Smağul Elubay'ın Tüs Adlı Hikâyesinde Yapı ve İzlek

Smağul Elubay modern Kazak edebiyatının dikkat çekici edebiyatçılarından biri olarak karşımıza çıkar. Daha çok senarist yönü ağır basmakla birlikte hikâye ve roman türlerinde kaleme alınmış eserleri de edebiyatta yer bulmuş ve bizlere araştırma imkânı tanımıştır. Elubay bu hikayesinde öteki dünyadaki yaşantıyı kahraman Sattar üzerinden anlatır. Sattar, gözlerini açtığında öldüğünü fark eder ve kendini ahiret hayatında bulur. Tanrı figürü olarak karşımıza Tolstoy’u çıkar. Öteki dünyada da kadınların erkeklere hizmet ettiği ve erkek egemenliğinin toplumun her sahasında olduğunu dile getirmesi bakımından, toplumda kadınların geri planda bırakılmasına getirilmiş bir eleştiri olarak değerlendirilebilir. Ayrıca cennette olmalarına rağmen boş yaşamaktan şikâyetçi olan bir grubun “Tanrı”’ya karşı isyan çıkarıp, komplo hazırlamasını da insanoğlunun öteki dünyada bile huzursuzluk çıkarabileceğinin kanıtı olarak sunar. Düşünen, sorgulayan ve eleştiren bir Kazak gencine mercek tutmuştur.

Structure and Theme in Smağul Elubay's Story Named Tüs

Smağul Elubay appears as one of the remarkable literati of modern Kazakh literature. Although the scriptwriter aspect predominates, his works written in the genres of stories and novels also found a place in literature and gave us the opportunity to research. In this story, Elubay tells the life in the afterlife through the hero Sattar. Sattar realizes that he is dead when he opens er eyes and finds himself in the afterlife. Tolstoy appears as the figure of God. The statement that women serve men in the other world and that male domination is in every field of the society can be considered as a criticism brought to the background of women in society. In addition, he presents the fact that a group that complains about living empty-handed despite being in heaven revolts against "God" and prepares a conspiracy as evidence that man can cause unrest even in the next world. He focused on a Kazakh youth who was thinking, questioning and criticizing.

___

  • Aktaş, Ş. (1991). Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Girişi, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Çetişli, İ. (2007). Metin Tahlillerine Giriş, Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Forster, E. M. (1982). Roman Sanatı, (Çev. Ü. Aytür). Adam Yayıncılık.
  • Ocak, Hasan . "Ahlak Felsefesi Ekseninde Günah Kavramı". Mütefekkir 1 / 2 (Aralık 2015): 39-56 .
  • Tekin, M. (2012). Roman Sanatı, İstanbul: Ötüken Yayınları.
  • Todorov, T. (1995). Yazın Kuramı ve Rus Biçimcilerin Metinleri. (Çev. M. R. Ve S. Rifat). İstanbul: YKY.
  • Yavuz, Yasin. “Reşit Hanadan’ın Romanları Üzerine Oluşumsal Yapısalcı Bir İnceleme”. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, (2018).
  • Yivli, Oktay (2019). Öykü Nasıl Okunur: Modern Öykü ve Yöntem. Ankara: Günce Yayınları.