ÖĞRETMEN ALGILARINA GÖRE YÖNETİCİLERİN SAHİP OLDUKLARI ÖRGÜTSEL GÜÇ KAYNAKLARI DÜZEYİ

Bu araştırma öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin sahip oldukları örgütsel güç kaynaklarının düzeyini incelemeyi amaçlamaktadır. Betimsel ilişkisel tarama modelindeki araştırmanın evrenini 2016-2017 Eğitim- Öğretim yılında Şırnak ili merkez ve bağlı köylerinde bulunan ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 755 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada öğretmen algılarına göre yöneticilerin örgütsel güç kaynaklarını belirlemek amacıyla 37 maddeden oluşan "Örgütsel Güç Kaynakları Ölçeği (ÖGKÖ)" kullanılmıştır. ÖGKÖ, Altınkurt ve Yılmaz (2013) tarafından geliştirilmiştir. Toplanan veriler istatistik analiz programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda araştırmaya katılan öğretmen algılarına göre, yöneticilerin en fazla yasal güç kullandıkları bulgulanmıştır. Araştırmanın boyutlarından biri olan öğretmenlerin demografik özeliklerine göre alt boyutlarda anlamlı farklılıklar olduğu görülmektedir. Ayrıca okul kültürünün yöneticilerin çatışma yönetme stillerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Örgütsel Güç

___

  • Hoy, W. K. & Miskel, C. G. (2012). Eğitim Yönetimi Teori, Araştırma ve Uygulama. (Çev: Selahattin Turan). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Karaman, A. (1999). Profesyonel Yöneticilerde Güç Yönetimi. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Karip, E. (2015). Çatışma Yönetimi. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • McShane, S.L. & VonGlinow, M. A. (2016). Örgütsel Davranış. (Çev: Ayşe Günsel & Serdar Bozkurt). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • Meydan, C. H. & Polat, M. (2010). "Liderin Güç Kaynakları Üzerine Kültürel Bağlamda Bir Araştırma" [Elektronik Sürüm]. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, https://researchgate.net/publigation/294260541 [Erişim Tarihi: 09.05.2017].