Üretim Sektöründeki İşletmelerin Örgüt İçi Stres Kaynakları ve Mobilyacılık Sektöründe Bir Uygulama

Stres kişinin etkinliğini ve verimliliğini olumsuz yönde etkileyen bir kavram olarak ortaya çıkmakta; kişi ile çevresinin etkileşimini içeren, tutum ve davranışlarına yön veren güç, yada organizmanın bazı uyarıcılara beden ve zihinsel sağlığının tehdit edilmesi ile ortaya çıkan bir durum olarak tanımlanmaktadır. İnsanları sosyal yada iş yaşamında sebebi ne olursa olsun olmakta, olumlu veya olumsuz etkilerini yaşamaktadır. Stresin yalnızca olumsuz ve başarıyı azaltan etkisinin yanında, olumlu yönleri olduğunu kabul eden çalışmalarında yer aldığı bilinmektedir. Fazla stres ile karşı karşıya kalan kişinin verimliliği düşebileceği gibi az strese sahip kişinin de verimliliği olumsuz yönde etkilenecektir. Buna karşılık üretim verimliliğini artıran ve çalışanların sağlığını etkilemeyen stres olumlu olarak kabul edilmektedir. İş hayatında stres daha çok çalışanların verimliliği üzerine yoğunlaşmaktadır. Kişi için önemli olan optimum stres düzeyini yakalamak ve bundan olumlu yönde yararlanmaktır.
Anahtar Kelimeler:

stres

Stress emerges as a concept which negatively affects the efficiency and the productivity of an individual, as a power determining the attitudes and the behavior of individuals including the interaction between the person and his/her environment, or it is defined as a situation surfacing after an organism is threatened physically or mentally as a reaction to a stimulator. Individuals experience the negative or positive effects of such situations in their social and work lives for some reasons. In addition to the negative and productivity lessening effects of stress, some researchers cited various positive effects of it. While the productivity of a person may drop if he/she is under intense stress, as a matter of fact the productivity of a person may also drop under low stress. On the other hand, a stress level that effects an increase in productivity and that doesn't cause a deterioration of health is generally accepted as a positive one. The studies about stress in work life mostly focus on the productivity of the employees. What is essential for an individual is to establish an optimum level of stress and benefit from it.
Keywords:

stress,

___

ADLER, Alfred, (1999), Normal Yaşamda ve İş Yaşamında Psikolojik Aktivite, (Çeviren: Belkıs Çorakçı), Say Yayınevi, İstanbul.

ARTAN, İnci, (1986), Örgütsel Davranış, Örgütsel Stres Kaynakları ve Yöneticiler Üzerinde Bir Uygulama, Basisen Eğitim ve Kültür Yayınları, İstanbul.

BALCI, Ali, (2000), Öğretim Elemanının İş Stresi Kuram ve Uygulama, Nobel Yayınları, Ankara.

BALTAŞ, Acar, Baltaş, Zuhal (1999), Stres ve Başa Çıkma Yolları, Remzi Kitapevi, İstanbul.

BAŞPINAR, Nuran Ö.; Güler, Zeki, Gürbüz, Hüseyin, (2001), İş Yaşamında Stres ve Kamu Kurumlarındaki Sekreterler Üzerinde Bir Uygulama, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayınları, Eskişehir.

BİNGÖL, Dursun, Atilhan Naktiyok, (2001), Yönetici Akademisyenlerin Temel Stres Kaynakları ve Stresle Mücadele Teknikleri, 9.Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler,24-26 Mayıs.

CAN, Ayşe Baysal, (1993), Çalışma Yaşamında İnsan, Avcıol Basım- Yayın, İstanbul.

CARTWRİGHT, S., Cooper C.L., (1997), Managing Workplace Stres, Sage Publication, California.

ERTEKİN, Yücel, (1993), Stres ve Yönetim , TODAİE Yayınları, Ankara.

HUGHES, Beatrix, Rodney BOOTHROYD, (2002) Günlük Hayatin Stresine Son, Çev; Selam KOÇAK, Doruk Yayımcılık, İstanbul.

IGRER, Peter, (1989), Stres, (ÇevirenYusuf Haznedaroğlu), Metler Matbaası, İstanbul.

KAYNAK, Tuğray, (1996), İnsan Kaynakları Planlaması, Alfa Basım Dağıtım, 2. Baskı, İstanbul.

KÖKNEL, Özcan, (1989), Çağımızın Hastalığı Stres, Milliyet Yayınları, İstanbul.

PAMUK, Mürvet, (2005), Öğrencilerin Öğretim Üyesini Değerlendirmesine Ait Bir Uygulama, İ.Ü. İktisat Fakültesi Ekonometri ve İstatistik Dergisi, Sayi:1

PEHLİVAN, İnayet, (1995), Yönetimde Stres Kaynakları, Personel Geliştirme Merkezi Yayınları, Ankara.

ŞENGÜL, Arzu, (1999), Organizasyonel Stresin Yönetimi ve İzmir Çevresinde Orta Kademe Yöneticiler Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

ŞİMŞEK, M. Şerif, Tahir Akgemci, Adnan Çelik, (2001), Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış, Nobel Yayın Dağıtım, 2. Baskı, Ankara.

TATLIDİL, Hüseyin, (2002), Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Analiz, Ziraat Matbaacılık A. Ş. Ankara.

TORUN, Alev, (1997), Stres ve Tükenmişlik, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Türk Psikologlar ve Kal-der Yayınları, 2.Baskı, Ankara.