OSMANLI KRONİKLERİ IŞIĞINDA 1821 MORA AYAKLANMASI

1821 yılında başlayan ve neticesinde Osmanlı İmparatorluğu’ndan bağımsız bir Yunanistan Devleti’nin kurulmasına yol açan Mora Ayaklanması üzerine şimdiye kadar birçok çalışma yapılmış, ancak Osmanlı kronikleri ışığında bu olayın incelenmediği görülmüştür. Siyasi Tarih araştırmalarında bu alan üzerinde görülen eksiklik, bu çalışma için incelenen kronikler aracılığıyla giderilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda Moralı Mir Yusuf, Mehmed Mansur, İzzet Molla gibi dönemin önemli tarihçi – devlet adamlarının yazdıkları eserler esas alınarak bu çalışmanın hazırlanması, literatüre önemli bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışma, 1821-1830 tarihleri arasında cereyan eden siyasi olayların bizzat o dönemde yaşayıp gördüklerini kaleme aktaran devlet adamlarının eserleri incelenerek hazırlanacağından bu alanda bulunan önemli bir boşluğu kapatacak niteliktedir.

1821 Peloponnese Revolt in the Light of Ottoman Chronicles

Many studies have been carried out on the Peloponnese Revolt, which started in 1821 and eventually led to the establishment of an independent Greek State from the Ottoman Empire, but it has been seen that this event has not been examined in the light of Ottoman chronicles. The deficiency in this field in Political History studies has been tried to be eliminated through the chronicles examined for this study. In this context, the preparation of this study based on the works written by important historians and statesmen of the period such as Moralı Mir Yusuf, Mehmed Mansur and İzzet Molla will make an important contribution to the literature. In addition, this study has the quality to close an important gap in this field, as it will be prepared by examining the works of statesmen who wrote about the political events that took place between 1821 and 1830.

___

  • Ahmed Muhtar. (1928), Türkiye – Rusya Seferi ve Edirne Muahedesi, Ankara: Büyük Erkan-ı Harbiye Reisliği Ankara Matbaası.