İşin Anlamlılığının Sapma Davranışı ve Performansa Etkisi

İş, bireylerin günlük yaşamının önemli bir parçasıdır. İşe; psikolojik, sosyolojik ve ekonomik açıdan çeşitli anlamlar yüklenebilmektedir. Bu kapsamda; işin anlamlılığının örgütsel sapma ve iş performansına etkisini ortaya koymak üzere bir araştırma yapılmıştır. Veriler, literatürden yararlanılarak geliştirilen bir anket ile toplanmıştır. Anket; aktif iş yaşamında olan bireylere, 2016 yılının Mayıs-Haziran aylarında kolayda örnekleme tekniği ile uygulanmıştır. Veriler, tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal modellemesi yoluyla analiz edilmiştir. İşin anlamlılığının iş performansını olumlu yönde etkilediği belirlenirken, üretime dönük ve kişilerarası sapma davranışını olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Kişilerarası sapma davranışının iş performansı üzerinde anlamlı bir etkisi yok iken, üretime dönük sapma davranışının iş performansını düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Çalışma; çalışanların iş anlamlılığı algısını geliştirecek liderlik uygulamalarında bulunulması ve işyerindeki sapma davranışına karşı dikkatli olunması önerisi ile son bulmaktadır.

___

  • Akgündüz, Y., Kale, A. ve Pazarbaşı, G. (2014). Futbol turizmine hizmet eden otel çalışanlarının psikolojik güçlendirme algılarının örgütsel vatandaşlık davranışlarına etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11 (28), 1-15.
  • Anderson, J. C. ve Gerbing, D.W. (1988). Structural equation modeling in practice: A review and recommended two-step approach. Psychological Bulletin, 103 (3), 411-423. doi: 10.1037/0033-2909.103.3.411
  • Argon, T. (2010). Akademisyenlerin performans değerlendirme, motivasyon ve örgütsel adalet ile ilgili görüşlerine ilişkin nitel bir çalışma. International Online Journal of Educational Sciences, 2 (1), 133-180.
  • Arslantaş, C. C. (2008). Yöneticiye duyulan güvenin ve psikolojik güçlendirmenin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkilerini belirlemeye yönelik görgül bir çalışma. TİSK Akademi, 1, 100-117.