Ankara Gölbaşı İlçesi ve yakın çevresinde yayılım gösteren arazilerin kalite durumlarının belirlenmesinde parametrik metod yaklaşımı

Bu çalışmayla Ankara-Gölbaşı ilçesi ve yakın çevresinde yaylım gösteren toprakların pammetrik metot kullanarak kalitelilik durumlannın belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak daha önce yapılmış 1:25 000 ölçekli temel toprak haritasından çalışma alanına ait haritalama birimleri ve metot için gerekli olan parametreler belirlenmiştir. Değerlendirmeye alınan faktörlerin oransal değerleri karakök formülü yardımıyla arazi kalite indeks değerleri hesaplandıktan sonra her bir HB 'in uygunluk sınıflan belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre çalışma alanının büyük bir kısmını oluşturan % 70.1 'i (23452 ha) arazilerin tarımsal yönden kalitelilik özellikleri bakımından çok iyi ve iyi (Sl ve S2) sınıflarını oluşturmaktadır. Alanın % 15.2' si (4883 ha) orta iyi ve % 14.2 (4423 ha) ise tarımsal kullanım yönünden toprak özelliklerinin uygun olmadıkları belirlenmiştir. Ayrıca uygulanan metot, çalışma alanında daha önce uygulanmış diğer metotlarla karşılaştırılmış ve yakın değerler bulunmuştur.

Parametric approach for determination of land quality properties of Ankara-Gölbaşı arae and its vicinity

The aim of this research was carried out soil qualify properties by using parametric system in Ankara-Gölbaşı area and its vicinity. First of all land mapping units and some parameters that require for this method were determined from 1: 25 000 scale basic soil map which was prepared before. After land quality index taken into rating of soil criteria factories con-sideration was calculated by using square root formula, suitabiliyt classification was determined for each land mapping unit. According to the results, most of the study area 's soil quality (70.1-%23452 ha) consist of the best and good classes (Sl and S2) in terms of agricultural uses. In addition that, it was found that 15.3 % (4883 ha) of study area has low and rest of it has poor soil quality properties. Furthermore, this method was comprised with others methods that were applied for the same area and their results are significantly close each other.

___

  • Altınbaş,Ü.1996. Toprak Etüd ve Haritalama Ders Kitabı. E.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 521. E.Ü. Ziraat Fakültesi Ofset Atölyesi, Bornova, İzmir.
  • Cangir, C ve Boyraz, D. 2002. The Complex Root Parametric System for Land Evaluation Method on Soils of the Thrace Region. International Conference on Sustainable Land Use and Management. Çanakkale, Turkey.
  • Dengiz, O. 2002. Ankara Özel Çevre Koruma Alanı ve Yakın Çevresinin Arazi Değerlendirmesi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi (Yayınlanmadı).
  • FAO.1984. Land Evaluation for forestry. Rome.
  • FAO. 1989. Guidelines for Land Use Planning Inter-Departmental Working Group on Land Use Planning. Seventh Draft. Rome.
  • Mermut, A., Başal, M., Katkat, A.V., Yüksel, M. 1983. Marmara Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Arazi Alanlarının Planlaması. TÜBİTAK-TOAG Proje No: 10A6-469
  • Özbek, H., Dinç, U., Berkman, A., Şenol, S., Kapur, S. 1979. Tarım Toprakları ve Endüstri İlişkileri I. Çukurova da Endüstrinin Kapladığı Tarım Toprakları ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma. Toprak İlmi Derneği 7. ve 8. Bilimsel Toplantı Tebliğleri. Yayın no :3 , Ankara.
  • Giordano, L., Giardino, F., Grauso, S., Iannetta, M., Sciortina, M., Rossi, L., and Bonati, G. 2002. Identification of areas sensitive to desertification in Siciliy Region. ENEA, Centro Ricerche Casaccia, Via Anguillarese 301, 00060 Rome, Italy.
  • Khiddir, S.M. 1986. A statistical approach in the use of parametric systems applied to the FAO framework for land evoluation. Ph. Dr. Thesis University Gent, Belgium.
  • Klingebiel, A.A and Montgomery, P.H. 1966. Agriculture Handbook No: 21., USDA, Washington.
  • Kasmas, C., Gerontidis, St., Detsis, V., Zafiriou, Th., and Marathianou, M.1999.Application of the Proposed Methodology for Defining ESA in Lesvos Island- Geece. MEDALUS Project. EUR: 18882.
  • Riquier, J. Bramao, D.L. and Cornet, J.P. 1970. A new system of soil appraisal in terms of actual and potential productivity. FAO soil resources Development and Conservation Service, Land and Water Development Division. FAO, Rome.
  • Soil Survey Staff. 1999. Soil Taxonomy. A Basic of Soil Classification for Making and Interpreting Soil Survey. U.S.D.A Handbook No: 436, Washington D.C.
  • Şenol, S ve Tekeş, Y. 1995. Arazi Değerlendirme ve Arazi Kullanım Planlaması amacıyla Geliştirilmiş Bir Bilgisayar Modeli. İ. Akalan Toprak ve Çevre Sempozyumu, Ankara.
  • Yüksel, M. ve Dengiz, O. 2001. Tarla Bitkileri Merkez araştırma Enstitüsü İkizce Araştırma Çiftliğinin Arazi değerlendirmesi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bilimleri Dergisi, Cilt 7, Sayı 4.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

Selçuklu-97makarnalık buğday çeşidinde kışlık ve yazlık ekimde farklı azot dozları ile sulama seviyelerinin verim, bazı verim unsurları ve kalite faktörlerine etkisi

Celal YILDIZ, ALİ TOPAL

Farklı gelişme dönemlerinde uygulanan tuzlu ve normal suların patlıcan (Solanum melongena L.) bitkisinin bazı özelliklerine ve toprak tuzluluğuna etkisi

Ahmet ÖZTÜRK

Kebere (Capparis ovata Desf. var. canescens (Coss) Heywood) çeliklerinin köklenmesi üzerine bazı büyüme düzenleyici maddelerin etkisi

YÜKSEL KAN, Nilgün KIVRAK, Asuman KAN

Ankara Gölbaşı İlçesi ve yakın çevresinde yayılım gösteren arazilerin kalite durumlarının belirlenmesinde parametrik metod yaklaşımı

ORHAN DENGİZ

Bazı makarnalık buğday (T. durum Desf.) melezlerinde verim özelliklerinin diallel analizi

Neclet AKGÜN, ALİ TOPAL

Konya kenti meydanlarının planlama ve tasarım yönünden değerlendirilmesi

SERPİL ÖNDER, Filiz AKLANOĞLU

Konya ilinde fasulye üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri

MİTHAT DİREK, ZEKİ BAYRAMOĞLU, MUSTAFA PAKSOY

Konya ilinde örtü altında yetiştiricilik yapan işletmelerde domates üretiminin fonksiyonel analizi ve üretim maliyetinin tespiti

CENNET OĞUZ, Hasan ARISOY

Düşük protein içerikli rasyonlara prebiyotik veya antibiyotik katkısının japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) besi performansına etkisi

Sinan S. PARLAT, Yıldız Alp ÖNDER, Oktay YAZGAN, Yılmaz BAHTİYARCA

Konya ili Çumra ilçesindeki derin kuyu sulama pompaj tesislerinin yıllık kullanımı

Sedat ÇALIŞIR, TAMER MARAKOĞLU, M. Uğur YILDIZ