Muğla ilinde kültür balıkçılığı ve sorunları

Dünya nüfusu devamlı olarak bir artış göstermektedir. Bu artış sürecine bağlı olarak, gıda ve hayvansal besin açığı da artmaktadır. Bu açığın kapatılmasında, kültür balıkçılığı önemli bir kaynak oluşturacaktır. Anadolu'nun güneybatısında yer alan Muğla, deniz kıyısı uzunluğu, kara sınırı uzunluğundan daha fazla olan bir ildir. Kültür balıkçılığı yönünden Muğla ili, gerek sayı gerekse üretim miktarı açısından Türkiye'de ilk sırada yer almaktadır. Bu çalışma, Muğla ilindeki kültür balıkçılığının mevcut genel durumunu ve sorunlarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır.

Aquaculture and its problems in Muğla province

Aquaculture and its problems in Muğla province. World population has been increasing continuously. In line with this increase, the gap between the supply and demand of food and animal products has been also widening. In the closure of this gap, aquaculture will be a vital source. Being on the west of Anatolia, Muğla has a longer coastal border than its land border. Both in terms of number and volume of the fish produced, Muğla takes the first place in our country. This study was carried out to reveal the general situation of aquaculture and its problems in Muğla province.

___

Alpbaz, A. 2005. Su ürünleri yetiştiriciliği, Alp yayınları. İzmir.

Anonymous . 2004. Su ürünleri üretim değerleri, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Raporu, Ankara.

Anonymous. 2005. Su ürünleri ile ilgili genel bilgiler ve üretim verileri, Muğla farım İl Müdürlüğü Raporu, Muğla.

Atay, D., Korkmaz, A. Ş. 2001. Balık üretim tesisleri ve planlaması. Ankara Üniversitesi Yayınları, Ankara.

Demirak, A., Balcı, A., Tüfekçi, M. 2004. Güllük körfezi'nde kültür balıkçılığının su kalitesine olan etkilerinin yeni bir yöntemle irdelenmesi, Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanları V. Ulusal Konferansı, Türkiye Kıyıları 04 Bildiriler Kitabı 4-7 Mayıs 2004, Adana, 497-505.

Dirican, S. 2005. Salih adası (Bodrum-Muğla) civarında su ürünleri yetiştiriciliğinin dip canlıları üzerine etkisinin araştırılması. Ege Üniversitesi (Doktora Tezi), Su Ürünleri Temel Bilimleri Anabilim Dalı, Bilim Dalı Kodu: 504.02.01, Bomova-İzmir.

Elbek, A.G. 1993. Su ürünleri dış satım sorunları, AT ve Türkiye Su Ürünleri Sempozyumu, Dünya Gıda Günü, 14-15 Ekim, 141-148.

FAO. 2003. Fishery information, Data and Statistics Unit, Rome, ^ (www.fao.org). Folke, C, Kautsky, N. 1989. The role of ecosystem for a sustainable developement of aquaculture. Ambio 18 (4): 234-243.

Katağan, T., Kocataş, A., Ergen, Z., Mater, A., Özel, İ., Koray, T., Büyükışık, B. 1996. Güvercinlik, Güllük ve Kıyıkışlacık koylarında ÇED öncesi mevcut ekolojik koşulların saptanması. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Raporu, İzmir.

Muir, J.F., Beveridge, M.C.M. 1994. Resources, planning and management in coastal aquaculture. Proceedings of fisheries and Ocean Industrial Development 1994. Research Center of Ocean Industrial development, vPusan, Korea, 209-234.

Okumuş, İ. 1997. Deniz kafeslerinde balık yetiştiriciliğinin ekolojik bazı etkileri ve balık midye polikültür yaklaşımı. Akdeniz Balıkçılık Kongresi, 9-11 Nisan. İzmir, 10s.

Özfuçucu, G.E., Katağan, T., Tolun, L, Ergen Z., Önen, M., Yılmaz, H., Dereli, H., Kırkım, F., Morkoç, E., Yüksel, T. ve Dinçer, S. 2000. Kapalı ve yarı kapalı koylarda ağ kafeslerde yapılan deniz balıkları yetiştiriciliğinin deniz tabanında (Bentikte) yaptığı çevresel etkilerin belirlenmesine yönelik bir çalışma. TAGEM Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Raporu. Bodrum.

Özdemir, N. ve Demirhan, H. 2000. Muğla ili ve ilçelerinde alabalık işletmelerinin genel sorunları ve çözüm önerileri üzerine bir çalışma, Su Ürünleri Sempozyumu 20-22 Eylül 2000 Sinop, 621-631.
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök
Sayıdaki Diğer Makaleler

Terkos Gölü kerevitleri (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823)' nin bazı morfolojik özellikleri

UTKU GÜNER

Çamlık Lagünü (Karataş, Adana), seston, bentoz ve sedimentinde mevsimsel ağır metal değişimi

Meltem DURAL, M.Z. Lugal GÖKSU

Mersin Bölgesinde yetiştiriciliği yapılan bazı akvaryum balıkları (Poecilidae)' nda rastlanılan Lernea cyprinaceae (Linnaeus, 1758) enfeksiyonu

C.Erkin KOYUNCU, A. Erdem DÖNMEZ

Balıklarda pineal bez ve melatonin hormonunun fonksiyonları

Birsen KIRIM, ABDULKADİR BAYIR, Necdet SİRKECİOĞLU, N. Mevlüt ARAS

Su ürünleri işleyen ve satan yerlerde çalışanların sanitasyon konusunda bilgi düzeyleri

FİKRET ÇAKIR, Fatma Arık ÇOLAKOĞLU, NERMİN BERİK

Orfoz (Epinephelus guaza L., 1758) ve lahoz (Epinephelus alexandrinus V., 1828) balıklarında hipofiz bezinin histo-morfolojik karşılaştırılması

B. Ahmet BALCI, Ramazan İKİZ, Beria Falakalı MUTAF

İskenderun Demir Çelik Fabrikasından çıkan cürufun yapısı, çözünürlüğü ve denizel ortama olası etkileri

Ercan SARIHAN, DURSUN AVŞAR, M.Z. Lugal GÖKSU, Sevim POLAT, Cem ÇEVİK, Fatma ÇEVİK, Meltem ÖZÜTOK, ÖZLEM FINDIK, Meltem DURAL, M. Perçin PİNER, OLCAYTO KESKİNKAN

Bartın Çayı (Bartın) Havzası' nın Ephemeroptera (Insecta) limnofaunası

Mustafa TANATMIŞ, NESİL ERTORUN

Karataş kıyısal suları (Kuzey Doğu Akdeniz) planktonik diyatomları

Akiz Ayça AKA, Sevim POLAT

Karadeniz' de orta su trolü ile avlanan pelajik balıkların bazı biyolojik özellikleri ve avcılık verilerinin incelenmesi

OSMAN SAMSUN, FERHAT KALAYCI, Necati SAMSUN, Sabri BİLGİN