Küreselleşmenin Uluslararası İlişkilerde Yarattığı Süreklilik ve Değişim Tartışması

Teknolojinin gelişimiyle küresel olarak toplulukların birbirleriyle benzeşmeye başladığı görülmüştür. Bu benzeşmelerin bir sonucu olarak ortak duygular, ortak ürünler, ortak ilişkiler artış göstermiştir. Bu gelişmelerin sonucunda küreselleşme 1980’lerin başından beri literatürde tartışılan kavramlardan biri haline gelmiştir. Bu bağlamda devletlerin de zamanla birbirleriyle olan ilişkilerinde kullandıkları yöntemler değişime ve gelişime uğramıştır. Uluslararası İlişkiler ulus devlet temelinde işlese de küreselleşmenin milliyetçi duygularını hem törpülediği hem de köpürttüğü yadsınamaz bir gerçek haline gelmiştir. Küreselleşme sonucunda Uluslararası İlişkilerde değişimin mi yoksa sürekliliğin mi öncelenmesi gerektiği tartışmaları karşımıza çıkmaktadır. Aktörler, ilişkilerini düzenlerken uyguladıkları yöntemlerdeki değişimlere, çoğu zaman tedbirli bir tutum takınmışlardır. Dolayısıyla “Devlette süreklilik esastır” anlayışı uluslararası ilişkilerde geçerliliğini ne kadar koruyabilir başka bir tartışma konusudur. Gücü elinde bulunduran mekanizmalar sürekliliği mi değişimi mi istemektedir, yoksa her ikisi de farklı metotlarla da olsa birlikte kullanılabilir mi? Gibi sorulara bilim insanları cevap bulmaya çalışmaktadır. Uluslararası İlişkilerin kavramlarından biri olan diplomasi de küreselleşmenin etkisiyle değişime uğramıştır. Konferanslar, ikili görüşmeler teknolojiden faydalanılarak görüntülü haberleşme uygulamaları üzerinden daha sık ve yoğun yapılmaya başlanmıştır. Zaman ve mekân kavramının giderek ortadan kalktığı, mesafelerin kısaldığı, hemen her türlü bilgiye hızlıca ulaşılabildiği günümüzde bu avantajlar küreselleşmenin sınırsız bir dünya sunduğunu iddialarını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada da tüm bu gelişmelerin sonucu olarak uluslararası ilişkilerde değişimin minör mü olacağı yoksa küreselleşmenin uluslararası ilişkilerde majör değişiklilere yol açıp açmayacağı incelenmiştir. Başka bir ifadeyle uluslararası ilişkilerde sürekliliğin mi yoksa değişimin mi kalıcı olacağı tartışılmıştır.

The Debate on Continuity and Change Caused by Globalization in International Relations

With the advancement of technology, it has been observed that communities around the world have started to resemble each other. Similar emotions, products, and relationships have become more common worldwide. As a consequence of these developments, globalization has been a subject of debate in the literature on international relations since the early 1980s.In this context, the methods used by states in their relations with each other have also undergone changes and developments over time, despite International Relations being based on the nation-state. It is an undeniable fact that globalization has both smoothed and intensified nationalist sentiments. The debate over whether continuity or change should be prioritized in International Relations as a result of globalization is ubiquitous in scholarly circles. Actors in international arena have often taken a cautious approach when it comes to changes in the methods, they apply in regulating their relationships. Therefore, the notion of "continuity is essential in the state" is another topic of debate in literature on international relations. Do mechanisms that hold power desire continuity or change, or can both be used together, albeit with different methods? These are the questions that scholars are trying to find answers to. Diplomacy, one of the concepts of International Relations, has undergone changes with the impact of globalization. This study examines whether globalization will result in major or minor changes in international relations. In other words, the study discusses whether continuity or change will be permanent in international relations.

___

  • Akdemir, B. (2017). Uluslararası İlişkiler ve Spor. Aurum Journal of Social Sciences, 79.
  • Arı, T. (2012). Uluslararası İlişkilerde Postmodern Analizler- 1 Kimlik, Kültür, Güvenlik ve Dış Politika. MKM Yayınları.
  • Ateş, B. (2020). Askeri Değişim: Soğuk Savaş Sonrası Dönem Üzerine Bir İnceleme. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16-18.
  • Axford, B., & Steger, M. B. (2020). An International Journal of Interdisciplinary Research. ProtoSociology.
  • Dallmayr, F. (2007). Dünya Düzeni ve Vatandaşlık: Ulus Devletin Ötesinde Yeni İmkanlar. Divan: Journal of Interdisciplinary Studies, 4-15.
  • Demir, Y., & Terzi, N. (2020). Modern Devletin Gelişimi: Küreselleşme. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 5.
  • Doğruluk, M. B. (2021). Uluslararası İlişkiler Disiplininde Küreselleşme Sorunu. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi.
  • Erhan, Ç. (2019). Lozan’ın Süresi, Türkiye Gazetesi, https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-cagri-erhan/609072, (Erişim: 28 Temmuz 2019).
  • Hay, C. (2021). Uluslararası İlişkiler Teorisi ve Küreselleşme. T. Dunne, M. Kurki, & S. Smith (Ed.), Uluslararası İlişkiler Teorileri (s. 373-395). Felix Kitap
  • Hook, S. W., & Spanier, J. (2021). Amerikan Dış Politikası İkinci Dünya Savaşı'ndan Günümüze. İnkilap Kitabevi.
  • Kacowicz, A. M., & Mitrani, M. (2016). Why Don't We Have Coherent Theories of International Relations About Globalization? Global Governance.
  • Kan, K. (2011). Globalleşmenin Uluslararası İlişkilere Etkileri. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 2.
  • Kan, K., & Kanmaz, M. (2022). Küreselleşmenin Kültürel Boyutu ve Göçün Etkileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.
  • Kaygusuz, Ö. (2021). Egemenlik ve Vestfalyan Düzen. E. Balta içinde, Küresel Siyasete Giriş Uluslararası İlişkilerde Kavramlar, Teoriler, Süreçler. İletişim Yayınları.
  • Korkusuz, M. H. (2013). Kültür Vadisinde İnsan, Diplomasi ve Siyaset. Ayışığı Kitapları.
  • Kürkçü, D. D. (2013). Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşmeye Yönelik Yaklaşımlar. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication.
  • Mabee, B. (2004). Discourses of Empire: The US ‘Empire’, Globalisation and İnternational Relations. Third World Quarterly.
  • Örmeci, O. (2017). Amerikan İç ve Dış Politikası. Cinius Yayınları
  • Özdaş, O. (2015). Devlet. A. B. Özcan, & Y. Çınar (Ed.), Uluslararası İlişkilerin Temel Kavramları. Hükümdar Yayınları.
  • Savaşan, Z. (2019). Değişen/Dönüşen Uluslararası Hukuk. The Turkish Yearbook of International Relations, 21-25.
  • Subaşat, T. (2015). What is Globalisation and What Is Not? Florya Chronicles of Political Economy, 4.
  • Yılmaz, A. (2013). Küresel Dünyada Uluslararası İlişkiler: Teori- Temel Kavramlar-Yeni Gelişmeler. Kadim Yayınları.
  • Zabunoğlu, H. G. (2018). Günümüzde Ulus-Devlet. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 537.
  • Zalewski, M., & Enloe, C. (2015). Uluslararası İlişkiler Kuramları. K. Booth, & S. Smith (Ed.), Uluslararası İlişkiler Kuramları (s. 279-305). Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi.