Spor Masajına Yönelik Ölçek Geliştirme Çalışması

Sporcular açısından son derece gerekli olan spor masajı, sporcuların hem fiziksel hem de zihinsel açıdan toparlanmasında önemli görülen bir uygulamadır. Çalışmanın amacı, bireylerin spor masajına yönelik tutum ve düşüncelerini ölçmeyi amaçlayan bir ölçek geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmacı tarafından oluşturulan madde havuzu, alanında uzman kişilere sunulmuştur. Uzman görüşleri sonrasında taslak ölçeğe son hali verilmiştir. Çalışmaya açımlayıcı faktör analizi kapsamında 261 kişi, doğrulayıcı faktör analizi kapsamında 316 kişi, test tekrar test kapsamında 53 kişi, cronbach alpha ve madde toplam korelasyonu kapsamında ise 152 kişi katılım göstermiştir. Taslak ölçeğe AFA uygulanmış, analiz sonucuna binişik olan maddeler ölçekten çıkarılmıştır. Verilerin analizinde sırasıyla açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonrasında ölçeğin güvenirliği, test tekrar test ve iç tutarlılık analizleri ile hesaplanmıştır. Hesaplanan KMO değerinin (0,922) faktör analizi için yeterli olduğu belirlenmiştir. Yapılan analizler, ölçeğin kararlılık katsayısının 0,852; cronbach α katsayısının ise 0,874 olduğunu göstermiştir. Cronbach alpha katsayıları hem ölçeğin alt boyutları hem de ölçeğin genelinin güvenilir olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak dört alt boyut ve on dokuz maddeden oluşan ölçeğin, geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu tespit edilmiştir.

Scale Development Study For Sports Massage

Sports massage, which is extremely necessary for athletes, is an application that is considered important in the recovery of athletes both physically and mentally. The aim of the study is to develop a scale that aims to measure the attitudes and thoughts of individuals towards sports massage. For this purpose, the item pool created by the researcher was presented to experts in the field. After expert opinions, the draft scale was finalized. 261 people participated in the study within the scope of Exploratory Factor analysis, 316 people within the scope of confirmatory factor analysis, 53 people within the scope of test-retest, and 152 people within the scope of cronbach alpha and item total correlation. EFA was applied to the draft scale, and the items associated with the analysis result were removed from the scale. In the analysis of the data, Exploratory factor analysis and Confirmatory factor analysis were applied respectively. After confirmatory factor analysis, the reliability of the scale was calculated by test-retest and internal consistency analysis. It was determined that the calculated KMO value (0.922) was sufficient for factor analysis. The analyzes showed that the stability coefficient of the scale was 0.852; showed that the Cronbach α coefficient was 0.874. Cronbach's alpha coefficients showed that both the sub-dimensions of the scale and the overall scale were reliable. As a result, it has been determined that the scale, which consists of four sub-dimensions and nineteen items, is a valid and reliable measurement tool.

___

  • Aksayan, S., ve Gözüm, S. (2002). Guide for intercultural scale adaptation: Psychometric features and intercultural comparison. Journal of in Nursing Research Developing, 4(2), 9-20.
  • Best, T.M., Hunter, R., Wilcox, A. ve Haq, F. (2008). Effectiveness of sports massage for recovery of skeletal muscle from strenuous Exercise. Clinical Journal of Sport Medicine, 18(5), 446-460.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. İkinci Baskı. Pegem Yayıncılık: Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. On ikinci Baskı. Pegem Akademi: Ankara.
  • Deuser, E. (1967). Masaj odası ve masörün hazırlığı. Spor Hekimliği Dergisi, 2(2), 55-56.
  • Fornell, C. ve Larcker, D.F. (1981). Evaluating structural equations models with unobservable variables and measurement error. Journal of Marketing Research, 18(1), 39-50.
  • Galloway, S., Watt, J. ve Sharp, C. (2004). Massage provision by physiotherapists at major athletics events between 1987 and 1998. British Journal of Sports Medicine British Journal of Sports Medicine, 38(2), 235-7.
  • Hair, J.F., Anderson, R.E, Tatham, R.L. ve Black, W.C. (1999). Análisis multivariante. Prentice Hall: Madrid.
  • Karagöz, Y. ve Bardakçı, S. (2020). Bilimsel Araştırmalarda Kullanılan Ölçme Araçları ve Ölçek Geliştirme. Nobel akademik yayıncılık: Ankara.
  • Karagöz, Y. (2016). SPSS ve AMOS 23 Uygulamalı İstatistiksel Analizler. Nobel Akademik Yayıncılık: Ankara.
  • Kartal, M. ve Bardakçı, S. (2018). SPSS ve AMOS Uygulamalı Örneklerle Güvenirlik ve Geçerlik Analizleri. Akademisyen Yayınevi: Ankara.
  • Kaya, M. (1985). Spor Masajı ve Uygulama Teknikleri. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi: Ankara.
  • Meydan, C.H. ve Şeşen, H. (2015). Yapısal Eşitlik Modellemesi AMOS Uygulamaları. İkinci Baskı. Detay Yayıncılık: Ankara.
  • Nakip, M. (2006). Pazarlama Araştırmaları Teknikler ve SPSS Destekli Uygulamalar. Seçkin Yayıncılık: Ankara.
  • Nocker, J. (1971). Physiologie der leibesübungen; Ferdinand Enke Verlag: Stuttgart.
  • Sanioğlu, A., Kul, N. ve Yavuz, H. (1999). Masajın sporcular üzerindeki psikolojik etkilerinin değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 1, 22-27.
  • Şenşafak, G. (2005). Günlük Bir Uygulama Olarak Masaj. Mozaik Yayınları: İstanbul.
  • Tanushree, P. (2009). Masaj Her Yaş İçin Masaj Etkileri-Teknikleri. (Çev. S. Yavuz). Ege Matbaası: İstanbul.
  • Tavşancıl, E. (2002). Tutulumların Ölçülmesi ve SPSS ile Veri Analizi. Birinci Baskı. Nobel Basım Yayın: Ankara.
  • Tezbaşaran, A.A. (1996). Likert Tipi Ölçek Geliştirme Kılavuzu. Psikologlar Derneği Yayınları: Ankara.
  • Turgut, A.H. (1977). Resim ve Yazı ile Kendi Kendine Masaj. Fon Matbaası: Ankara.
  • William, A.m., Bulsana, C.e. ve Petterson, A.S. (2013). Safety and effects of nonpharmacological interventions as a therapy for canser. In: William Cs (Ed). Evidence-Based Non-Pharmacological Therapies for Palliative Cancer Care, 4 Th Ed. New York, London, Springer, 219-51.
Spor Eğitim Dergisi-Cover
  • ISSN: 2602-4756
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: İbrahim ERDEMİR
Sayıdaki Diğer Makaleler

Erasmus+ Programı Kapsamında Bilişim Teknolojileri ile Yapılandırılmış Geleneksel Sanat Aktivitelerinin Lise Öğrencilerinin Kültürel Zekâ Düzeylerine Etkisi

Serap ÖZGÜR, Mustafa EROL, Fatma SÜLÜN, Tevfik ILICA, Can NAKİP, Ayhan ÖZDEMİR

Parkinson Hastalarına Uygulanan Egzersiz Programının Reaksiyon Zamanı ve Denge Üzerine Etkisi

Ayşenur KURT TÜRKOĞLU, İbrahim ERDEMİR, Hakan Levent GÜL

Spor Masajına Yönelik Ölçek Geliştirme Çalışması

Çağdaş CAZ

Rize, Trabzon ve Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerinde Görev Yapan Antrenörlerin Tükenmişlik Düzeylerinin İncelenmesi

Emre KAVASOĞLU, Cengiz BAYRAKTAR

Geleneksel Kuvvet ve Güç İnterval Antrenmanın Ağırlıklı Squat Sıçrama Hareketi Esnasındaki Hız Parametreleri Üzerindeki Etkisinin Karşılaştırılması

Harun DURAN, İbrahim CAN, Ali KIZILET, Halil İbrahim CEYLAN, Serdar BAYRAKDAROĞLU

Öğretmenlerin Sporcu Kimliği ve Sosyal Medya Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi

Muhammed PERİHAN, Cengiz ARSLAN, Semra KUVAT

Ev Hanımlarının Sportif Rekreasyon Katılımlarının Yaşam Doyumu ve Mutluluk Üzerine Etkisinin İncelenmesi

Tuğçe SAKA, Ceren GÜMÜŞGÜL, Osman GÜMÜŞGÜL

Türkiye’de İlk ve Ortaöğretim Öğrencilerinin Spora Katılım Durumu ve Akademik Başarıları Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi

Eren ULUÖZ, Ergin KARINCAOĞLU, Mahmut Çağatay NAZLICAN, Sema ERGÜNEŞ, Mustafa KOCADURMUŞ, Hakan TARTAR, Hüseyin UĞUR, Berna ERGÜNEŞ, Figen YILDIRIM