Konya Meram İlçesi Karadiğin Kasabası'nda Kanaviçe İşlemeler

Anadolu’nun çeşitli yörelerinde tekniği aynı, fakat, motif, renk ve kompozisyon farklılıkları ile karşımıza çıkan kanaviçe işlemelerine; Konya Meram İlçesi Karadiğin Kasabası’nda rastlanmıştır. Yörede yapılan alan araştırma çalışması sonucunda, günlük hayatta ve genç kızların çeyizlerinde kanaviçe işlemelerinin çok önemli bir yere sahip olduğu tespit edilmiştir. Kanaviçe işleme tekniği ile çeşitli eserler; yöreye ait motif, renk, kompozisyonlarla süslenerek işlenmiştir. 500 yıllık tarihi bir geçmişi olan kasabada kanaviçe işlemeler çeşitli örf, adet ve gelenekler çerçevesinde uygulanmış ve uygulanmaya devam edecektir.

A well known embroidering canvas in different places all throguh Anatolia has also been coincident at Karadiğin country of Meram, Konya; having the same technic but with different motives, colours and composition. At the end of the field researches which have been activated in the region, it has been determined that embroidering canvas has a very important place in the daily life of the people and in the trousseau of the young girls. Various handcrafts and work of arts were embroided with regional motives, colours and compositions by using the technics of embroidering canvas. In this small country which has a 500 years of historical past, the canvas embroidering has been applied in the frames of various usages, customs and traditions and it will continue henceforth.

___

Akbil, Fatma Pamir, Türk El Sanatlarından Örnekler, İstanbul, 1970

Altun (Çelebilik), Gülizar, Konya İli Antikacılarında Bulunan Hesap İşi Ürünleri ve Özellikleri, Ankara, G.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 1996

Altun, Gülizar, “Türk İşlemele ve Örgü Sanatları’nan Genel Özellikleri Konya İl Merkezinde Bugünkü Durumları ve Konya Ekonomisine Katkıları”, Ulusal I. Konya Ekonomisi Sempozyumu, Konya, 2003.

Anonim, “Kanaviçe”, Meydan Larousse, C. 6, İstanbul, 1971

Anonim, “Kanaviçe”, Türk Ansikpoledisi, C. 21, Ankara, 1974

Arseven, C. Esad, Sanat Ansiklopedisi, C. 2, İstanbul, 1965

Barışta, H. Örcün, Cumhuriyet Dönemi Türk Halk İşlemeciliği Desen ve Terminolojisinden Örnekler, Ankara, 2001

Barışta, H. Örcün, Türk İşlemelerinde Teknikler, Ankara, 1997

Barışta, H. Örcün, Osmanlı İmparatorluğu Türk İşlemeleri, Ankara, 1999

Berker, Nurhayat, “Türk İşlemeleri”, Sanat Dünyamız, S. 2, İstanbul, 1974

İlker, Celale, Konya Evlerinde ve Müzelerinde Bulunan Kanaviçe İşlemeler, Konya, S.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 1992

Konya – Tarım ve Köy İşleri Genel Müdürlüğü Arşivi

Konya Karayolları 3. Bölge Müdürlüğü Arşivi

Odabaşı, A. Sefa, Konya İmajı Mekanlar – İnsanlar, Konya, Konya Ticaret Odası, 2003

Tuncay Esin, “Konya Çeyiz Çakma Geleneğinde Bezemeli Şekillendirme”, Ev Tekstili, İstanbul, Kasım 2001

Ünal, İsmail, “Türk İşlemeleri”, Türk Etnografya Dergisi, S. 1, 1956

http://www.karadigin.com, 08.04.2004