Turizm İşletmelerinde Entelektüel Sermayenin Ölçülmesi ve İMKB'deki Turizm Şirketlerinde Ampirik Bir Uygulama

Çalışmada turizm işletmelerinde, son yıllarda giderek önemi artan entelektüel sermayenin ölçümü incelenmiştir. Bu amaçla, araştırmada İMKB'de hisse senetleri işlem göfen turizm şirketlerinde ampirik bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada, bir entelektüel sermaye ölçüm yöntemi olan Entelektüel Katma Değer Katsayısı- VAIC (Value Added Intellectual Coefficient) kullanılmıştır. Elde edilen araştırma bulgularına göre, ülkemizde faaliyet gösteren ve hisse senetleri İMKB'de işlem gören turizm şirketlerinin entelektüel sermaye unsurlarına önem verdiği, ancak performanslarını etkileyen asıl unsurun hala yapısal sermaye olduğu söylenebilir.

In this study, it is examined to measure intellectual capital, being more important in recent years, in tourism enterprises. Therefore, tourism enterprises trading in İstanbul Stock Exchange are researched with an empirical point of view. Value Added Intellectual Coefficient (VAIC) which is one of the methods of intellectual capital measurement is used in this application. According to findings provided the study, tourism enteiprises trading in İstanbul Stock Exchange consider intellectual capital components important, but it might be said the main component effecting their performance is still structural capital.

___

Acuner, T. ve K. T. Şahin (2002), "Entelektüel Sermayenin Ölçülebilirliği Üzerine Sezgisel Bir Araştırma", 1O.Ulusal Yönetim Organizasyon Kongresi Bildiri Kitabı,40-56.

Bilmedik,F (2004),"EntellektüelSermaye", http://www.danismend.com /konular/insankaynaklariinka_entelser.htm, 15.05.2004.

Büyüközkan, G. (2002), "Entelektüel Sermaye Yönetimi", Kal- Der Forum Dergisi, 2 (6): 34-56.

Çelik, A, E, ve S. Perçin (2000), "Entelektüel Sermayenin İşletme Bazında Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi", Muhasebe ve Denetime Bakış, Ekim 2000:111-118.

Çıkrıkçı, M. ve Daştan A. (2002), "Entelektüel Sermayenin Temel Finansal Tablolar Aracılığıyla Sunulması", Bankacılar Dergisi, (43), 18-31.

Çımat, A. ve O. Bahar (2003), "Turizm Sektörünün Türkiye Ekonomisi İçindeki Yeri ve Önemi Üzerine Bir Değerlendirme", Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6: 1-18.

Edvinson L. ve M. Malone (1997), Intellectual Capital, Harper Collins Pub. USA.

Ercan, M. K., M. B. Öztürk ve K. Demirgüneş (2003), Değere Dayalı Yönetim ve Entelektüel Sermaye, 1. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.

Öge, S. (2002), "Entelektüel Sermaye:İşletmeler İçin Yeni Bir Değer", Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16 (5-6): 175-200.

Önce, S. (1999), "Muhasebe Bakış Açısı İle Entelektüel Sermaye", Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yayınları:No.151, Eskişehir.

Papatya, G. (2002), "Entelektüel Sermaye Asimetrisi: Yönetim İdeolojisine Düşülebilecek Bazı Notlar", Infomag Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dergisi, 15.

Ross G. ve J. Ross (1997), Measuring Your Company's Intellectual Performance, Long Range Planning, 30-3.

Stewart, T. (1997), Entelektüel Sermaye, BZD Yayıncılık, İstanbul.

Şamiloğlu, F.(2002), Entelektüel Sermaye, 1.Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.

Tütüncü, Ö. ve D. Tarlan (2003), "Seyahat Acentalarmda Çalışanların İşe Alma Sürecini Algılamaları ve İzmir İli Örneği", Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 5 (1): 113-140.