ÇEVRE SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE KÜRESEL ÇEVRE POLİTİKALARI

Bu çalışma, çevre sorunlarının önlenmesi ve çözümünde küresel çevre politikalarını incelemeyi amaçlamaktadır. Dünya üzerinde yaşanmakta olan küreselleşme süreci insanlığa yeni olanaklar sunmaktadır. Bununla birlikte, yeni sorunların ortaya çıkmasına, mevcut sorunların ise daha geniş çapta etkili olmasına yol açmaktadır. Bu sorunların en önemlilerinden biri çevre sorunlarıdır. Çevre sorunları, sınır aşan, ülkeler arası karşılıklı bağımlılık içeren küresel bir sorun haline gelmiştir. Küreselleşen dünya, çevre sorunlarının da küresel olarak değerlendirilmesini gerektirmektedir. Ülkelerin sınırlarını aşan ve küresel bir nitelik taşıyan çevre sorunlarının çözümünü hedefleyen politikaların da, küresel düzeyde tasarlanması gerekmektedir. Ne var ki, çevreyi koruyan önlemlerin alınmasının, üretime ek yük getirerek ekonomik gelişmeyi yavaşlatacağı ileri sürülmektedir. Küresel çevre politikaları konusunda küresel kamusal mallar, yönetişim ve Dünya Çevre Örgütü’nün kurulması düşünceleri, politikaların ele alınış biçimlerinin büyük ölçüde değiştiğini göstermektedir.

The Global Environmental Politics for the Solution of Environmental Problems

This study aims to examine the global environmental politics for the solution and prevention of environmental problems. The process of globalization experienced by all over the world provides new possibilities for humanity. However, globalization also creates new problems and contributes to the emergence of the existing ones on a larger scale. One of the most important of these problems is the issue of environment. Globalized world requires global solutions for environmental problems. The policies aiming at resolution of environmental problems crossing the borders and having global implications must also be designed at global level. On global environment policies, the ideas of global public goods, governance and establishment of World Environment Organization show that approach to the policies has changed greatly.

___

  • Altunbaş, D. (2004). Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Ekseninde Türkiye’deki Kurumsal Değişimlere Bir Bakış, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. Biga İİBF Yönetim Bilimleri Dergisi, Sayı 1-2, 103-118.
  • Arıkan, Y. (2006). Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi veKyoto Protokolü: Metinler ve Temel Bilgiler. Erişim Tarihi: 17.07.2009,
  • http://www.ttgv.org.tr/UserFiles/File/REC.pdf.
  • Başol, K. ve Gökalp, M. Faysal (2009). Ekonomi ile Çevre Sorunları Arasındakiİlişkilere Bir Bakış-I. Erişim Tarihi: 28.07.2009, http://www.ekolojidergisi.com.tr//1-9.pd
  • Çevre ve Orman Bakanlığı (2009). Çevresel Etki Değerlendirmesi. ÇevreselEtki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü. Erişim Tarihi:28.07.2009, http://www.cedgm.gov.tr/ced.htm.
  • Çınar, T. (2001). Çevremerkezcilik ve Derin Ekoloji Akımı. Cevat Geray’a Armağan, Ankara: Mülkiyeliler Birliği Yayınları, 265-280.
  • Çubuk, M. (1998). Yeni Bir Toplumsal Oluşum Uygulama Aracı Olarak KentselPolitika Sunuş Bildirisi. Türkiye’de 21.Şehircilik Günü Kentsel Politikalar Kolokyumu - 6-7-8 Kasım 1997, İstanbul.
  • Dağdemir, Ö. (2003). Çevre Sorunlarına Ekonomik Yaklaşımlar ve OptimalPolitika Arayışları. Ankara: Gazi Kitabev
  • Demiral, B. (2000). Türkiye Belediyelerinin Çevre Politikaları. Trakya Üniversitesi Dergisi Sosyal Bilimler C Serisi. Cilt I, Sayı: I, Haziran, 19- 26.
  • DPT (1998). Türkiye ve Dünya (2010–2020) Küresel Bir Aktörün Doğuşu. Ankara: DPT Yayını.
  • Duru, B. (2009). Dünya Bankası, GEF ve Küresel Çevre Sorunları. Erişim Tarihi: 29.07.2009 http://acikarsiv.ankara.edu.tr/fulltext/2039.pdf..
  • Dündar, Y. ve Fişne, M. (2002). Avrupa Birliği’nde Çevresel Ekonomik Uygulamalar. Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, C. IV, S 2.
  • EEA (2009). “Who We Are”. Erişim Tarihi: 29.07.2009, http://www.eea.europa.eu/about us/who.
  • Engin, B. (2007). Avrupa Birliği Özelinde Çevre Politikalarının Etkinliği. Yayınlanmamış Doktora Tezi. İÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • GEF (2009), What is the GEF? Erişim Tarihi: 30.07.2009, http://www.gefweb.org/interior_right.aspx?id=50.
  • Hunter, C. (1997). Sustainable Tourısm As An Adaptıve Paradigm. Annals Of Tourism Resarch. Vol.24, No.4, Pp. 850-867, Printed In Great Britian.