Ahmet Kutsi Tecer’in Şiirlerinde Yaşam ve Ölüm

Ahmet Kutsi Tecer Türk edebiyatına kazandırdığı pek çok eserle adını unutulmaz sanatkârlar arasına yazdırmış önemli bir kişiliktir. Çalışmalarının genelinde Anadolu’ya ve Anadolu’nun sesini duyurmaya odaklanmış olan Tecer, halkı ve halk kültürünü sanatının her noktasında öncelemeyi görev bilmiştir. Halkın yaşadığı acı, sevinç ve diğer türlü duygular, onun eserlerinde kendini açıkça göstermektedir. Tecer, eserlerini yazarken herkesin kendinden bir parça bulmasını hedeflemiştir. Bu sebeple eserlerinde yaşam-ölüm, mutluluk-hüzün, doğal güzelliklerin övgüsü-içinde bulunulan mekândan kaçış isteği gibi tezat anlamlar içeren kavramlar bir arada yer alır. Çünkü o, eserlerinde bütün insanlığa seslenmek gayesindedir ve insanların hayatında bu kavramların her biri farklı farklı zamanlarda yer alır. Söz konusu kavramların en kapsayıcı olanları ise yaşam ve ölümdür. Yaşam ve ölüm her insanın bir şekilde karşılaşacağı durumlardır. Yaşama sıkı sıkıya bağlı olan Tecer, ölümü de yaşamın bir parçası sayar ve insanlara hem anı yaşamayı hem de ölümü unutmamayı öğütler. Her türlü duygu yaşamda kendine yer bulur. Yaşamın ve dolayısıyla duyguların da sonu ölümdür. Bu çalışmada Ahmet Kutsi Tecer’in şiirleri incelenecek ve bu şiirlerdeki yaşam ve ölüm kavramlarının nasıl ele alındığı üzerinde durulacaktır.

LIFE AND DEATH IN AHMET KUTSİ TECER’S POEMS

Ahmet Kutsi Tecer is an important personality who has written his name among unforgettable artists with many works he contributed to Turkish literature. Tecer, who focused on Anatolia and Anatolia’s voice throughout his works, took it as his duty to prioritize the people and folk culture in every aspect of his art. The sorrow, happiness and other kinds of emotions experienced by the people are clearly manifested in his works. While writing his works, Tecer aimed for everyone to find a piece of himself/herself in them. For this reason, in his works, concepts that contain contradictory meanings such as life-death, happiness-sadness, praise of natural beauties-the desire to escape from the place we live in, take place together. Because he aims to address all humanity in his works, and each of these concepts takes place at different times in people’s lives. The most comprehensive of these concepts are life and death. Life and death are situations that every person will encounter in some way. Tecer who is strictly attached to life, regards death as a part of life and advises people to live in the moment and not to forget death. All kind of emotions find their place in life. The end of life, consequently the end of the feelings is death.

___

  • Baydar, Mustafa (2017). Ahmet Kutsi Tecer’e Armağan. (Yayıma Hazırlayan Turgut Çeviker), İstanbul: Ve Yayınevi.
  • Coşkun, Betül (2015). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. (Editörler: Âlim Gür, Ertan Engin), Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Çetin, Nurullah (2019). Eğitim Fakülteleri İçin Yeni Türk Edebiyatı –II-. (Nurullah Çetin, Kelime Erdal, Salim Durukoğlu). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
  • Enginün, İnci (2008). Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Gültekin, Azime Sinem (2020). Ahmet Kutsi Tecer’in Hayatı, Sanatı ve Eserleri. (Yüksek Lisans Tezi), Ankara: Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Necatigil, Behçet (2007). Edebiyatımızda İsimler Sözlüğü. İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Özbalcı, Mustafa (2007). Ahmet Kutsi Tecer Şairliği ve Şiirleri Üzerine Bir İnceleme. Ankara: Akçağ Yayınları.
  • Şimşek, Yaşar (2018). “Ahmet Kutsi Tecer Şiirinde Mekânlar”, Journal of Social and Humanities Sciences Research, Vol: 5 / Issue: 31, s.4907-4929.
  • Tecer, Ahmet Kutsi (2009). Ahmet Kutsi Tecer Bütün Şiirleri. (Haz. Leyla Tecer), İstanbul: Bilge Kültür Sanat.