Dönüşümcü Liderliğin Havayolu İşletmelerinin Başarısındaki Rolünü İncelemeye Yönelik Karşılaştırmalı Bir Araştırma: Bulutların Üstüne Tırmanırken ve From Worst To First Kitaplarının İncelenmesi

Havacılık sektörü teknolojik, politik ve ekonomik gelişmelerden oldukça etkilenmektedir. Özellikle teknolojik gelişmelerden etkilenen işletmelerin bu hızlı değişim ve gelişmelere ayak uydurması gerektiği yadsınamaz bir gerçektir. İşletmelerin bu değişimlere uyum sağlayabilmesi sadece ekipman veya teknoloji gibi somut etkenlerle değil aynı zamanda örgütünde uyum sağlayabilmesi ile mümkündür. Tüm bu değişimlere uyum sürecinin en büyük aktörlerinden birisi de işletme yöneticileridir. Yöneticilerin liderlik tarzları ve liderlik özellikleri sadece belli bir kültürün oluşmasında değil, işletmelerin yaşam seyri ve değişimlere uyum süreçlerinde de etkili olmaktadır. Bu uyum sağlama süreci ne kadar aza indirgenebilirse ve ne kadar hızlı uyum sağlanabilirse işletme başarısı da buna paralel olarak yol kat edecektir. Bu görüşten hareketle çalışmamızda havayolu işletmelerinde yöneticilerin liderlik özelliklerinin iş başarısı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı, havayolu işletmelerinde yöneticilerin dönüşümcü liderlik özelliklerini ve bu özelliklerin havayolu işletmelerinin olumlu ya da olumsuz süreçlerindeki rollerini açıklamaktır. Çalışmada “Bulutların Üstüne Tırmanırken” ve “From Worst to First” kitaplarının içerik analizi havayolu yönetimi, liderlik ve dönüşümcü liderlik konuları ele alınarak yapılmıştır. Araştırma sonunda; Liderlerin kriz zamanlarında risk almadıkları ve yenilikçi bir yaklaşım sergiledikleri sonucuna ulaşılmıştır.

The Role of Transformational Leadership in Airline Business Success: A Comparison of Rising Above the Clouds and From Worst to First Book

The aviation sector is highly affected by technological, political and economic developments. It is an undeniable fact that businesses must keep up with these rapid changes and developments, especially as they are affected by technological developments. The leadership styles and leadership characteristics of the managers are not only effective in the formation of a certain culture, but also in the life course of the enterprises and the processes of adapting to the changes. This adaptation process can be reduced and the faster adaptation can be achieved, the business success will follow in parallel. Based on this view, in our study, the effect of leadership characteristics of managers in airline companies on business success has been examined. The aim of the study is to explain the transformational leadership characteristics of managers in airline companies and the roles of these characteristics in the positive or negative processes of airline businesses. In the study, "Bulutların Üstüne Tırmanırken" and "From Worst To First" books' content analysis was made by considering the subjects of airline management, leadership and transformational leadership. At the end of research; It has been concluded that leaders do not take risks and display an innovative approach in times of crisis.

___

  • Alimo‐Metcalfe, B., & Alban‐Metcalfe, R. J. (2001). The development of a new transformational leadership questionnaire. Journal of occupational and organizational psychology, 74(1), 1-27.
  • Aslan, Ş. (2013). Duygusal zekâ dönüşümcü ve etkileşimci liderlik. Eğitim Yayınevi.
  • Baltaş, A. (2001). Ekip Çalışması ve Liderlik: Değişim içinde geleceğe doğru. Remzi.
  • Bass, B. (1998). Transformational leadership: Industry, military, and educational impact.
  • Bass, B. M. (1985). Leadership and performance beyond expectations.
  • Bass, B. M. (1990). From transactional to transformational leadership: Learning to share the vision. Organizational dynamics, 18(3), 19-31.
  • Bass, B. M., & Avolio, B. J. (1993). Transformational leadership: A response to critiques.
  • Bass, B. M., & Steidlmeier, P. (1999). Ethics, character, and authentic transformational leadership behavior. The leadership quarterly, 10(2), 181-217.
  • Bolat, T. (2008). Dönüşümcü liderlik, personeli güçlendirme ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi. Detay Yayıncılık.
  • Bolat, T., & Seymen, O. A. (2003). Örgütlerde İş Etiğinin Yerleştirilmesinde" Dönüşümcü Liderlik Tarzı" Nın Etkileri Üzerine Bir Değerlendirme. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(9), 59-85.
  • Burns, J. M. (1978). Leadership. Harper & Row.
  • Celep, C. (2004). Dönüşümsel Liderlik. Anı Yayıncılık.
  • Doğan, S. (2005). Dönüşümcü Liderlik [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İnönü Üniversitesi]. Malatya.
  • Downton, J. V. (1973). Rebel leadership: Commitment and charisma in the revolutionary process. Free Press.
  • Gumusluoğlu, L., & Ilsev, A. (2009). Transformational leadership and organizational innovation: The roles of internal and external support for innovation. Journal of Product Innovation Management, 26(3), 264-277.
  • Halis, M., Çoban, M., Şafak, B., & Şahin, H. (2007). Stratejik liderlik. Alfa Basım Yayım Dağıtımı, 1. Judge, T. A., Piccolo, R. F., & Ilies, R. (2004). The forgotten ones? The validity of consideration and initiating structure in leadership research. Journal of applied psychology, 89(1), 36.
  • Koçak, A., & Arun, Ö. (2006). İçerik analizi çalışmalarında örneklem sorunu. Selçuk İletişim, 4(3), 21-28.
  • Özalp, İ., & Öcal, H. (2000). Örgütlerde Dönüştürücü Transformatıonal Liderlik Yaklaşımı. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3(4), 207-227.
  • Sökmen, A. (2010). Yönetim ve Organizasyon. Detay Yayıncılık.
  • Tracey, J. B., & Hinkin, T. R. (1998). Transformational Leadership or Effective Managerial Practices? Group & Organization Management, 23(3), 220-236. https://doi.org/10.1177/1059601198233002
  • Vatansever, Ç. (2017). Bir Oto-Biyografi Üzerinden Otantik Liderliği Yorumlamak: Turgut Uzer’in. Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi.
  • Weber, R. P. (1990). Basic content analysis (Vol. 49). Sage.
  • Yılmaz, A., & Akdemir, S. (2005). Örgütlerde vizyon ve yönetimi. Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz, H. (2011). Güçlendirici liderlik. İstanbul: Beta Basım Yayın Dağıtım.
  • Yukl, G. (1999). An evaluation of conceptual weaknesses in transformational and charismatic leadership theories. The leadership quarterly, 10(2), 285-305.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4191
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kriz Ortamında Yapılan Sosyal Sorumluluk Çalışmalarının Kurumsal Kabule Etkisi: 6 Şubat 2023 Depremi Üzerine Bir Araştırma

Ümmü Özlem ÇERÇİ, Nilüfer CANÖZ, Kadir CANÖZ

Bağımsız Denetim Kalitesinin Şirketlerin Finansal Performansı Üzerine Etkisi: Borsa İstanbul’da Bir Uygulama

Tansel ÇETİNOĞLU, Şerife ÖNDER, Sarah Rebeea HADİ

Sigorta Kapsamasında Sosyoekonomik Faktörlerin Açıklanması: E-7 Ülkelerinden Kanıtlar

Emrah DOĞAN, Berna DOĞAN BAŞAR, İbrahim Halil EKŞİ

Türkiye Ekonomisinde Yurt İçi Kredi Hacmi ile İşsizlik Oranı Arasındaki İlişki: Ampirik Bir Analiz

Ferhat İSPİROĞLU, Çağlar SÖZEN, Onur ŞEYRANLIOĞLU

Psikolojik Dayanıklılık ve İş Tatmini Arasındaki İlişkide Öz-Şefkatin ve İçsel Motivasyonun Rolü

Hasan Hüseyin UZUNBACAK, Tuğba ERHAN, Şerife KARAGÖZ

Algılanan Aşırı Nitelikliliğin İşe Tutulma Üzerindeki Etkisinde Örgütsel Güvenin Aracı Rolü: Hizmet Sektöründe Bir Araştırma

Hüseyin KARAGÖZ

CCovıd-19 Sonrası Süt ve Süt Ürünleri Tedarik Zincirinde Verimliliği Etkileyen Faktörler

Şemsettin EVYAPAN, Rıza Samet ÖZBULKUR, İlayda AVCI, Gamze GÖKÇİL, Tuğba SARI

Türkiye’de İnşaat Sektörü, İstihdam ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: GMM Yaklaşımı

Ayşe Özge ARTEKİN

Lojistik Sektörü İşletmelerinin Finansal Performanslarının İncelenmesi: Borsa İstanbul Örneği

Mehmet İNCE, Ayhan DEMİRCİ

Maden İşletmelerinde Kurumsal İtibar Güvenlik İklimini Etkiler mi? Algılanan Etik İklimin Aracı Rolü

Filiz DEMİR, Adem ÖĞÜT, Ahmet AKAR