Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hizmetkar Liderler ve Örgütsel Güven, Konya-Beyşehir Örneği

Yiyecek içecek sektörü özellikle insan gücüne dayalıdır ve bu sektördeki çalışanların yüksek örgütsel güveni şirketlerin performansını ve rekabet gücünü artırabilir. Hizmetkâr liderlik, son yıllarda artan sayıda araştırmaya konu olan modern bir liderlik yaklaşımıdır. Bu araştırmanın amacı, yiyecek içecek sektöründe yer alan çalışanların hizmetkâr liderlik davranışlarının örgütsel güven üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Çalışma ampirik bir araştırma niteliğinde olup, veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Konya-Beyşehir’de faaliyet gösteren yiyecek içecek işletmelerinde çalışanlar araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Araştırma için seçilen örneklemin büyüklüğü 386 işgörendir. Çalışmada elde edilen veriler SPSS23 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda elde edilecek bulguların alandaki eksikliğin giderilmesine katkı sağlaması, yazına ve pratik uygulamaya yönelik yararlı bilgiler sunması amaçlanmaktadır.

Servant Leadership and Organizational Trust in Food and Beverage Sector: Sample of Konya-Beyşehir

The food and beverage sector is especially based on the human force and high organizational trust of employees of in this sector can increase the performance and competitiveness of the companies.Servant leadership is a modern leadership approach that is subject to increasing number of research in recent years. The aim of this study is to identify the effects of servant leadership qualities of managers on organizational trust behavior of employee in food and beverage sector. The study is designed to conduct an empirical research, and is utilized from survey techniques to collect data. Employees in accommodation food and beverage businesses in Konya-Beyşehir constitute the population of the study. The size of the sample selected to conduct the survey is composed of a total of 200 employees. The current study is analyzed using via Spss 23. It is expected that the findings of this study will contribute to the relevant literature and provide useful information for the practitioners in the field

___

  • Aktuna, M., 2007, İKY Eğitim Fonksiyonunun Örgütsel Güvene Etkileri ve Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi,Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya.
  • Akyüz, B.; Eren, M.Ş.;. (2013). Hizmetkâr Liderlik Davranışlarının Eğitim Sektörü Üzerindeki Etkisine Yönelik Teorik Çalışma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8(2), 191-205.
  • Bayram, Ş.; (2013). Liderlik Kavramı ve Liderlik Türlerinin İnovasyon Üzerindeki Etkisi. Yüksek Lİsans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Bilimler Enstitüsü, Strateji Bilimi Anabiim Dalı, Gebze.
  • Börü, D. (2001). “Örgütlerde Güven Ortamının Yaratılmasında İlk Adım: Güvenilir İnsanlar Kim?”, 9.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildirileri
  • Büte, M.; (2011). Etik İklim, Örgütsel Güven ve Bireysel Performans Arasındaki İlişki. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 25(1).
  • Çelik, F.; (2015). Örgütsel Güvenin İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılıkla İlişkisi: Resmi-Özel Öpğretim Kurumlarında Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Çiçek, O.; (2015). Eğitim Örgütlerinde Hizmetkâr Liderliğe Yönelik Bir Araştırma. Yüksek Lisanas Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Eskişehir.
  • Delice, M. ve Günbeyi, M.; (2013). Duygusal Zeka ve Liderlik İlişkisinin İncelenmesi: Polis Teşkilatı Örneği. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27(1), 209-239.
  • Demirel, E.T.; Yatkın, A.; Düşükcan, M.; Derin, N.; Çakınberk, A.; Güven, M.;. (2012). Yerel Siyasetin Liderlieri Olan Belediye Başkanlarına Yönelik Hizmetkâr Liderlik Ölçeği Uyarlama Çalışması. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 3(2).
  • Dinçer, M.K. ve Bitirim, S.. (2007). “Kurum Kültürü Çalışmalarında Hizmetkar Liderlik Anlayışı İle Değer Yaratmak”, İstanbul Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dergisi, (28): 61-72.
  • Duyan, E. C., Dierendonck, D. V. (2014), Hizmetkar Liderliği Anlamak: Teoriden Ampirik Araştırmaya Doğru. Sosyoloji Konferansları, No:49 (2014-1)/1-32
  • İşcan, Ö. Sayın, U., (2010). Örgütsel Adelet İş Tatmini ve Örgütsel Güven Arasındaki İlişki. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(4).
  • Kalemci Tüzün, İ.; (2007). Güven, Örgütsel Güven Ve Örgütsel Güven Modelleri, http://dergipark.ulakbim.gov.tr/kmusekad/article/view/5000134479, Erişim tarihi:14.09.2017.
  • Omarov, A., (2009). Örgütsel Güven ve İş Doyumu, Özel Bir Sektörde Uygulama, Yüksek Lisans Tezi , Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim dalı, İzmir.
  • Özdaşlı, K , Yücel, S . (2005). The Effect Of Trustıng To Manager To Commıtment To Manager An Analysıs Wıth Structural Equıty Model. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal BilimlerEnstitüsü Dergisi, (2), 67-83. Retrieved From Http://Dergipark.Gov.Tr/Sbe/İssue/23213/247908
  • Yılmaz, C.; (2013). Hizmetkâr Liderlik ile Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Gebze.
  • Yılmaz, M.K.; (2011). Çalışanların Liderlik Tiplerine İlişkin Algılamaları ile Motivasyon İlişkisi: Özel Sektör ve Kamu Sektörü Çalışanları Üzerine Bir Alan Araştırması. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İşletme Bölümü, İzmir
  • Yorgancı, A.E.; (2016). Sınıf Öğretmenlerin Kişilerarası öz Yeterlilik Algıları ile Örgütsel Güven Algılarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi, Eğitim Yönetimi Teftişi Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı, Kayseri.