Bilişim Teknolojileri Kullanımının İşletmelerin Organizasyon Yapıları Üzerindeki Etkileri

Günümüzün rekabetçi iş dünyasında, değişimi öğrenmek, planlamak ve uygulamak bir işletmenin uzun dönemde yaşamını sürdürmesi ve başarısı için en önemli öncelik olarak görülmektedir. Bugünün iş dünyasının karşılaştığı rekabet türü ve boyutları son derece karmaşık olup, hızlı bir şekilde değişmektedir. Bununla birlikte, değişim süreci, makro ve mikro çerçevede önemli etkiler oluşturmakta, işletmelerin yapılarını ve ilişki biçimlerini yeniden tanımlamaktadır. Bu bağlamda, bilişim teknolojilerinin işletmelerin bütün faaliyetlerinde yoğun bir şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte işletmeler, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmek için yeniden yapılanmak durumunda kalmışlardır. Bu çalışmada bilişim teknolojilerini yoğun bir biçimde kullanan işletmelerin organizasyon yapılarındaki etkileri incelenmiştir.
Anahtar Kelimeler:

internet

In today's competitive business world, learning, planning and implementing the change is seen as the most crucial precedence for a company to survive and succeed in the long term. In today's business world, the type and the extent of competition is so complex and rapidly changing. However, the changing process redefines the business structure and relation forms in the macro and micro frame. The mentioned change confronts managers to the very important developments and problems. In this study, the structure of organizations densely use information technologies is analyzed.
Keywords:

internet,

___

Akal Z. (2000), İşletmelerde Performans Ölçüm ve Denetimi, Çok Yönlü Performans Göstergeleri, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları, No:473, Ankara.

Akın B. (2001), " İşletme Süreçlerinin Yeniden Tasarlanması-Değişim Mühendisliği-Sürecinde Bilişim Teknolojisi Altyapısının Oluşturulmasının Önemi", www.stratejiyonetirn.com/makaleler/isltsur.html, Erişim Tarihi:23.11.2002.

Arslan A. (2002), "Değişime Meydan Okumak:Korkuları Yenmek, Kendine Güvenmek ve Gelecek tçin Yeniden Yapılanmak", http://www.akfel.com.sg/forum, Erişim Tarihi: 12.01.2003.

Çelik A. (1995), "İşletmelerde Kriz Yönetimine İlişkin Teorik ve Uygulamalı Bir Çalışma", Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Konya.

Erdil O. ve Keskin H. (2002), "Organizasyonel Değişimin Gerekliliği ve Değişim Sürecinin Özellikleri:Gebze Civarındaki Üretim İşletmelerinde Bir Saha Araştırması", Niğde Üniversitesi:II. Ulusal Orta Anadolu Kongresi, Bildiriler Kitabı, Niğde.

Girginer N. ve Hoşcan Y. (1997), "Bilişim Teknolojisinin İşletmelerin Küreselleşen Pazarda Rekabet Avantajı Elde Etmek İçin Kullanımı", Bilişim '97 Bildiriler (CD), TBD 15. Ulusal Bilişim Kurultayı, İstanbul.

Güleş, H.K. (2000), "Bilişim Sistemlerinin Toplam Kalite Yönetimindeki Yeri ve Önemi", Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 15, Sayr.1, İzmir.

Hammer M: ve Champy J. (1994), Değişim Mühendisliği, Çeviren:Sinem Gül, Sabah Kitapları, İstanbul.

Hussey D. E (1997), Kurumsal Değişimi Başarmak, Rota Yayınları, Etkin Yönetim Dizisi, İstanbul.

Iraz, R. (1999), "Bilişim Teknolojisi ve Örgütsel Değişim, Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama", Selçuk Üniversitesi, SBE, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Konya.

Kanter, R. M. (1999), "From Spare Change to Real Change: The Social Sector as Beta Site for Business Innovation", Harvard Business Review, May-June.

Kırım, A. (1998), Yeni Dünyada Strateji ve Yönetim, Sistem Yayıncılık, İstanbul.

Nakilcioğlu İ. (1998), "Bilgisayarlı İletişim: İnternet, Intranet, Ekstranet", İstanbul Üniv. Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.

Papazoglou M. ve Tsalgatidou A. (2000), "Business-to-Business Electronic Commerce Issues and Solutions", Decision Support Systems, Vol 29.

Sarıhan, H. (1999), Teknoloji Yönetimi, Desnet Yayınları, İstanbul.

Schumacher, Wolf D. (1997), Managing Barriers to Business Reengineering Success, McGraw Hill Inc, New York.

Slywotzky J. (2000), Kâr Bölgesi, Sistem Yayıncılık, İstanbul.

Tekin, M.; Güleş, H.K., ve Burgess T. (2000), Değişen Dünyada Teknoloji Yönetimi, Damla Yayınevi, Konya.