Doğu Dağlık Cilicia Mezarları, Olba’dan Yeni Mezar Tipleri ve Terminoloji Önerileri

Doğu Dağlık Cilicia Hellenistik ve Roma İmparatorluk Dönemi ile Geç Antikçağ’da mezar tipolojisi bakımından zengin bir çeşitliliği yansıtır. Çalışmamızda öncelikle bölgedeki mezar tiplerinin kısa bir tanıtımı yapılmaktadır. Bölgedeki mezarlar konusunda yapılmış birçok değerli çalışma ve yayın bulunmaktadır. Ancak, bu yayınlarda kullanılan terminolojinin belli bir esasa uygun olarak oluşturulmadığı, daha çok mezarların tanımlamalarına dayandığı görülmektedir. Bölgedeki mezarlarla ilgili çalışmaların gelişmesi, Olba kazıları sonrasında bölgedeki mevcut mezar tipolojisi daha zenginleşmesi ile bilinenlere yeni mezar tipleri de eklenmiştir. Bu durumda Doğu Dağlık Cilicia mezar tipolojisinde ortak bir dilin, terminolojinin geliştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Çalışmamız konu ile ilgili mevcut durumu dile getirmekte ve bu bağlamında öneriler sunmaktadır.

Tombs in Eastern Rough Cilicia, New Burial Types from Olba and Suggestions of Terminology

Eastern Rough Cilicia presents a rich range of Hellenistic, Roman and Late Antique tombs. This study primarily gives a brief account of various tomb forms in the region. A great deal of valuable studies on the tomb forms at the region was published. A survey on these publications reveals the absence of a consistent terminology. The necessity of producing a common terminology appeared after the progress of the studies on the tombs at the region and especially after the recent discoveries of some new tomb types in Olba. The aim of this study is not only to put forward the current situation but also to present appropriate suggestions.

___

  • Durukan, M., “Olba Teritoryumunda Hellenleştirme ve Romalılaştırma
  • Politikalarının Arkeolojik İzleri”, Adalya, 14, 137-188.
  • Er - Söğüt 2005 Er, Y., Söğüt, B., “Dağlık Kilikya’da Olba-Diocaesarea Nekropollerindeki Kaya Mezarları”, Türk Arkeoloji ve Etnografya Dergisi, 5. 97-110. Erdem 2015 Erdem, B., “Doğu Dağlık Kilikia Mezarları”, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara. Erten 2002 Erten, E.,“19th Century Travellers and Soli-Pompeiopolis”, 19. Yüzyılda Mersin ve Akdeniz Dünyası – Bellek ve Miras”, Mersin Üniversitesi Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi Yayınları, 1, 118-12, Mersin.
  • Erten - Özyıldırım 2006 “Olba Arkeolojik Yüzey Araştırmaları-2005”, Türk Eski Çağ Bilimleri Enstitüsü Haberler Dergisi, (21), 25. Erten 2007 Erten, E., “Olba’daki Tapınak Planlı Anıt Mezar”, Coşkun Özgünel’e 65. Yaş Armağanı, 149-156, İstanbul. Fedak 1990 Fedak. J., “Monumental Tombs of the Hellenistic Age”, 88, 1990. Gee 2003 Gee, R.L., The Vatican Necropolis: Ritual, Statusand Social Identity in the Roman Chamber Tomb, The University of Texas at Austin.
  • Keil – Wilhelm 1931 Keil, J., – Wilhelm, A., Denkmäler aus dem Rauhen Kilikien, MAMA III, Manchester. Koch 2001 Koch, G., “Roma İmparatorluk Dönemi Lahitleri”, İstanbul. Kramer 2012 Kramer, N., Keramik und Kleinfunde aus Diokaisareia, De Gruyter, Berlin. Linnemann 2013 Linnemann, J.C., Die Nekropolen von Diokaisarei, De Gruyter, Berlin.
  • Machatschek 1967 Machatschek, A., Die Nekropolen und Grabmaler im Gebiet von Elaiussa Sebaste und Korykos im Rauhen Kilikien.
  • Machatschek 1974 Machatschek, A., Die Grabtempel von Dösene im Rauhen Kilikien”, Mansel’e Armağan TTKY 7, Ankara, 251-261.
  • Schneider 2003a Scnhneider, E.E., “Some Consideration On Elaiussa’s North-Eastern Necropolis”, Olba VII, Özel Sayı, 261-273.
  • Witecka, A., “Catalogue of jewellery found in the Tower-Tomb of
  • Atenatan at Palmyra”, Studia Palmyreńskie 9, 71–91.