ATRAKSİYONLAR: NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Tom Gunning makalesinde, atraksiyon sineması kavramının ortaya çıkış sürecini anlatırken ilk dönem sinemanın içinde çeşitli gelişimleri barındıran, çok şekilli bir aşamayı temsil etme yollarını vurgulamayı seçiyor. Gunning bu kavramı, ilk dönem filmlerin eleştirel çözümlemesi için bir araç ve film tarihinin farklı dönemleri arasındaki ayrımları tanımlamanın bir yolu olarak önerirken; kavramın değerinin, esasında filmleri tartışmaya açmasında ve yanı sıra sinema izleyicisinin doğasına dair tarihsel kesinliği olan ve çözümleyici ayrıntılara dayalı tarzda bir tartışmayı oluşturmasında yattığının altını çiziyor.
Anahtar Kelimeler:

Tom Gunning, atraksiyonlar

Attractions: How They Came into the World

Tom Gunning in this article discusses the emergence of the cinema of attraction, emphasizing the multiform stage of early cinema. Gunning uses the concept as the vehicle for a critical analysis of early films and as a way to identify distinctions between different periods in film history. He argues that the value of the concept lies in the fact that it creates platform for critical analysis.

___

  • Gunning, T. (2006). Attractions: How They Came into the World. W. Strauven (Ed.), The Cinema of Attractions Reloaded (s. 31-39). Amsterdam: Amsterdam University Press.