Şemseddin Sami’nin Hafta Dergisi ve Sistematik İndeksi (An Analysis on Şemseddin Sami’s “Hafta” Journal and Its Systematic Index)

Bu çalışmada, Şemseddin Sami’nin gazetecilik ve dergiciliği ile ilgili kısa bir bilgi verildikten sonra Hafta’nın tüm sayıları dikkate alınarak bir tanıtım ve incelemesi yapılacak, ardından dergide bulunan yazıların sistematik indeksine yer verilecektir. Şemseddin Sami; roman, tiyatro, tercüme, ansiklopedi, lügat, gramer çalışmaları gibi eserleri ile bilinen Türk dilinin önemli yazar ve araştırmacılarındandır. Dilinin sadeleştirilmesi, eğitim ve öğretimin yaygınlaştırılması gibi konuların yanında bilimsel bilginin halka aktarılması meselesine de büyük önem vermiştir. “Cep Kütüphanesi” serisi ve ardından çıkardığı Aile ve Hafta dergileri bu amaca hizmet eden ansiklopedi çalışmalarının birer öncüsü niteliğindedir. 1880 yılında Aile dergisiyle kadın ve çocukların eğitilmesi konusuna odaklanan Şemseddin Sami, ardından çıkardığı Hafta dergisi ile hedef kitlesini genişleterek bu amacını devam ettirir. “Devrinin en ciddi mecmualarından biri” olarak kabul edilen Hafta’da dil, edebiyat, eğitim, sanat, felsefe, tarih, coğrafya, fen bilimleri, antropoloji gibi pek çok alandaki bilginin halka tanıtılması amacını taşıyan yazılar mevcuttur.

___

  • AKÜN, Ö. Faruk, “Şemseddin Sâmî”, MEB İslam Ansiklopedisi, İstanbul, 1979, C.11, 411-422 ss..
  • AKÜN, Ö. Faruk, “Hoca Tahsin” TDV İslam Ansiklopedisi, C. 18, 198-206 ss.
  • ASLAN, Bahtiyar, “Şemseddin Sami’nin Aile Dergisi” Uluslararası İki Toplumun Aydını: Şemseddin Sami Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Trakya Üniversitesi Yay., Edirne, 2016, 173-182 ss.
  • KARACA, Şahika, “Şemseddin Sami ve Kadınlar”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Vol. 3, 2010, 136-146 ss.
  • LEVEND, Agâh Sırrı, Şemseddin Sami, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, 1969, 56-59 ss.Şemseddin Sami, Emsâl-Özdeyişler, Haz. İbrahim Öztürkçü, Akademik Kitaplar, İstanbul, 2010.
  • TARHAN, Abdülhak Hâmid, Bütün Şiirleri, (Haz. İnci Enginün), Dergâh Yay., İstanbul, 2013.
  • TOPALOĞLU, Yüksel, Şemseddin Sami Süreli Yayınlarda Çıkmış Dil ve Edebiyat Yazıları İnceleme-Metin, Ötüken Yay., İstanbul, 2012.
Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi (SKAD)-Cover
  • ISSN: 2149-2778
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pedagojik Sözlükbilimi Çalışmalarına Katkı: Yabancılar İçin Başlangıç Düzeyi Türkçe Sözlük (A1) (Contribution to the Studies of Pedagogical Lexicography: Beginning Level Turkish Dictionary for Foreigners (A1))

Engin YILMAZ

Şemsettin Sami’nin Resimli Kâmûs-ı Fransevî’si Üzerine (On Şemsettin Sami's Illustrated Kamus-i Fransevi)

Elmas KARAKAŞ

Kâmûs-i Türkî’de Yer Alan Deyimler, Şemsettin Sami’nin Deyim Dünyasını Ne Ölçüde Kapsar? (To What Extent the Idioms in Kamus-i Turki Contain Şemseddin Sâmi’s Vocabulary of Idioms?)

Andija KUTROLLİ

Modern Türk Edebiyatının İnşası Sürecinde Şemsettin Sami (Semsettin Sami In The Building Process Of Modern Turkish Literature)

Yüksel TOPALOĞLU

Kamus-ı Türkî’de Seçim Sınırlamaları (Selectional Restrictions in Kamus-ı Türkî)

Şahru PİLTEN UFUK

Felsefe ve Tasavvuf

Fatma Sinem AVCILAR

Kâmûs-ı Türkî’den Çağdaş Türkiye Türkçesine Deyimlerde Anlam Değişmeleri (Semantic Changes in Idioms from Kamus-i Turki to Modern Turkish Language)

Esra KİRİK, Şahru PİLTEN UFUK

Şemseddin Sami’nin Hafta Dergisi ve Sistematik İndeksi (An Analysis on Şemseddin Sami’s “Hafta” Journal and Its Systematic Index)

Samet ÇAKMAKER

Şemseddin Sami’nin Milliyetçilik Anlayışı (The Understanding of Nationalism of Semsettin Sami)

Eri SYZO

Gökyüzünün Altındaki Huiler Bir Ailedir: Diasporal Bağlamda Çinli Müslümanların Dayanışma Bilincinin Kaynağı Tartışması (“All Huis Under Heaven are One Family”: A Discussion on the Origin of Chinese Muslims’ Solidarity in Diaspora Context)

Chih-hui CHIU