Fantastik Bir Anlatı: Tek Kanatlı Kuş

Eserlerinde Anadolu insanını anlatan Yaşar Kemal, Tek Kanatlı Bir Kuş adlı romanında Anadolu insanının korkularını ve inanışlarını fantastik bir boyutta ele almıştır. Fantastik, bir eserde kararsızlık anı canlı tutulduğu sürece vardır. Bu kararsızlık anı fantastiği ortaya çıkaran korku ve belirsizlik izlekleriyle sağlanır. Olay örgüsünün gelişmesiyle birlikte okuyucu anlatılanların gerçekliği konusunda bir çelişkiye düşer. Bu özellikler dikkate alındığında, Tek Kanatlı Bir Kuş’ta yer alan fantastik ögelerin, türe hangi yönlerden uygun olduğunun tespit edilmesi çalışmanın esas konusunu oluşturmaktadır.

A Fantastic Narrative: "Tek Kanatlı Kuş"

Yaşar Kemal who narrates Anatolian people in his works treated Anatolian people's fears and beliefs in a fantastic way in the novel of Tek Kanatlı Bir Kuş. Fantastic survives as long as the moment of ambivalency can be kept alive in works. The moment of ambivalency is provided with fear and uncertainty themes which reveal fantastic. Along with the development of the plot, the reader run into a contradiction about the reality of the things narrated. When these features are took into consideration, the analysis and examination of fantastic elements in Tek Kanatlı Bir Kuş in the context of fantastic fiction constitutes the main target of this work.

___

  • Steinmetz, Jean-Luc (2006). Fantastik Edebiyat. Çev. Hasan Fehmi Nemli. Ankara: Dost Yayınları.
  • Todorov, Tzvetan (2004). Fantastik Edebî Türe Yapısal Bir Yaklaşım. Çev. Nedret Öztokat. İstanbul: Metis Eleştiri.
  • Yaşar Kemal (2013). Tek Kanatlı Bir Kuş. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • Yılmaz, Zuhal (2006). “Fantastik Edebiyata Genel Bir Bakış - Stefano Benni ve Stranalandia”. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi. 46: 2, s. 127-142.