Türkiye ve Fransa'da uygulanan spor yönetiminin kamu yönetimi açısından karşılaştırılması

Bu araştırmanın amacı, 19. yüzyıldan bu yana, Türk kamu yönetimi örgütlenmesinde farklı zamanlarda ve farklı ağırlıklarda etkili olan Fransa ve Türkiye’de bir kamu hizmeti olarak uygulanan spor yönetiminin örgütsel yapısı ve işlevleri açısından karşılaştırma yapmak ve geleceğe dönük geliştirme önerileri sunmaktır. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere söz konusu ülkelerin spor yönetimine ilişkin dokümanları, iki farklı yolla elde edilmiştir. Öncelikle Fransa Sağlık, Gençlik ve Spor Bakanlığına ait bilgiler kurumun resmi web sitesinde yayınlanan bilgilerden ve ayrıca 2003 Yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Avrupa Kültür Sözleşmesine Taraf Olan Ülkelerde Sporun yasal olarak kurumsallaşmasına ilişkin araştırma Raporu”ndan temin edilmiştir. Fransa ve Türkiye’de uygulanan spor yönetimine ilişkin yapılan karşılaştırmada; spor kulüpleri, spor federasyonlarına ilişkin yapı ve düzenlemelerin farklılık gösterdiği ve Fransa’da anlamlı bir farklılık olarak “gençlik, beden eğitimi ve spor” politikaları hususunda bilimsel araştırma yapan ve spor politikalarının üretilmesinde katkıda bulunan enstitülerin varolduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, her iki ülkede var olan sporun yönetsel yapısı ve işlevleri, merkezi yapı ve yerel makamların işlevleri açısından tartışılmış ve var olan spor yönetimlerinin daha etkin ve geliştirilmesi için bazı önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak; sporun bir kamu hizmeti olarak algılandığı Fransa ve Türkiye’de uygulanan spor yönetimi süreçlerinde benzerlikler olduğu gözlenmiş, uygulanan spor yönetiminin Türkiye’de günün şartları ve koşulları doğrultusunda yeniden yapılandırılması gerektiği sonucu ortaya çıkmıştır.

Comparison of sport management applied in France and Turkey in terms of public administration

The purpose of this research is to compare the organizational structures and functions of sports management applied as public service in both Turkey and France, which has had influence at different times and different degrees on the organizations of the Turkish public administration since 19 century, and to identify the future–based development suggestions. In order to realize the aim of this research, documents related to the sports management of two countries in question were obtained by two different ways. Firstly, the data regarding the French Health, Youth and Sports Ministry was obtained from the ministry’s official website on which it is published and secondly it was provided from the research report relating to the legally institutionalized sport in countries that are parties to the European Cultural Convention, which was prepared by the Turkish Youth and Sports General Directorate International Relations Department in 2003. In this comparison of the sports management applied as public service in both France and Turkey, the structures and regulations concerning sports clubs, sports federations show variety and as a significant difference in France, it is determined that there are institutions researching scientifically with regard to the “youth, physical education and sports” policies, and contributing to produce sports policies. These results have been discussed in terms of both two countries’ existing administrative structure and function of the sport as well as the functions of the central administration and local authorities in these countries. Also some proposals have been made in order to develop the existing sport man agement and make it more effective. As a result, it has been observed that there are some similarities in applied the progresses of the sport management in France and Turkey both where a sport is perceived as a public service, it became evident that the sport management applied in Turkey is necessary to be reorganized in accordance with terms and conditions of the day

___

  • 1. Erdoğdu, S., “Kamu Personel Rejiminde Uyarlanma”, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü, s:4-5, (2003).
  • 2. Güler, B. A., “Yeni Sağ ve Devletin Değişimi Yapısal Uyarlama Politikaları“ 1980-1995, İmge Kitabevi, 2. baskı, s:289, (2005).
  • 3. Güler, B., Karahanoğulları, O., Karasu, K., Ömürgönülşen, U., Akın Ö., Tellal, E., Keskin, N., Çınar, T., Esen, S., Kutlu, M., Kamu Yönetimi Ülke İncelemeleri“, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara, 2. Baskı, 13-19 (2009).
  • 4. Karahanoğulları, O., Güler, B., Karasu, K., Ömürgönülşen, U., Akın Ö., Tellal, E., Keskin, N., Çınar, T., Esen, S., Kutlu, M., “Fransa’da Kamu Yönetimi“ “Kamu Yönetimi Ülke İncelemeleri“, İmge Kitabevi Yayınları, Ankara, 2. Baskı, 39-41 (2009).
  • 5. Fişek, K., “ Devlet Politikası ve Toplumsal Yapısıyla İlişkileri Açısından Dünya’da ve Türkiye’de Spor Yönetimi” Bağırgan Yayınevi, Ankara, 2. Baskı, s: 144, (1998).
  • 6. San, H., “ATATÜRK’ÜN Spor Politikası”, Bir Sempozyumun Getirdikleri ATATÜRK’ÜN SPORA BAKIŞI, 17 Aralık 1981, Gazeteciler Cemiyeti Yayınları, İstanbul, s:87 (1981).
  • 7. Sümer R., “Türkiye’de Sporun Tarihsel Gelişimi ve Sporda Demokrasi, Belgeler/Yorumlar”, Şafak Matbaası, 3. Baskı, s:28,32 (1990).
  • 8. Güngör, İ. H., “ATATÜRK’ÜN Spor Politikası”, Bir Sempozyumun Getirdikleri ATATÜRK’ÜN SPORA BAKIŞI, 17 Aralık 1981, Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul, s:25 (1981).
  • 9. DEMİR, H., “Türk Spor Teşkilatı (Tarihsel Gelişim, Kapsam ve Bir Araştırma)”, Mart 2006, Çizgi Kitapevi, s:16,17,18.
  • 10. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 3289 Sayılı Kanun, madde 6, madde 1, Ek madde 1, madde 36, madde 18 ,(1986).
  • 11. Ertaş, Ş., Petek, H., “Spor Hukuku”, Yetkin Yayınları,Ankara, s:86-88 (2005).
  • 12. Anonim, “Avrupa Kültür Sözleşmesine Taraf Olan Ülkelerde Sporun yasal olarak kurumsallaşmasına ilişkin araştırma Raporu”, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı (2003).
  • 13. http://www.sports.gouv.fr/home-page_624/ministry_628/structural overview-of-the-youth-sport-and-association-activity-task-force-under the-ministry-of-health-youth-and-sport_1672.html