İnsan Kaynakları Temin ve Seçiminde Analitik Hiyerarşi Prosesinin Kullanılması ve Oteller Üzerine Bir Uygulama

İşletmelerin hedefleri doğrultusunda doğru işe doğru personel seçmek oldukça önemlidir. Bunun yanında bireylerin çalışmak istedikleri alanda hangi kriterlerin daha önemli olduğunu bilmesi kariyer hedefleri açısından önemli görülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı; turizm işletmelerinde ön büro personelinin işe alım sürecinde etkili olan kriterlerin önem derecesinin tespit edilmesi olarak belirlenmiştir. Kriterlerin önem derecesi, çok kriterli karar verme tekniklerinden biri olan analitik hiyerarşi prosesi (AHP) yöntemi vasıtasıyla belirlenmiştir. Çalışmada, deneyim kriterinin diğer kriterlere göre daha fazla öneme sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Use of Analytical Hierarchy Process in Human Resources Procurement and Selection: An Application on Hotels

It is crucial to appoint the right personnel in the right place according to a business’ goals and visions. Furthermore, knowing the necessary criteria and skills for the work that the individuals are interested in, is critical. Therefore, the main objective of this study is to determine the importance of the effective criteria and skills when hiring a front desk personnel in tourism establishments.  Analytical hierarchy process (AHP), which is one of the techniques that is used for multi-criteria decision analysis, is adopted in order to complete the criteria significance level. As a result, experience criteria have been determined to be the most important of all among others.

___

  • Akbaba, A. ve Günlü, E. (2011). “Otel İşletmelerinde İş gören Bulma, Seçme ve Eğitim Sürecinin Stratejik İnsan Kaynakları Bakış Açısıyla Değerlendirilmesi: Beş Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma’’ Sosyal Ekonomik Araştırma Dergisi, 11, 199-228.
  • Bahadır, İ. ve Yılmazer, A. (2011). “Otel İşletmelerinde Ön büro Çalışanlarının Etik Algılamalarına Yönelik Bir Araştırma,” Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20 (3), 21-40.
  • Bak. E., Çapar, G. ve Yenipınar, U. (2014). “Turist Rehberliği Meslek Kanununun Meslek Örgütleri ve Öğretim Elemanlarının Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi,” Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (2), 86-114.
  • Bayram, M.(2011). “Otel İşletmelerinin Genel Müdür Profillerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma,” Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 22 (1), 35-48.
  • Çelikbilek,Y. (2018). “Personel Seçimi için Bütüneşik Gri AHP-MOORA Yaklaşımının Kullanılması Sağlık Sektöründe Yönetici Seçimi Üzerine Bir Uygulama,” The Journal of Operations Research, Statistics, Econometrics and Management Information Systems, 6, 1.
  • Çevirgen, A. ve Üngören, E.(2009). “Konaklama İşletmelerinde Etik İklim ve İş Tatmini İlişkisi,” Mersin 10. Ulusal Turizm Kongresi.
  • Dayıoğlu, M.(2010). “Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Stajyer Öğrencilerinin Yeterliliği Konusunda İşveren Görüşleri (Edremit Körfezi Örneği)”, Balıkesir: Yüksek Lisans Tezi.
  • Doğan, A. ve Önder, E. (2014). “İnsan Kaynakları Temin Seçiminde Çok Kriterli Karar Verme Tekniklerinin Kullanılması Ve Bir Uygulama, Journal of Yasar University, 9 (34), 5796-5819.
  • Erdem, B.(2002). Otel İşletmelerinde İnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Personel Bulma ve Seçme Süreci, Balıkesir: Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
  • Goepel, K. D. (2019). “Comparison of judgment scales of the Analytical Hierarchy Process - A new approach”. International Journal of Information Technology and Decision Making, 17.
  • Maviş, F. ve Kozak, S. (1992). Meslek Yüksekokullarında Turizm ve Otelcilik Programı ve Anadolu Üniversitesi Eskişehir Meslek Yüksekokulu Turizm Otelcilik Ders Programı. Turizm Eğitimi Konferansı-Workshop. Yorum Basım Yayın, Ankara.
  • Olalı, H. (1982). Turizm Politikası ve Planlaması: Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir.
  • Ömürbek,N. ve Şimşek,A.(2014). “Turizm Sektöründe Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci İle Personel Seçimi’’, Uludağ Üniversitesi İİBF Dergisi, 2, 147-149.
  • Özdemir, S.S., Polat, E.ve Met, Ö.C.(2015). “Bodrum’da Faaliyet Gösteren Konaklama İşletmelerince Verilen İş İlanlarındaki İş gören Niteliklerinin Analizi,” Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Dergisi, 34, 121-138.
  • Özgörmüş, E., Mutlu, Ö. ve Güner, H.(2005). Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi.
  • Saaty,T.L. (1980). “A Scoling Method for Prioritles in Hierorchicol Structures,” Journal of Mathematical Psychology, 15(3), 234-281.
  • Woodhall,M. (1979). Education, Work and Employment in Developing Countries-A Synthesis of Recent Research Education Work and Employment. International Development Research Center Manuscript Reports. Ottowa: IDRC.