KAZAKİSTAN BANKACILIK SEKTÖRÜNDE TEKNİK ETKİNLİĞİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE ÖLÇÜLMESİ: 2008-2013

En basit şekilde teknik etkinlik, belli bir çıktı düzeyinin en az girdi kullanımıyla gerçekleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımdan anlaşıldığı üzere teknik olarak etkin firmalar, diğerlerine göre maliyetleri daha düşük olan firmalardır. Bir ekonomide maliyet avantajına sahip firmaların çokluğu o ekonomide fiyat düşüşleri yaratarak toplam refahın artmasına önemli katkılar sağlayacaktır. İşte bu çalışmada, Kazakistan bankacılık sektörü teknik etkinlik skorları 2008-2013 dönemi bilanço verileri dikkate alınarak veri zarflama analizi yöntemiyle tahmin edilmiştir. Bankacılık sektörü yıllık ortalama etkinlik düzeyi 2010 yılı hariç dönem boyunca sürekli bir artış göstermiş olsa da elde edilen bulgular, dönem boyunca Kazakistan bankacılık sektöründeki etkinlik düzeyinin optimal değerlerin oldukça altında seyrettiğini göstermektedir.

MEASUREMENT OF THE TECHNICAL EFFICIENCY IN KAZAKHSTAN BANKING SECTOR BY USING DATA ENVOLOPMENT ANALYSIS: 2008-2013

The technical efficiency is defined simply as obtaining a given level of output with minimum input use. As can be seen from this definition, the technically efficient firms are those firms that have lower costs than the others. The multitude of low cost companies in an economy contributes prosperity significantly through creating price to decline in the economy. In this study, the technical efficiency scores for the Kazakhstan banking sector are estimated by using the data envelopment analysis over the period 2008-2013. Although the annual average efficiency levels has increased steadily during the period except 2010, the findings of this study indicated that the efficiency level remained well below the optimal efficiency level in the banking sector of Kazakhstan over the period.

___

  • BAIN, J. S. (1951), “Relation of Profit Rate to Industry Concentration: American Manufacturing:1936-1940,” Quarterly Journal of Economics, 65:293-324.