DÖVİZ KURU RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİNDE GARCH YÖNTEMİNİN UYGULANMASI

Döviz kurunun gelecekte ne olacağını tüm bireyler, şirketler ve devletler bilmek ister. Özellikle üretici, ithalatçı ve ihracatçı firmalar talep ve maliyet unsurlarını etkilediği için döviz kurlarını merak ederler ve tahminlerinin doğru çıkması halinde yüksek kazanç elde edebilirler. Döviz kurları, enflasyon, ekonomik büyüme, ihracat eğilimi, para arzı, ithalat eğilimi, hükümet kararları gibi pek çok değişkene bağlı olarak değişmektedir. Bu sebeple, döviz kurlarının ileriye dönük tahmini kesin olarak yapılamayabilir. Sadece yakın tahminlerde bulunmak mümkündür. Döviz kuru fiyatlarının tahmin edilebilmesi için genelde tek fiyat kanunundan yararlanılır. Tek fiyat kanununun uygulamalara yansımış hali satın alma gücü paritesi olarak görülür. Bunun yanında “big mac” endeksi veya yapay sinir ağları gibi birçok yöntem sıkça kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin birçoğu tek fiyat kanunun uygulamada şekillenmiş halleridir. Döviz Kurlarındaki ani dalgalanmalar girişimcilere fazla getiri sağlayabileceği gibi çok büyük kayıplara da neden olabilir. Döviz kurlarındaki belirsizlik ve dalgalanmanın artması riski arttırmaktadır. Kurdaki volatilite büyüdükçe, girişimcilerin haklı olarak korkuları da büyümektedir. Bu nedenle fiyat tahmin yöntemlerinin yanı sıra volatiliteyi ölçmekte büyük yararlar sağlayabilir. Volatiliteyi ölçerken, EWMA ve GARCH modellerinin genellikle sağlıklı sonuçlar verdiği görülmektedir. Bu çalışmada, öncelikle döviz kurların girişimciler açısından önemi vurgulanmaya çalışılmıştır. Daha sonra, kur tahmin yöntemlerinin ve volatilite ölçme modellerinin başlıcaları incelenmiştir. Son olarak ise, GARCH modeli kullanılarak Türkiye’deki Euro ve Dolar kurunun belirli dönemlerdeki dalgalanma dereceleri irdelenmeye çalışılmıştır.

___

  • AKGÜÇ, Ö. (2011). "Finansal Yönetim". İstanbul: Avcıol Basım Yayın.
  • ALTINTAŞ, M. (2006). "Bankacılıkta Risk Yönetimi ve Sermaye Yeterliliği". Ankara: Turhan Kitabevi.
  • AYDIN, N. (2004). "Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar". Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • BOLLERSLEV, T. (1986). "Generalized Autoregressive Conditional Heteroskedasticity". Journal of Econometrics, 307-327.
  • KAYAHAN, C., AYDEMİR, O., & AKÇAY, B. (2008). "Döviz Piyasalarında Ewma Modeli Kullanılarak Hesaplanan Volatilite Tahminlerinin Test Edilmesi". Selçuk Üniversitesi İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 503-522.
  • MADURA, J. (2013). "International Financial Management". Florida: Cengage Learning,.
  • OKTAY, N. (2005). "Dış Ticarete Giriş". Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.
  • ÖZKAN, F. (2003). "Denge Reel Kur Hesaplama Yöntemleri ve Reel Kur Dengesizliğinin Ölçülmesi: Türk Lirası Üzerine Bir Çalışma". Ankara: TCMB Genel Müdürlüğü.
  • ÖZTÜRK, N., & BAYRAKTAR, Y. (2010). "Döviz Kurlarını Açıklamaya Yönelik Yeni Yaklaşımlar". C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 11(1), 157-191.
  • PIROS, C. D., & PINTO, J. E. (2013)."Economics for Investment Decision Makers". New Jersey: John Wiley & Sons.
  • SEYİDOĞLU, H. (1997). "Uluslararası Finans". İstanbul: Güzem Yayınları.
  • TEKTAŞ, A., & KARATAŞ, A. (2004). "Yapay Sinir Ağları ve Finans Alanına Uygulanması: Hisse Senedi Fiyat Tahminlemesi". Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 18(3-4), 337-349.
  • TORAMAN, C. (5.8.2008). "Demir Çelik Sektöründe Yapay Sinir Ağları İle Hisse Senedi Fiyat Tahmini". Mufad, 44-57.
  • UZUNOĞLU, M., GEÇER, T., EREN, A., KIZIL, A., & ONAR, Ö. (2005). "Matlab ile Risk Yönetimi". İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • YALÇINER, K. (2012). "Uluslararası Finansman". Ankara: Detay Yayıncılık.
  • YALTA, A. (2011). "Para Teorisi ve Politikası Ders Notları". Ankara: Tüba Açık Ders Projesi.
  • Big Mac Index. Erişim Tarihi: 01.06.2015, http://bigmacindex.org/2011-big-mac-index.html.
Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2149-5858
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Mugla Sitki Kocman University
Sayıdaki Diğer Makaleler

DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE SOSYAL GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞİMİ

Asuman SÖNMEZ, Çağla ARIKER, Andaç TOKSOY

YENİLİKÇİ GİRİŞİMCİLİĞİGELİŞTİRİLMESİNDE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİNİN ÖNEMİ: MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ezgi CEVHER

HEKİMLERİN İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN GİRİŞİMCİLİK NİYETLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ: MUĞLA İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Saffet OCAK, Tezcan KAŞMER ŞAHİN, Ömer GİDER

ÜNİVERSİTELERDEKİ GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ İLE ÖZ YETERLİLİK ALGISI VE GİRİŞİMCİLİK POTANSİYELİ İLİŞKİSİ ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI

Hale ÇOLAKOĞLU, Tanju ÇOLAKOĞLU

OTEL ÇALIŞANLARININ GİRİŞİMCİLİK YÖNELİMLERİNİN SOSYO DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Savaş ARTUĞER, Gökhan AYAZLAR, Ozan BAHAR

SOSYAL GİRİŞİMCİLİĞİN GENÇ AKTÖRLERİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI ÖRNEĞİ

Yeliz MOHAN BURSALI, İbrahim AKSEL

ÜNİVERSİTELERİMİZ GİRİŞİMCİ YETİŞTİREBİLİYOR MU?: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN GİRİŞİMCİLİK ALGISINI/EĞİLİMİNİ/ÖZELLİKLERİNİ ÖLÇEN ARAŞTIRMALARIN SONUÇSAL BİR DEĞERLENDİRMESİ

Yener PAZARCIK

DÖVİZ KURU RİSKİNİN ÖLÇÜLMESİNDE GARCH YÖNTEMİNİN UYGULANMASI

Nevzat TETİK, Ersin KANAT

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET VE SOSYAL MEDYA KULLANIM AMAÇLARININ BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Ali YILDIZ, Fatih Mehmet DEMİR