DOLARİZASYON OLGUSU:2008 FİNANSAL KRİZİNDEN SONRA TÜRKİYE’DE DOLARİZASYON İNCELEMESİ

Bu çalışmanın amacı dolarizasyon kavramı hakkında detaylı bilgiler vererek, özellikle Türkiye’de son yıllarda etkisini artıran dolarizasyon etmenleri açıklamak ve 2008 finansal ekonomik krizinden sonra ortaya çıkan ortamda Türkiye’nin dolarizasyon pozisyonlarını detaylarıyla beraber incelemektir. Dünya ekonomilerinde belirsizliklerin arttığı kriz dönemlerinde ismi daha çok anılmaya başlayan dolarizasyon, küresel ekonomide finansal krizlerin ortaya çıkmasıyla daha da ilgi çekici bir hal almıştır. Dolarizasyon en yalın haliyle bugünün finansal dünyasında kendisine güvenilen yabancı para birimleri üzerinden finansal işlemlerini gerçekleştirmek olarak tanımlanabilir. Bu duruma sebep olan önemli bir faktör olarak, finansal krizlerden sonra genellikle ortaya çıkan enflasyonist baskının hane halkı üzerindeki olumsuz etkisidir. Hane halkının bu duruma çözüm sağlanmasını amaçlayarak, finansal istikrarı sağlamak adına güven duyulan yabancı para birimlerine yöneltmesi ve özellikle ithal ürünlerin fiyatlarının doğrudan yabancı para birimleri üzerinden belirlenmesiyle ortaya çıkan zincirleme bir süreçtir. Çalışmada, enflasyon ile dolarizasyon olgusu karşılaştırmalı olarak incelenecek ve dolarizasyonun hane halkı üzerindeki finansal etkisinin sonuçları ortaya koyulacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Dolarizasyon, Enflasyon, Kriz

___

  • Yalta,Yasemin (2011), Paranın Tanımı ve İşlevleri, Ders Notları, Erişim: https://www.researchgate.net/profile/Ayse_Yalta
  • Isaac O.C. Igwe, ‘’ History of the International Economy: The Bretton Woods System and its Impact on the Economic Development of Developing Countries’’ Athens Journal of Law – Cilt 4, Sayı 2
  • IMF, ‘’ World Currency Composition ‘’ , http://data.imf.org/regular.aspx?key=41175 , (Erişim Tarihi 02.04.2019) (İlker S.2007, S.3-8 Makroekonomik Değişkenlerin Dolarizasyon Sürecine Etkisi: Ampirik Bir Yaklaşım) (Erişim Adresi, http://www3.tcmb.gov.tr/kutuphane/TURKCE/tezler/ilkersari.pdf )
  • Serdengeçti, S. (3 Ekim 2005). Dolarizasyon/Ters Dolarizasyon. TCMB Başkanın Konuşmaları, Eskişehir. (Erişim Tarihi 05.04.2019), www.tcmb.gov.tr/yeni/duyuru/2005/sunumeskisehir.php
  • Armas, A. ve Webb, R. (2003). “Monetary Policy in a Highly Dollarized Economy: The Case of Peru”. (Editör: P.C. Ugolini, A. Schaechter, M.R. Stone). Washington: International Monetary Fund.
  • Mevlüt Tatlıyer, Siyasileşen Finans ve Finansallaşan Siyaset Ekseninde Finansal Spekülasyonlar, (SETA Rapor, İstanbul:2018)
  • Adem Öğüt,Ayşe Kocabacak, ‘’Küreselleşme Sürecinde Türk İş Kültüründe Yaşanan Dönüşümün Boyutları’’, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, sosyal bilimler Kongresi Bildirisi (11-13 Haziran 2007)