Uluslararası Ticaret ve Lojistik Lisans Bölümlerinde Muhasebe ve Finans Dersleri Üzerine Bir Araştırma

Küreselleşmenin etkisiyle uluslararası ticaretin ve buna bağlı olarak lojistik faaliyetlerin önemi her geçen gün artmaktadır. Uluslararası ticaretin ve lojistik sektörünün artan önemi doğrultusunda kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayacak nitelikli uzman işgücü ihtiyacı da artırmaktadır. Türkiye’de sektörün ihtiyacı olan nitelikli işgücü yetiştirmek amacıyla Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programları 2008 yılından itibaren eğitim vermeye başlamıştır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programlarında çeşitli muhasebe ve finans dersleri verilmekle birlikte, bu derslerin yeterli olup olmadığı tartışma konusudur. Bu araştırma ile Türkiye’deki üniversitelerde Uluslararası Ticaret ve Lojistik lisans programlarında yer alan muhasebe ve finansman derslerinin mevcut durumu tespit edilerek ve üniversiteler arasında karşılaştırma yaparak muhasebe ve finans dersleri açısından eksikleri tespit etmek ve eğitim planı güncelleme çalışmalarında yol göstermek amaçlanmaktadır. Araştırma sonucunda özellikle alana yönelik muhasebe ve finans derslerinin bazı üniversitelerde hiç bulunmadığı, seçmeli ders olarak eğitim planlarında alana yönelik muhasebe ve finans derslerine yer verilen üniversitelerde de seçmeli derslerin açılma oranının yeterli düzeyde olmadığı görülmüştür.

A Research On Accounting And Finance Courses in International Trade And Logistics Undergraduate Departments

With the effect of globalization, the importance of international trade and logistics activities is increasing day by day. In the direction of the increasing importance of international trade and the logistics sector, the need for a qualified specialist workforce that will ensure the effective and efficient use of resources is also increasing. International Trade and Logistics undergraduate programs have started to provide education since 2008 in order to train the qualified workforce that the sector needs in Turkey. Although various accounting and finance courses are given in International Trade and Logistics undergraduate programs, it is a matter of debate whether these courses are sufficient or not. With this research, it is aimed to determine the current status of accounting and finance courses in International Trade and Logistics undergraduate programs in universities in Turkey and to make a comparison between universities, to identify the deficiencies in terms of accounting and finance courses and to guide the curriculum update studies. As a result of the research, it has been seen that there are no accounting and finance courses for the field in some universities, and the rate of opening elective courses is not at a sufficient level in universities where accounting and finance courses are included in the curriculum as elective courses.

___

  • Arabacı, Havva ve Yücel, Duygu, (2020). Lojistik sektörünün ekonomik büyümeye etkisi. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (4), 78-84.
  • Boğa, Oktay. (2019). Lojistik sektörünün muhasebe eğitiminden beklentileri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde.
  • Bozyiğit, Sezen, (2016). Türkiye’deki lojistikle ilgili lisans bölümlerinin ders programları üzerine bir inceleme. Journal of Yasar University, 11 (42), 133-149.
  • Çıkmak, Sinan, (2016). Türkiye’de lojistik eğitiminin durumu ve lojistik eğitiminin geliştirilmesine yönelik öneriler. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2 (3), 1-13.
  • Günaydın, Melih ve Dalkıran, Esra, (2021). Müzik öğretmeni adaylarının aldıkları eğitimin öğrenme çıktılarının değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, 27(46), 67-81. https://doi.org/10.35247/ataunigsed.836035
  • Holmes, Andrew G, (2019). Learning outcomes – A good idea, yet with problems and lost opportunities. Educational Process: International Journal, 8 (3), 159-169. Doi: 10.22521/edupij.2019.83.1
  • Kara, Mehmet, Tayfur, Lütfü ve Basık, Hamit. (2009). Küresel ticarette lojistik üslerin önemi ve Türkiye. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (11), 69-84.
  • Koban, Emine ve Keser, Hilal Yıldırır. (2013). Rekabet edebilirlikte Türk lojistik sektörünün istihdam yapısının analizi ve istihdama yönelik devlet destekleri. Çalışma İlişkileri Dergisi, 4 (2), 32-43.
  • Koçyiğit, Seyhan Çil., Şenay, Feyza., Dursun, Tuğçe Nur ve Kahraman, Gizem. (2018). Türkiye’deki üniversitelerde sağlık yönetimi yüksek lisans eğitiminde muhasebe ve finansman dersleri üzerine bir araştırma. Öneri Dergisi, 13(49), 149-166.
  • Mann, S. J. (2004). Guidelines for writing aims and intended learning outcomes at the programme and course level. Glasgow, http://www.gla.ac.uk/media/media105307en.pdf .
  • Mirgen, Çağatay ve Emir, Süleyman, (2021). İşletme yönetimi önlisans programlarında okutulan zorunlu derslerde muhasebe ve finans derslerinin ağırlığı üzerine bir araştırma. Aksaray Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13 (3), 43-58.
  • Otter, Sue. (1992). Learning outcomes in higher education. A development project report. London: Department for education, unit for the development of adult continuing education (UDACE). ERIC Number: ED354397. https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED354397.pdf (15.03.2022)
  • Ozment, John & Keller, Scott B, (2011). The future of logistics education. Transportation Journal, 50 (1), 65-83.
  • Özoğlu, Buket., Semir, Gül ve Büyükkeklik, Arzum. (2020). Devlet üniversitelerinde lojistik eğitimine yönelik bir araştırma. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4 (2), 19-35.
  • TYYÇ, (2011). İşletme ve yönetim bilimleri temel alanı tanıtıcı özet bilgi. Erişim Adresi: http://www .tyyc.yok.gov.tr/?pid=38 (25.03.2022)
  • Yenidoğan, Tuğba Gürçaylılar, (2010). Öğrenme çıktıları: algısal boşlukların analizi. Öneri Dergisi, 9 (33), 207-215. Retrieved from https://dergipark.org.tr/pub/maroneri/issue/17894/187681
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4191
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu