Mut (Mersin) ilçesinde zeytin ağaçlarında zeytin pamuklubiti [Euphyllura phillyrea Först. (Hom.: Aphalaridae)]' nin populasyon değişimi ve zararı üzerinde araştırmalar

Bu araştırma, kimyasal mücadelenin uygulanmadığı veya çok az uygulandığı Mersin ili Mut ilçesinde üç köyde toplam dokuz zeytin bahçesinde, 2001-2002 yıllarında yapılmıştır. Zararlılar arasında en önemli türlerden birisinin de Euphyllura phillyrea Först. (Horn.: Aphalaridae) olduğu belirlenmiş ve bu çalışmada türün populasyon değişimi ve bulaşıktık oranı saptanmıştır. E. phillyrea yılda bir döl vermiş, 2002'de mayısın ilk haftasında nimf (2.300 nimf/ağaç) ve ergin (2.850 ergin/ağaç) populasyonu en yüksek düzeye ulaşmıştır. Aynı yıl somak ve dallardaki bulaşıklık oranı sırasıyla % 9,3 ve %67 olmuştur.

Investigations on population change and damage of olive psyllid [Euphyllura phillyrea Först. (Hom.: Aphalaridae)] on olive trees in Mut district (Turkey)

This research was conducted in totally nine olive orchards from three villages during 2001-2002 in Mut district of Mersin province in where pesticide application is absent or very few. One of the most important species was Euphyllura phillyrea Först. (Horn.: Aphalaridae) among pests. Population change and infestation ratio of the E. phillyrea were determined in the olive orchards. E. phillyrea produced one generation in a year and population of the nymphs and adults reached the highest level at the first week of may 2002 with 2.300 nymph/tree and 2.850 adult/tree. In the same year maximum ratio of infected inflorescence and branches with E. phillyrea were 9,3% and 67%, respectively.

___

  • Bene, G., Gargani, E. ve Landi, S., 1997. Observations on the Life Cycle end Diapause of Euphyllura olivina (Costa) and Euphyllura phillyreae Foerster (Homoptera Aphalaridae). Advances in Horticultural Science. 11:1, 10-16.
  • Gökçe, O., 2002. Türkiye’de Zeytin-Orman İlişkileri. www.foresteconomics.org/Zeytin-Orman.htm.
  • Güçlü, Ş., Hayat, R. ve Özbek, H., 1995. Artvin ve Yöresinde Zeytin (Olea europaea L.)’de Bulunan Fitofag ve Predatör Böcek Türleri. Türk. Entomol. Derg. 19 (3):231-240.
  • Keçecioğlu, E., 1984. Antalya ve Çevresinde Zeytinlerde Zarar Yapan Zeytin Pamuklu Biti Euphyllura olivina (Costa) (Homoptera: Aphalaridae)’nın Tanınması, Kısa Biyolojisi ve Doğal Düşmanları Üzerinde Araştırmalar. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Genel Müdürlüğü Antalya Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Araş. Eser. Seri. No:1, Ankara,19 s
  • Lauterer, P., Prophetou, D.A. ve Tazanakakis, M.E., 1986. Occurrence of Euphyllura phillyreae Foerster (Homoptera: Aphalaridae) on olives of the Greek Mainland. Annals of the Entomological Society of the America. 79:1,7-10.
  • Pala, Y., Nogay, A., Damgacı, E. ve Altın, M., 2001. Zeytin Bahçelerinde Entegre Mücadele Teknik Talimatı. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Ankara, 84 s.
  • Prophetou-Athanasiadou, D.A., Tzanakakis, M.E. ve Athanasiadou- DA- Prophetou., 1986. Diapause Termination in the Olive Psyllid Euphyllura phillyrea, in the Field and in the Laboratory. Entomologia-Experimentalis-et-Aplicata, 40:3, 263-272.
  • Prophetou-Athanasiadou, D.A., 1997. Occurrence of Immature Stages of Olive Psyllid Euphyllura phillyreae Foerster (Hom.: Aphalaridae) in Phillyrea latifolia and Olea europeae in Costal Northern Greece. J. Appl. Ent. 121, 383-387.
  • Stavraki, H.G., 1980, Biology of Euphyllura sp. (Homoptera: Psyllidae) in an Olive Grove in Attiki (Greece). Mededelingen-van-de-Faculteit- Landbouwwetenschappen-Rijksuniversiteit-Gent, 45: 603-611.
  • Yayla, A., Kelten, M., Davarcı, T. ve Salman, A., 1995. Antalya İli Zeytinliklerindeki Zararlılara Karşı Biyolojik Mücadele Olanaklarının Araştırılması. Bitki Koruma Bülteni, 35:1-2, (Ocak-Haziran), 63-91.