Dispute over fisheries in the Black Sea between Turkey and Ukraine

Karadeniz ülkeleri için önemli bir iş ve ucuz besin kaynağıdır. Balıkçılığın ulusal ekonomiye olan katkısının miktarı hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber, sahil kesimindeki pekçok insanın geçimini balıkçılıktan sağladığı bilinmektedir. Av gücü artışı ve diğer faktörlerin de katkısıyla, ticari öneme sahip bazı balık türlerinin stoklarında meydana gelen azalma, ' Karadenizi çevreleyen ülkeler arasında bazen ciddi sonralara neden olmaktadır. Yakın geçmişte Türkiye ile Ukrayna arasında, bir Türk balıkçı teknesinin batırılması ve bir Türk balıkçının ölümüyle sonuçlanan benzer bir sorun yaşanmıştır. Karadeniz'de kıyısı olan ülkeler arasında; avcılığı düzenleyen ve etkin bir kontrol sağlayacak önlemlerin alınması ve tartışılması gerekmektedir. Bu makalede Karadeniz'de Türkiye ile Ukrayna arasında çatışma konusu olan balıkçılık- konu edilerek, ülkeler arasındaki sorunu doğuran nedenler tartışılmış ve giderilmesi yolunda bazı önerilerde bulunulmuştur.

Türkiye ile Ukrayna arasında Karadeniz'deki balıkçılık tartışması

Fishing in the Black Sea is considered to be an important source of employment and cheap food for the people of the Black Sea countries. Although, no exact information on the level of contribution of the fisheries to national economy is available, many communities along the Black Sea earn their live from fishing. The decrease in the stocks of some commercially important species, caused by the increase in he amount of fishing and by other factors, sometimes creates serious problems among the countries sharing the Black Sea living natural sources. Such a conflict has recently occurred between Turkey and Ukranie, resulted in death of one Turkish fisherman and loss of a Turkish fishing vessel. The adoption and implementation of more effective regularity measures for all countries bordering the Black Sea is therefore still appears to be a matter of discussion. This paper therefore concern the dispute over fisheries in the Black Sea between two bordering countries, Turkey and Ukraine.

___

BSEP, 1997. Annual Report, The Black Sea environmental programme 1997. Pp. 39.

DIE, 1997. Turkish Fishery Statistics, 1970-1997.

FAO, 1985. The Fisheries resources of the Mediterranean. Part two: Black Sea, Studies and Reviews, GFCM, No: 60, pp. 121.

FAO, 1997. Fishery Statistics, 1970-1997.

Seyhan, K., Kose, E., Ozer, NY., 1999. Problems on the Integrated Marine Ecosystem Management in the Eastern Black Sea. EEZ Technolgy, pp. 215-217
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök