İstanbul Şehir Pazarlamasında Kamu Aktörlerinin Rolü

Şehir pazarlaması; küreselleşme ile başlayan rekabet ortamında sermayeyi, yatırımcıyı, nitelikli insan kaynağını, yerli ve yabancı turistleri çekmek ve şehri bir cazibe merkezi haline getirmeye yönelik stratejiler uygulamaktır. Şehrin marka değerini büyütmeye yönelik rekabetsel üstünlük alanları yaratmak ve sürdürmek bu kapmamdadır. Bu süreçte; altyapı, mimari, ulaşım, sağlık, eğitim, yatırım ve turizm hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili faaliyetler bakımından yerel aktörlere önemli görevler ve sorumluluklar düştüğü günümüzün bir gerçeğidir. Küreselleşme ile birlikte şehirler arasında yoğun bir rekabet başlamıştır.  Şehirler birer ülke ekonomisine dönüşmektedir. Bu bağlamda yapılan araştırmalarda şehirler farklı özellikleri ile ön plana çıkmakta; “Finans Şehri”, “Turizm Şehri”, “Sağlık Şehri”, Kültür Şehri” “Sanayi Şehri ve benzeri tanımlamalarla anılmaktadırlar. Şehirlerin sahip oldukları bu unvanlar sahip oldukları Pazar pozisyonunun iyileştirilmesi sonucu kazanılmaktadır. Şehir Pazarlaması” kavramı ilk kez 1969 yılında Kotler ve Levy tarafından yazılan “Pazarlamanın Genişletilmiş Teorisi” isimli makalede mekân pazarlama kavramıyla literatürde yer almıştır. Buna göre şehir bölge ve ülke pazarlaması yaklaşımlarının tümünü kapsayan bir kavram olarak günümüzde kullanılmaya devam edilmektedir.  1980’li yıllardan sonra şehirler arasındaki rekabetin giderek artması, şehirlerin markalaşmaya yönelmesi ile sıkça gündeme gelen “şehir pazarlaması” kavramı şehirlerin farklı pazarlama yaklaşımlarını açıklamaktadır. Bu çalışmada; şehir pazarlaması kavramını pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi süreçlerinde görev ve sorumlulukları bulunan ve şehir pazarlaması üzerinde itici bir gücü olan yerel ve kamu aktörlerinin rolü ve önemi vurgulanmaktadır. 

The Role of Public Actors in Istanbul City Marketing

City marketing, is following strategies which attracts capital, investors, qualified workforce and domestic and international to the city. It also covers creating competitive advantage in various fields, aiming to grow the brand value of the city. It’s a solid fact today that local actors bear seriouos responsibilities and challenges in this process from the aspects of execution of services such as architectural, transportation, health, investment and tourism. Globalisation has sparkled an intense competititon among the cities which are transforming into country economies. Recent studies on this topic show that cities are coming forward with different characteristics and earn the titles such as “Finance City”, “Tourism City”, “Health City” , “Culture City” and “Industry City”. These titles that the cities hold are acquired by the improvement of the market position.  “City Marketing” concept was first mentioned in the article authored by Kotler and Levy in 1969 called, “Broadening Concept of Marketing” with the name “Location Marketing” in literacy for the first time. It’s still a term used today to cover city, region and country marketing concepts. Increasing competition between cities and focus on city marketing which has come forward with increasing city branding after 1980, explains the different marketing approaches embraced by different cities. This study highlights importance of the roles of the local and public actors, who are reponsible for executing processes of on city marketing.

___

  • Apaydın, Fahri. Şehir Pazarlaması, 1. Basım, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2011.Aslan, Filiz. “Şehir Pazarlaması: Kars İli Örneği”, Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2014.Başçı, Ahmet. Şehir Markası Yaratma Süreci ve İstanbul Şehir Markası İçin Bir Model Önerisi, Marmara Üniversitesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 2006.Braun, Erik. City Marketing Towards an Integrated Approach, Erasmus University of Rotterdam, 2008.Ceylan, Hasan Hüseyin. “Yerel Kalkınma ve Rekabet Aracı Olarak Şehir Pazarlamasında Yatırımcıların Yatırım Destinasyon Tercih Yapılarının Belirlenmesi ve Uşak Tekstil Sektöründe Bir Uygulama”, Doktora Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010.Deffner, Alex, Christos Liouris. City Marketing: A Significant Planning For Urban Development In A Globalised Economy, 45th Congress of The European Regional Science Association, 23-27 August, Vrije Univeriteit, Amsterdam, 2005.Goovaerts, Peggy, Hannes Van Biesbroeck, Tim Van Tilt. “Measuring The Effect and Efficiency of City Marketing”,Enterprise and The Competitive Environment 2014 Conference, ECE 2014, 6-7 MArch 2014, Brno, Czech Republic.Gümüş, Hacer. Türkiye’de Ulusal Turizm Örgütlerinin Yapısal Analizi ve Turizm Pazarlamasına Katkılarına Yönelik Bir Araştırma Çalışması, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008.İlban, M. Oğuzhan. Seyahat Acenta Yöneticilerinin Destinasyon Marka İmajı Algıları Üzerine Bir Araştırma, Ege Akademik Bakış, c.8, s.1, 2008.Kotler, Philip, Irving J. Re,n, Donald H. Haider. Marketing Places: Attracting Investment, Industry and Tourism To Cities, Regions and Nations, New York: The Free Press, 1993.Kotler, Philip, Christer Asplund, Irving Rein, Donald Haider. Marketing Places Europe: Attracting Investments, Industries, Residents and Visitors to European Cities, Communities, Regions and Nations, Pearson Education, London, UK, 1999.Kotler, Philip ve Milton. Küresel Pazarları Kazanmak. Türk Hava Yolları Yayınları: İstanbul, 2015.Metaxas, Theodore. City Marketing and City Competitiveness; An Effort of Reviewing The Last 25 Years, Discussion Paper Series, c.13, s.18, 2007.Akdağ, Mustafa, Arklan Ümit. Kriz Yönetimi; İletişimsel Temelde Çözüm Odaklı Stratejik Yaklaşımlar, 2014http://istanbul.gov.tr/trhttps://www.ibb.istanbul/https://www.istka.org.tr/http://www.istanbul.gov.tr/tr/sehir-yonetimihttps://www.mercer.com.tr/basin-odasi-haberler/mercer-2018-yasam-kalitesi-arastirmasinin-sonuclari-aciklandi.htmlhttps://www.mercer.com/newsroom/2018-quality-of-living-survey.htmlhttp://www.mori-m-foundation.or.jp/english/ius2/gpci2/https://www.arcadis.com/en/global/our-perspectives/sustainable-cities-index-2018/citizen-centric-cities/