ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIM AMAÇLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Günümüzde toplumun büyük bir kesimi tarafından yoğun bir kullanım oranına kavuşan internet ve sosyal medya, iletişim alışkanlıklarımıza ve hatta yaşam biçimlerimize yön verir hale gelmiştir. Bu noktadan hareketle, internet ve sosyal medyanın hangi amaçlarla kullanıldığını araştırmayı hedefleyen bu çalışmada hedef kitle olarak üniversite öğrencileri belirlenmiştir. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, internet ve sosyal medya ile ilgili literatür taraması ve konuyla ilgili bilgiler; ikinci bölümde, çalışmanın amacı, önemi, konusu ve kısıtları gibi bilgiler ile birlikte verilerin analizi ve sonuçları yer almaktadır. Çalışmada, internet ve sosyal medyayı kullanım amaçlarını ölçmek için nominal ölçek tipi kullanılmıştır. 2012 yılında yüz yüze anket yöntemiyle kolayda örneklem seçim kriteri ile 408 öğrenci üzerinde araştırma yapılmıştır. Analizler SPSS 14.0 istatistik paket programı aracılığıyla yapılmış olup, çalışmada Frekans Analizi, Varyans Analizi, Bağımsız Örneklem Kruskal Wallis Testi, Bağımsız Örneklem Kruskal Wallis H Testi ve Ki-Kare Testi veri analizinde kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde internet ve sosyal medyada geçirilen süre ile internet ve sosyal medyayı kullanım amaçları arasında, internete bağlanma sıklığı ile interneti kullanım amacı arasında ve cinsiyete göre interneti kullanma amaçları arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Buna karşılık, cinsiyete göre sosyal medyayı kullanma amaçları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanılamamıştır.

___

  • BKM. BKM Verileri, Elektronik Ticaret Raporları, http://www.bkm.com.tr/istatistik/sanal_pos_ile_yapilan_eticaret_islemleri.asp, (Erişim Tarihi 26.06.2015).
  • Boyd, D., Ellison, J. (2008). Social Network Sites: Definition, History and Scholarship. Journal of Computer Mediated Communication. 13(1). 210–230.
  • Dinçer, S., Mavaşoğlu, M. ve Mavaşoğlu, F. (2014). Üniversite Öğrencilerinin İnternet Kullanımlarının Sosyal Yaşam Üzerine Etkisi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(1), 145-157.
  • DPT (2012). Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2012. Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması 2012. Erişim Tarihi: 8.07. 2015. http://www.bilgitoplumu.gov.tr/İstatistikler/Hanehalkı
  • Englander, F., Terregrossa, R. A., Wang, Z. (2010). Internet use among college students: tool or toy?, Educational Review 62 (1), 85-96.
  • Erol, G. ve Hassan, A. (2014). Gençlerin Sosyal Medya Kullanımı ve Sosyal Medya Kullanımının Tatil Tercihlerine Etkisi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, ISSN 1307-9581, Cilt 7, Sayı 31, 804-812.
  • Hazar, M. (2011). Sosyal Medya Bağımlılığı- Bir Alan Çalışması. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, Bahar 2011, Sayı 32, 151-176.
  • Hills P. ve Argyle M. (2003). Uses of The Internet and Their Relationships with Individual Differences in Personality, Computers in Human Behavior, 19, 59-70.
  • Konda Araştırma ve Danışmanlık Şirketi (2011). İnternet ve Sosyal Medya Kullanımı Ocak 2011. Konda Barometresi Tema Raporları
  • Kara, T. (2013). Sosyal Medya Endüstrisi (1. Baskı).İstanbul: Beta Yayınları.
  • Lenhart, A. ve Madden, M. (2007). Teens, Privacy and Online Social Networks, Pew Research Center, Washington DC, Erişim Tarihi 20.06.2015.http://www.pewinternet.org/2007/04/18/teens-privacy-and-online-social-networks/
  • Safko, L. (2010). The Social Media Bible: Tactics, Tools and Strategies for Business Success. 2nd Ed., Canada: Wiley, 2010, 4.
  • Pempek, T. A., Yermolayeva, Y. A. ve Calvert, S. L., (2009). College students’social networking expreriences on Facebook, Journal of Applied Development Psychology, Volume (30), 227-238.
  • Seferoğlu, S. S. (2006). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı, Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Sugözü, H. İ. ve Demir, S. (2011). İnternet Teknolojisi ve Elektronik Ticaret (1. Basım). Ankara: Nobel Yayınları, ISBN: 978-605-5426-78-1.
  • Yılmaz, M. B. (2012). Profiles of University Students According to Internet Usage with the Aim of Entertainment and Communication and their Affinity to Internet, International Online Journal of Educational Sciences, 4(1), 225-242.
  • Zincir, O. ve Yazıcı, S. (2013). Kriz Yönetimi ve Afetlerde Sosyal Medya Kullanımı. İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, No. 49, Ekim, 65-82.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-5858
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Mugla Sitki Kocman University
Sayıdaki Diğer Makaleler

ÜNİVERSİTELERDEKİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ İLE ÖZ YETERLİLİK ALGISI VE GİRİŞİMCİLİK POTANSİYELİ İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI

Hale ÇOLAKOĞLU, Tanju ÇOLAKOĞLU

OTEL ÇALIŞANLARININ GİRİŞİMCİLİK YÖNELİMLERİNİN SOSYO DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Savaş ARTUĞER, Gökhan AYAZLAR, Ozan BAHAR

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIM AMAÇLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Ali YILDIZ, Fatih Mehmet DEMİR

DÖVİZ KURU RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİNDE GARCH YÖNTEMİNİN UYGULANMASI

Nevzat TETİK, Ersin KANAT

SOSYAL GİRİŞİMCİLİĞİN GENÇ AKTÖRLERİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI ÖRNEĞİ

Yeliz MOHAN BURSALI, İbrahim AKSEL

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE SOSYAL GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ

Asuman SÖNMEZ, Çağla ARIKER, Andaç TOKSOY

ÜNİVERSİTELERİMİZ GİRİŞİMCİ YETİŞTİREBİLİYOR MU?: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK ALGISINI/EĞİLİMİNİ/ÖZELLİKLERİNİ ÖLÇEN ARAŞTIRMALARIN SONUÇSAL BİR DEĞERLENDİRMESİ

Yener PAZARCIK

YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLİĞİGELİŞTİRİLMESİNDE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ: MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ezgi CEVHER

HEKİMLERİN İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN GİRİŞİMCİLİK NİYETLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ: MUĞLA İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Saffet OCAK, Tezcan KAŞMER ŞAHİN, Ömer GİDER