SPOR TOTO SÜPER LİGİ TURGAY ŞEREN SEZONUNDA PROFESYONEL FUTBOL DİSİPLİN KURULU KARARLARININ İÇERİK ANALİZİ

Bu çalışmada, 2016 – 2017 Spor Toto Süper Ligi Turgay Şeren Sezonu’nda disiplin kuruluna sevk edilen, disiplin suçu teşkil eden eylemlerin ve bu eylemler için verilen cezaların incelenmesi amaçlanmıştır. Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu kararlarının incelenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada incelenen kararlar Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu ilgili karar belgeleri üzerinden yapılmıştır. Verilerin analizinde MAXQDA nitel veri analiz programı kullanılmıştır. İçerik analizi yöntemiyle futbol faaliyetlerinde ceza alanlar (Kulüp, yönetici, taraftar, sporcu ve diğer görevliler), disiplin ihlalleri ve bu sınıflara giren disiplin cezaları analiz edilmiştir. Elde edilen veriler incelendiğinde, en çok "taraftar" ve "kulübün" ceza aldığı en az ise "müsabaka görevlilerinin” ceza aldığı belirlenmiştir. Ayrıca en fazla "çirkin ve kötü tezahürat", “saha olayları" ve "talimatlara aykırı hareket"lerden dolayı disiplin ihlali yapıldığı görülmüştür. Son olarak disiplin kurulu kararlarında çoğunluğu "para cezası" olmak üzere sırasıyla "müsabakaya girişin engellenmesi", "ihtar", "müsabakadan men", "soyunma odası ve yedek kulübesine giriş yasağı", "hak mahrumiyeti", "seyircisiz oynama" ve "stadyuma giriş yasağı" disiplin cezalarının uygulandığı belirlenmiştir.

CONTENT ANALYSIS OF THE DECISIONS OF PROFESSIONAL SOCCER DISCIPLINE COMMITTEE IN TURGAY ŞEREN SEASON OF SPORT TOTO SUPER LEAGUE

In this study, the aim was to examine the actions which formed discipline offense and which were referred to discipline committee in Turgay Şeren Season of Sport Toto Super League, and to examine imposed penalties for these actions. In examining the decisions of Professional Soccer Discipline Committee, content analysis method was utilized. Examinations of decisions in the study were conducted through the relevant decision documents of Professional Soccer Discipline Committee. In the analysis of data, MAXQDA qualitative data analysis program was used. By means of content analysis, those being punished in soccer activities (club, manager, soccer fan, athletes, and other officials), discipline violations, and discipline penalties included in these classes were analyzed. When the data obtained were examined, it was identified that “soccer fans” and “clubs” were punished the most, while competition attendants were punished the least.  In addition,   it was seen that discipline violations were mostly performed due to “the ugly and bad acclamation”, “field events”, and “actions against directive”.  Lastly,  in the decisions of discipline committee,   it was found that discipline penalties were “impeding access to competition”,  “notice”,  “banning from  competition ”, “access ban to dressing room or bench”,  “ineligibility”,  “playing without spectators”  and “access ban to stadium  ” , while they were mostly fines.  

___

  • 1. Aydın Z. Sportif disiplin kurullarının oluşumu ve bağımsızlığı, Editör: Tacar Çağlar, Ankara Barosu Spor Hukuku Kurulu Av. Hasan Aydın Tansu Armağanı, Ankara, Azim Matbaacılık, 2016.
  • 2. Akyıldız A. Spor disiplin ve yargısına “Temel hak ve özgürlükler penceresinden bakış” Editör: Tacar Çağlar, Ankara Barosu Spor Hukuku Kurulu Av. Hasan Aydın Tansu Armağanı, Ankara, Azim Matbaacılık, 2016.
  • 3. Futbol Disiplin Talimatı.26249 sayılı resmi gazete,2006.
  • 4. Şahin M, Şebin K, Yılmaz M, Şahin M. Sporda Şiddetin Boyutları. Nobel Akademik Yayınları. Ankara. 2014.
  • 5. Keysan H. Sporda Şiddet Sorunu, www.evrensel.net. 2005.
  • 6. Var L. Futbol Seyircilerinin Spor Alanlarındaki Saldırganlık Davranışları Hakkında Betimsel Bir Çalışma (Kırşehir İli Örneği), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi Ve Spor Anabilim Dalı. 2008.
  • 7. Babbie E. The practice of social research (11.bs.). Belmont, CA: Wadsworth Publishing. 2007.
  • 8.Gökçe O. İçerik Çözümlemesi Sosyal Bilimlerde Bir Araştırma Yöntemi (2. basım) Konya: Selçuk Üniversitesi Yayınları No:1. 1995.
  • 9.Bilir P, Avgın A. Ceza alan futbol taraftarlarının şiddete yönelik davranışlarının incelenmesi: Adana ili örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 2017; 8(3) :232-251.
  • 10. Arslan C, Bingölbalı A. Futbol seyircisini fanatik olmaya yönelten motivasyonel ve psikolojik etkenler. Hacettepe Üniversitesi Futbol Bilim ve Teknoloji Dergisi, 1997; 6: 3-10.
  • 11. Şahin M. Spor ahlakı ve sorunları, İstanbul, Evrensel basım yayın, 2009.
  • 12.Tutkun E, Taşmektepligil MY, Canba S, Acar H, Çon M. Samsunspor taraftarlarının sosyo-ekonomik özellikleri ve şiddete eğilimleri. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 2012; (14) 1: 56-63. 13. Acet M. Sporda Saldırganlık ve Şiddet. İstanbul, Morpa Kültür Yayınları, 2005.
  • 14. Rona MŞ. Futbol müsabakalarında şiddet olaylarına karışarak adli kayıtlara geçen seyircilerin psiko-sosyal analizleri üzerine bir araştırma Ankara, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, 2003.
  • 15. Demir F. Futbol olgusu ve futbolda asayiş yönetimi. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2005.
  • 16. Yıldırım M. Futbol seyircilerinin saldırganlık davranışlarına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2017: 10(50), 1046-1057.
  • 17. Taştan Ş. Futbol taraftarlığı ve şiddet olgusu: farklı taraftar gruplarında şiddet eğilimleri üzerine karşılaştırmalı sosyolojik bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mersin: Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, 2009.
Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-5110
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2010
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi