ÜNİVERSITE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARILARI İLE PROBLEM ALANLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin akademik başarılarıile problem alanlarıarasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda ilgili literatür taramasıyapılmıştır. Daha sonra K.T.Ü. Fatih Eğitim Fakültesinden rastgele 88 öğrenciye 50 maddeden oluşan Üniversite Öğrencileri Problem Tarama Ölçeği ÜNÖPTO uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular, üniversite öğrencilerinin problem alanlarınıbelirlemeyi ve bu alanların, öğrencilerin akademik başarılarına olan etkisini ortaya koymayısağlayacaktır. Bu amaç doğrultusunda, problem alanlarıolarak belirlenen; kişiler arasıilişkiler, depresyon, akademik mesleki problemler, aileye yönelik problemler, nevrotik eğilim ve yardım alma davranışıile ilgili problemler açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda problem alanlarının birbiriyle olan korelâsyonu da göz önünde tutulmuştur. Bu amaçla gerçekleştirilen korelasyon çalışmasında belirgin olarak aile ile ilgili problem alanı, kişiler arasıilişkilere ilişkin problem alanı, akademik ve mesleki problem alanıile akademik başarıyıgösterir başarıortalamasıve başarıdeğerlendirilmesi değişkenleri arasında anlamlıilişkiler bulunmuştur. Ayrıca diğer problem alanlarıyla, akademik başarıarasında dolaylıolarak anlamlıilişkiler söz konusudur.

The aim of this study is to investigate the relationship between academic success and problematic areas of the university students. With this aim, first the review of the literature on the subject has been concluded. Then a fifty item university students’ problem determination scale has been applied to 88 randomly selected students from K.T.U Fatih Faculty of Education. As a result of this correlation study meaningful correlations between the variables; especialy family related problem area, the problem area of relations between people, academic and occupational problem area and the mean showing the academic success and success evaluation have been obtained. In addition indirect meaningful relations are present between the other problem areas and the academic success

___

  • Aydın, G. (l988). “Üniversite Öğrencilerinde Depresyonun Açıklanma Biçimi ve Akademik Başarı İlişkisi”. Ankara: Türk Psikoloji Dergisi.
  • Çuhadaroğlu, F. (1989). “Üniversite Gençliğinde Kimlik Bocalamaları”. Üniversite Genliğinde Uyum Sorunları Sempozyumu Bilimsel Çalışmaları. Ankara: Bilkent Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Araştırma Merkezi.
  • Şahin, N.H. (1989). “Beck Depresyon Envanterinin Üniversite Öğrencileri İçin Geçerliği Güvenirliği”. Ankara: Türk Psikoloji Dergisi. 23, 3-13.