The Language of Hunter-Gatherers

Avcı-toplayıcılar, insanın sosyal evriminde "diğerleri" olarak betimlense de bu yanlış bir düşüncedir. Öyle ki, on bir bin yıllık tarım geçmişinden ve iki yüzyıllık sanayileşmeden sonra bile avcı-toplayıcılar var olmaya devam etmektedir. Söz konusu bu devamlılığa ‘dil’ merceğinden bakarak 21. yy.daki avcı-toplayıcı toplulukların iç işleyişine yeni bir bakış açısıyla yaklaşan bu kitap, başta dilbilim olmak üzere diğer bilimsel disiplinlere de farklı bir pencereden bakma şansı sunmaktadır. Bu toplulukların bunca yıl hayatta nasıl kaldıkları ve başta tarım toplulukları olmak üzere diğerleriyle nasıl iletişim kurdukları hala merak konusudur. Bu kitap, tam da merak edilen bu sorulara ‘dil’ üzerinden yanıtlar verirken bir yandan da avcı-toplayıcılara ait dillerin tipolojik özelliklerinin tarım topluluklarından farklı olmadığını göstermesiyle göstermesiyle ayrıca bir öneme sahiptir. Kitap, araştırma alanı olarak belirli bir bölgeyi değil; yedi ana başlık altında dünyadaki tüm bölgeleri araştırmaya konu etmiştir. Aynı zamanda da 21.yy.ın başındaki avcı-toplayıcı toplulukların durumu hakkında bir rapor niteliği taşımaktadır. 2020 yılının Şubat’ında, Cambridge University Press tarafından yayımlanan The Language of Hunter-Gatherers, içinde birbirinden önemli 23 özgün makalesiyle 722 sayfadan oluşmaktadır. Söz konusu 23 özgün makalenin içeriğine, ayrıntıya girilmeksizin değinilmiştir.

The Language of Hunter-Gatherers

Hunter-gatherers are often portrayed as 'others' standing outside the main trajectory of human social evolution. But even after eleven millennia of agriculture and two centuries of widespread industrialization, hunter-gatherer societies continue to exist. This volume, using the lens of language, offers us a window into the inner workings of twenty-first-century hunter-gatherer societies - how they survive and how they interface with societies that produce more. It challenges long-held assumptions about the limits on social dynamism in hunter-gatherer societies to show that their languages are no different either typologically or sociolinguistically from other languages. With its worldwide coverage, this volume serves as a report on the state of hunter-gatherer societies at the beginning of the twenty-first century, and readers in all geographical areas will find arguments of relevance here.

___

  • Güldemann, T., McConvell, P., & Rhodes, R. (Eds.). (2020). The Language of Hunter-Gatherers. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/9781139026208