Çemen (Trigonella foenum-graecum L.) genotiplerinde farklı ekim zamanlarının verim ve verim öğeleri üzerine etkileri

Bu araştırma , Konya ekolojik şartlarında 1997 ve 1998 yıllarında farklı ekim zamanlarının çemen genotiplerinin verim ve verim öğeleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tesadüf Bloklarında Faktoriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada dört farklı ekim zamanı (l997'de 7 Mart - 2 Mayıs, 1998'de 9 Mart - 4 Mayıs tarihleri arasında) ve üç çemen genotipi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre iki yılın ortalaması olarak en yüksek tane verimleri 83.81 ve 83.40 kg/da olmak Üzere 1. ve 2. ekim zamanlarından elde edilirken , çemen genotipieri içeriğinde ise "populasyon" ve "2 nolu hat" ilk sıralarda yer almıştır.Genellikle ekim zamanının Mart ayından sonraya bırakılması durumunda incelenen verim ve verim öğelerinde önemli düşüşler gözlenmiştir.

The effects of different sowing dates on yield and yield components in fenugreek genotypes(Trigonella foenum-graecum L.)

This research has been conducted to determine the effects of different sowing dates on yield and yield components of fenugreek genotypes under Konya ecological conditions in 1997 and 1998. The experimental design was " Factorial in Randomized Complete Block Design" with three replications and used four sowing dates (between 7 March and 2 May in 1997, and between 9 March and 4 May in 1998) and three fenugreek genotypes. According to the result of this research, maximum gram yield was obtained in the first and second sowing dates with 85.81 and 83.40 kg $da^{-1}$ while" Population " and "line 2 " were taken part in first place. Generally, the sowing later March decreased yield and yield components.

___

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.