İleri İmalat Teknolojileri Kullanımının İşletme Performansına Etkileri: Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmelerinde Bir Uygulama

Küreselleşme ile birlikte işletmelerin faaliyette bulundukları pazarlarda rekabetin yapısı biçimsel ve boyutsal olarak değişmekte ve giderek keskinleşmektedir. Böyle bir ortamda işletmelerde İleri İmalat Teknolojileri (ÜT) kullanımının önemi yadsınamaz. Bu bağlamda çalışmanın amacı küçük ve orta ölçekli sanayi işletmelerinde (KOSİ) ÜT kullanım düzeyinin işletme performansı üzerinde bir etkisi olup olmadığını tespit etmektir. Konya İmalat Sanayiinde faaliyette bulunan 66 KOSİ ile gerçekleştirilen bu çalışmada elde edilen bulgular ışığında İİT'nin işletmelere sağladığı yararlar ve bu yararları elde edebilmek için yapılması gerekenler konusunda önerilerde bulunulmaktadır.

Regardless of company size, the impact of Advanced Manufacturing Technology (AMT) implementation in being successful in today's dinamic competitive environment is paramount. At this juncture, the objective of this study is to examine the impact of AMT implementation level, on company performance in Small and Medium Sized Manufacturing Enterprises. Depending on the fmdings gathered from 66 SMEs located in Konya Manufacturing Industry, the advntages of AMT implementation are illustrated and factors that should be taken into account to gain the potential benefits of AMT implementation are discussed.

___

Akın H.B. (2001), Yeni Ekonomi, 1. Basım, Çizgi Kitebevi, Konya.

Altunışık R. vd. (2001), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı, 1. Basım, Sakarya Kitabevi, Adapazarı.

Andersen A. (2000), 2001'e Doğru İnsan Kaynakları Planlaması, Sabah Yayınlan, istanbul.

Brennan. L., Finnan. F. ve O'Kelly. M.E. (1990), "Requirements For Smaller Companies in Integrated Manufacturing", International Journal of Productions and Operations Management, Cilt 10, Sayı 2.

Dean J.W. ve Snell S.A. (1996), "The Strategic Use of Integrated Manufacturing: An Empirical Exanıination", Strategic Management Journal, 17.

Dess G.G. ve Robinson R.B. (1984), "Measuring Organizational Performance in the Absence of Objective Measures: The Case of the Privately-held Firm and the Conglomerate Business Unit", Strategic Management Journal.

Dodgson. M ve Rothwell. R.(1994), " Technology Strategies in Small Firms", Journal of General Management, Cilt 17, Sayı 1.

Güleş H. K. (1996), The Impact of Advanced Manufacturing Technologies on Buyer-Supplier Relationships in The Turkish Automotive Industry, Unpublished Ph.D. Dissertation, The University of Leeds, School of Business and Economics Studies, U.K.

Güleş H.K. (1999), Bilgi Çağı Sanayi İşletmelerinde Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Bilişini Teknolojileri, Yayınlanmamış Doçentlik Tezi, Konya.

Güleş H.K. (2001), "Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi İşletmelerinde İleri İmalat Teknolojileri Kullanımı Üzerine Bir Araştırma", Gazi Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt:3, Sayı: l, Ankara

Meredith. J. (1998), "The Strategic Advantage of New Manufacturing Technologies For Small Firms", IEEE, Engineering Management Review, Cilt 16, Sayı 1.

Öğüt A. (2000), Bilgi Çağı Organizasyonlarında Hizmet Kalitesi ve Kurumsal Etkinlik Açısından Bilgi ve Teknoloji Yönetimi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Konya.

Pike R., Sharp J. Ve Price D. (1988), " AMT Investment in the Larger UK Firm", International Journal of Operations and Production Management, 9 (2)

Rowntree D. (1991) Statistics Without Tears: A Primer for Non-mathematicians, Penguin Books, London.

Seyidoğlu H. (1997), Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, Güzem Yayınları, 7. Baskı, İstanbul.

Siegel, S. ve Castellan, N.J. (1988) Nonparametric Statistics for the Behavioural Sciences, 2nd edition, McGraw-Hill International Editions, London.

Tekin M., Güleş H.K ve Öğüt A. (2003), Değişim Çağında Teknoloji Yönetimi, Nobel Yayınları, Ankara.

Tokol; T, (1996), Pazarlama Araştırması, Uludağ Üniversitesi Yayını, 8. Basım, Bursa.