söz edilen olumsuz gelişmeleri önlemek adına son derece önemlidir. Ülkemizde Kültür balıkçılığı ve Su Ürünleri işleme Tesisleri ülkemizde son 25 yılda önemli gelişmeler göstermiştir. Faaliyetlerin birbirlerine çok yakın mevkilerde, gerek yüksek gerekse düşük kapasitelerde gerçekleştirilmesi nedeni ile çevresel açıdan yoğun kirlilik gözlenmektedir. Bu kirliliğin saptanması, engelleyici tedbirlerin alınması ve sürdürülebilir gelişmenin sağlanması için öncelikle ÇED çalışması yapılmalıdır. Bu makalede Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED)'in tanımı, ÇED Prosedürü ile Su Ürünleri İşleme Tesisleri ve Kültür Balıkçılığı faaliyetlerinde Ön ÇED Prosedürünün nasıl işlediği ve izmir genelinde söz konusu faaliyetler ile ilgili olarak yürütülen ÇED işlemlerinden bahsedilmektedir.

Environmental impact assessment (EIA) appilacitons in the fisheries processing establishments and cultural fishing projects-the Izmir example

The approach being valid in past and still today in our country to consider important only to technical, economical, and political aspects of projects. In the situation of any project come true, same negative effects related with environment, health and social-life can be appeared. In this situation, the precautions which have to be taken are not generally taken into consideration, even they seem so, and they are not based on a serious and comprehensive research and study. When we look at the negative view appears today environmental pollution aspect, we can realize that if we continue to behave by the same insensibility, in the future we will reach to more serious conclusions. In this meaning, "Environmental Impact Assessment (EIA)" is greatly important to prevent negative developments mentioned above. In our country, Cultural Fishing and Fisheries Processing Establishments show important development. Since the activities are realized very close to each other and with either high or low capacities, in environmental aspect intensive pollution has been accused. For detecting the pollution, taking the preventive precautions and for a successful and sustainable development, first of all the Environmental Impact Assessment study has to be done. In this article, the-definition of Environmental Impact Assessment (EIA), how the procedures of the EIA and pre-EIA Fisheries Processing Establishments and Cultural Fishing Activities, process, pre-research report are, and the procedures of the EIA performed relate whit these activities in general of Izmir are mentioned.

___

Anopymous, I., Environmental Impact Assessment (EIA) Course Book (in Turkish). D.E.Ü. ÇEVMER&TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 04-09 Aralık 1995.

Erdem, Ü., 2000, Environmental Science-Sustainable World (in Turkish), Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yayınları-1, İzmir.

Kocataş, A., N. Bilecik, 1992, Aegean Sea and the Living Sources (in Turkish), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü, Ankara.

Özer, A., K. Arapkirlioğlu, C. Erol, 1996, Development with the Planner Aspect (in Turkish), Çevre ve ÇED, TMMOB Şehir Plancıları Odası-ÇED Komisyonu.