Kişilerarası iletişimin konaklama işletmelerindeki önemi ve beş yıldızlı otellerde bir uygulama

Turizmin ülkelerin ihtiyacı olan dövizin karşılanması ve ekonomik gelişimin sağlanmasında önemli bir rolü vardır. Özellikle turizm arzına sahip ülkeler bu sektörden daha fazla pay almak ve pazar paylarını yükseltmek çabası içindedirler. Turizm sektöründe statik öğeyi oluşturan ve turistlerin gittikleri yerlerde konaklama ihtiyacını karşılayan konaklama işletmeleri de giderek artan rekabet koşullan altında faaliyetlerini daha bilinçli ve profesyonel yapmak zorunluluğu hissetmektedirler. Hizmet sektörü içerisinde değerlendirilen turizmde asıl unsur insandır ve sektörde 'emek-yoğun' bir yapı hakimdir. Bunun için konaklama işletmeleri kendi işletmelerinde kalan konuklarıyla etkili bir iletişime girerek onların işletmelerinden memnun ayrılmalarını sağlamak zorundadır. Özellikle konaklama işletmesi personelinin kişilerarası iletişimdeki başarısı müşteri memnuniyeti üzerinde etkisi büyüktür. Bu konuyla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına göre turistlerin yaptıkları seyahatlerde konaklama işletmesi personelinin kendileriyle kurmuş oldukları diyalogun olumlu bir izlenim elde etmelerinde büyük bir önem arz ettiği görülmektedir.

Tourism has an important role about the economic development and gaining the exchange needed by countries. Especially the countries that have tourism supply are seeking to increase their share within this industry. The tourism establishments which are constituting the static component of tourism industry and meeting the accommodation needs of tourists are in need of operating more consciously and professionally under increasing competition.Tourism industry which is evaluated under the service industry is a labour intensive one and human is the main component of this industry. Because of this reason tourism establishments have to ensure the satisfaction of the guests accommodating in their facilities. The success of accommodation personnel about interpersonal communication is highly effective on customer satisfaction. According to the findings of a research about this subject it could be seen that the relationships between the personnel and tourists are highly important about positive perceptions of tourists.

___

Akat, Ö. (1997), Turizm İşletmeciliği, Motif Matbaası, İstanbul.

Cüceloğlu, D. (1992), Yeniden İnsan İnsana, Remzi Kitabevi, İstanbul.

Denizer, D., Tetil, N., Akoğlan, M., Yeşiltaş, Kozak, M.,'(1995), Otel İşletmeciliği Anadolu Yayıncılık Ankara.

Dökmen, Ü. (1995), İletişim Çatışmaları ve Empati, Sistem Yayıncılık, İstanbul.

Erarslan, N. (1999), Ön Büro, Özgül Tipo Ofset Matbaacılık, İsparta.

Ertekin, Y. (1983), Halkla İlişkiler, TODAİE Yayını, Ankara.

Gökçe, O. (1998), İletişim Bilimine Giriş, Turhan Kitabevi, Ankara.

Gökçe, O., Fidan, M., Summak, E. (2001), Halkla İlişkiler Ders Notları, Eylül,Konya.

Gürgen, H. (1998), Halkla İlişkiler, Anadolu Üniversitesi, AÖF Yayınları, Eskişehir. Işık, M. (2000), İletişimden Kitle İletişimine, Mikro Yayınları, Konya.

Öğüt, A., Güleş, K., Çetinkaya, Ş. (2003), Bilişim teknolojileri Işığında Turizm İşletmelerinde Yönetim Enformatik Bir Bakış, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.

Sabuncuoğlu, Z. (1998), İşletmelerde Halkla İlişkiler, Ezgi Kitabevi Yayınları, Bursa.

Sayers, F., Bmgaman, C, Graham, R., Wheeler, M. (1993), Yöneticilikte İletişim, Rota Yayın Yapım Tanıtım, İstanbul.

Smeral, E. (1998), "The Impact Of Globalization Small and Medium Enterprises: New Challenges for Tourism Policies in Europan Countries", Tourism Management, Vol.19, No.4, Printed in Great Britain.

Şimşek, Ş., Akgemci, T., Çelik, A. (1998), Davranış Bilimlerine Giriş ve Örgütlerde Davranış, Nobel Yayın Dağıtım, Konya.

Turizm Bakanlığı, (1995), Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, Ön Büro, Publisher Yorum Matbaası, Ankara.

Turizm Bakanlığı, (1996), Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü, Yiyecek ve İçecek Servisi, Publisher Yorum Matbaası, Ankara.

TURİZM BAKANLIĞI, (1996), Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü; Kat Hizmetleri, Publisher Yorum Matbaası, Ankara.

Turizm Bakanlığı, (1996), Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü; Ön Büro, Publisher Yorum Matbaası, Ankara.

Turizm Teşvik Kanunu.

Turizm Yatırım ve İşletmeleri Nitelikleri Yönetmeliği.

Usluata, A. (1996), İletişim, İletişim Yayını, Yeni Yüzyıl Kitaplığı, İstanbul.

Ünüvar, Ş. (2002), Kişilerarası İletişimin Konaklama İşletmelerindeki Önemi ve Örnek Bir Alan Çalışması, Yayınlanmış Yüksek Lisans Çalışması, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya

Yüksel, H. (1989), "İletişim Süreci ve Sistem Yaklaşımı Açısından İletişim Sürecinin İncelenmesi", Kurgu Anadolu Üniversitesi Dergisi, Sayı: 6, Eskişehir .