Ön Lisans ve Lisans Düzeyinde Halkla İlişkiler Öğrenimi Gören Öğrencilerin Mesleki Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi

Üniversite öğrenimi, kişilerin gelecekte yapacakları mesleğin temel belirleyicileri arasında yer alır. Bu süreç içerisinde kişi geleceğine ve mesleğine yönelik olarak çeşitli kaygılar duyabilmektedir. Bu kaygıların hissedilme dereceleri sosyal hayatını ve öğrenim hayatını belli aşamalarda olumsuz bir şekilde etkileyerek umutsuzluğa neden olmaktadır. Bu kaygılar içerisinde özellikle mezun olduktan sonra iş bulamama ve iş bulduğunda mesleki yeterlilik noktasındaki kaygılar önemli bir yer tutar. Ülkemizde özellikle gençler ve üniversite mezunları arasında işsizliğin yaygın olması bu kaygı ve umutsuzluk düzeylerinin daha da artmasına neden olabilmektedir. Konunun yukarıda ifade edilen öneminden dolayı, ön lisans ve lisans düzeyinde halkla ilişkiler öğrenimi gören öğrencilerin mesleki kaygı düzeylerini bazı değişkenlere göre incelenmesi amacı taşıyan bir araştırma yapılmıştır. Bu araştırma betimsel araştırma türünde ve ilişkisel tarama yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem içerisinde birincil verileri elde etme aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anketler anketörler aracılığıyla yüz yüze uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Selçuk Üniversitesinde 2021-2022 eğitim- öğretim yılında ön lisans ve lisans düzeyinde halkla ilişkiler öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Bu evren içerisinden araştırmacıların zaman ve maliyet kısıtları dikkate alınarak tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve 300 örnek belirlenmiştir. Verilerin analizinde SPSS 21 istatistik paket programı kullanılmıştır. Cevaplayanların frekans dağılımları, demografik özellikleri incelenmiş, güvenilirlik testleri ve regresyon analizleri yapılmıştır.

Investigation of Occupational Anxiety Levels Of Students Studying Public Relations at Associate and Undergraduate Levels

University education is one of the main determinants of one’s future profession. In this process, a person may experience anxiety regarding his/her future and profession. The level of feeling anxiety affects social life and educational life negatively in certain stages and leads to despair. The anxiety is particularly related to not finding a job after graduation and the professional competence when they find a job. The fact that unemployment among youth and university graduates is widespread in our country may cause anxiety and hopelessness levels to increase even more. Due to the above mentioned importance of the subject, a research has been conducted to examine the occupational anxiety levels of students who are studying public relations at associate and undergraduate levels according to some variables. This research was carried out with descriptive relational screening method. In this method, the survey technique was used as a means of obtaining primary data. The surveys were conducted face to face by interviewers. The population of the research is composed of the students studying public relations at associate and undergraduate levels in the academic year of 2021-2022 at Selçuk University. Due to the constraint of time and cost, convenience sampling method, one of the random sampling methods, was used and 300 samples were selected. SPSS 21 statistical package program was used to analysis the data. The frequency distribution and demographic characteristics of the respondents were examined, and reliability tests and regression analysis were conducted.

___

  • Akgün Güdücü, S. ve Özerk, H. (2022). Türkiye’ de Üniversite Öğrencilerinin Gelecek Kaygılarıyla İlintili Olarak 1996- 2020 Yılları Arasında Yapılan Araştırmaların İncelenmesi ve Değerlendirilmesi, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Dergisi, 5(6): 748-769. Bakırcıoğlu, R. (2006). Ansiklopedik Psikoloji Sözlüğü (1. Basım), Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Belle, M. A., Antwi, C. O., Ntim, S. Y., Affum-Osei, E., ve Ren, J. (2022). Am I gonna get a job? Graduating students’ psychological capital, coping styles, and employment anxiety. Journal of Career Development, 49(5), 1122-1136. Doğan, A. A. Ve Baş, M. (2003). Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğrencilerinin Durumluk Kaygı Düzeyleri ile Başarıları Arasındaki İlişkileri, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 5(3), 1-5.
  • Ertekin, Y. (1988). Halkla İlişkiler ve Meslekleşme Olgusu, Halkla İlişkiler Sempozyumu-87, Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, 35-46.
  • Işık, M. ve Akdağ, M. (2011). Dünden Bugüne Halkala İlişkiler, Konya: Eğitim Akademi Basım.
  • Kalender, A. (1999). Türkiye’de Halkla İlişkilerin Meslekleşmesi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Selçuk İletişim Dergisi, 1 (1), 23-33.
  • Karasar, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi (10.Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kaya, M. ve Varol, K. (2004). İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Durumluk Sürekli Kaygı Düzeyleri ve Kaygı Nedenleri (Samsun Örneği), Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Sayı: 17(17), 31-63.
  • Khor, Y. L., ve Hussein, A. (2006). Professionalism and Ethics: Is the Tobacco Industry Damaging the Health of the Public Relation Profession?. Kajian Malaysia, 24(1-2), 55- 71.
  • Koç, H. (2004). Profesyonel Futbolcularda Durumluk Kaygı Düzeyini Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Köknel, Ö. (2014). Kaygıdan Korkuya. İstanbul: Remzi Kitap Evi.
  • Öncül, R. (2000). Eğitim ve Eğitim Bilimleri sözlüğü (1.Basım), İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  • Öner, N. ve Le Compte, A. (1998). Süreksiz Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri El Kitabı, (2. Basım), İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  • Silah, M. (2005). Endüstride Çalışma Psikolojisi, 2. Baskı, Ankara: Seçkin Yayınevi.
  • Tuncer, M. U. (2011). Halkla ilişkilerde Meslek Standartları: Uygulayıcılara Yönelik Bir Araştırma, İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, (32), 63-85.
  • Watt A.P. ve Morris T. (2001). Criterion Validity of the Sport Imagery Ability Measure (SIAM), Enghlish, In Proceeding Of The 10th World Congress Of Sport Psychology.