ULUSLAR ARASI SANAT MÜZİĞİ BESTECİLERİ ÜZERİNE YAPILAN LİSANSÜSTÜ ÇALIŞMALAR

Bu çalışmada, ülkemizdeki üniversitelerde, Uluslararası Sanat Müziği bestecileri üzerine çalışılmış olan lisansüstü tezlerin, çalışılan alan ve üniversiteler açısından bir değerlendirmesi yapılmıştır. Bu amaçla YÖK’ün kurulduğu 1982 yılından bu yana müzik alanında lisansüstü programları bulunan ve bulunmayan üniversitelerde Uluslararası Sanat Müziği bestecileri üzerine çalışılan yüksek lisans (201), doktora (6) ve sanatta yeterlik (48) tezlerinin; üniversitelere, enstitülere ve konularına göre dağılımlarını saptamak amacıyla istatistiksel bir çalışma yapılmıştır. Çalışma kapsamında 1987 ile 2011 yılları arasında yapılan lisansüstü çalışmalara yer verilmiştir. Çalışma sonucunda en çok lisansüstü çalışmanın sosyal bilimler enstitüsünde yapıldığı, en çok çalışılan konunun eser inceleme olduğu, en çok lisansüstü çalışmanın 2010 yılında yapıldığı, en çok lisansüstü çalışmanın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde yapıldığı ve en çok çalışılan bestecinin Mozart olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Graduate Studies on the International Classical Music Composers

A statistical study was done in order to determine the distribution of the subject of 201 MA, 6 Ph.D. and 48 competencies in arts theses on international art music composers according to universities, institutes in the universities with and without graduate programs in the field of music since the establishment of the Higher Education Council (HEC). Graduate studies conducted between 1987 and 2011 were covered within the scope of the present study. It has been conducted with this study that most graduate studies were done at the institutes of Social Sciences, in terms of the subject mostly studied was the study of a work, most graduate studies were done in the year 2010, and they were done in Mimar Sinan University with a most studied composer, Mozart.

___

  • Ece, A.S. (2007). “Çoksesli Türk Müziği Bestecileri İle İlgili Lisansüstü Tez ve Yayınlar Antolojisi” Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt:9, sayı:2.
  • Gedikli, N. (1999). “Ülkemizdeki Etki ve Sonuçlarıyla Uluslararası Sanat Müziği”, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
  • İlyasoğlu, E. (1999). Zaman İçinde Müzik, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • Kardeş, D. (2007). “Kültürel Tarih Işığında Çoksesli Batı Müziği”, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.
  • Kolçak, O. (2005). Müziği Öğreniyoruz. İstanbul: Pan Yayıncılık.
  • Mimaroğlu, İ. (19999. “Müzik Tarihi” Varlık Yayınları, İstanbul.
  • Say, A. (1997). “Müzik Tarihi”, Müzik Ansiklopedisi Yayınları, Ankara.
  • Karkın, A.M. (2011). “Müzik Bilimleri Alanında Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi” İnönü Üniversitesi Sanat ve Tasarım Dergisi Cilt 1, Sayı 2 s. 143-149.
  • Karasar, N. (2003). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım Ltd.Şti. Ankara.
  • http://tr.wikipedia.org/wiki/Klasik_m%C3%BCzik. (Erişim tarihi: 25.05.2012)