Konya kent merkezinde yer alan camilerin mimari özellikleri açısından analitik değerlendirmesi

Çalışma kapsamında, Konya kent merkezinde yer alan camilerin mimari özellikleri açısından analitik değerlendirilmesi yapılmaktadır. Konya, istatistiksel verilere göre sayıca en çok camiye sahip kentler arasında başlarda yer almaktadır. Cami başına düşen nüfus sayısı itibarı ile de dikkat çekicidir. Diğer taraftan Konya, Anadolu Selçuklularının başkentliğini yapmıştır. Başta dini yapılar olmak üzere Selçuklu Mimarlığının gelişmiş örnekleri burada inşa edilmiştir. Bu anlamda, Konya’nın ‘Mabet Mimarisi ‘ olarak önemli bir tarihsel birikimi vardır. Günümüz cami mimarisinin de doğal olarak bu birikimden yararlanmış olması umulur. Çalışma bu bağlamda bilimsel oluşuna ek olarak popüler bir anlam da taşımaktadır.

Analytical evaluation of the mosques in the city center of Konya in terms of their architectural features

In the sense of work, the analytical evaluation of the mosques in the city center of Konya is being performed in terms of their architectural features. Konya is among the leading cities who have the most mosques in number according to the statistical datum. It also attracts attention in respect to the population per mosques. On the other hand, Konya was the capital of Anatolian Seljuks. The advanced examples, especially the religious buildings, of the Seljuk Architecture were constructed here. In this respect, Konya has an important historical accumulation in means of ‘Temple Architecture’. Naturally, it is being expected that contemporary mosque architecture should utilize from this accumulation. In this sense, in addition to being scientific, the work has a popular meaning.

___

Arseven, C.E., 1954. Türk Sanat Tarihi, Yazır Matbaacılık, Cilt No: II., İstanbul, s.220-236.

Konyalı, İ.H., 1964. Abideleri ve Kitabeleriyle Konya Tarihi, Konya.

Erzen, J.N., 1996. Mimar Sinan Estetik Bir Analiz Şevki Vanlı Vakfı Yayını, Yayın No:1, ANKARA.

Oral, M., 1993. Gelişim Süreci İçerisinde Cumhuriyet Dönemi Cami Mimarisi, Yüksek Lisans Tezi, SÜ.Fen Bilimleri Enst., Konya, s.175.