Ahıska Türklerinin Türkiye'ye göç etmesi ve türk vatandaşlığına alınması ile ilgili hukuki sorunlar

Ahıska Türkleri, günümüzde kendi yönetimi olmayan tek Türk topluluğu olarak bilinmektedir. Ahıska Türkleri, eski Sovyetler Birliği‟nde en “çilekeş” etnik grubu olarak da tanınmaktadır. Zira, son yetmiş yıl içerisinde Ahıska Türkleri üç göçe maruz kaldılar. Bu göçlerden ilk ikisi (1944 ve 1989 yılları), Sovyetler Birliği döneminde yaşanmış olup, Ahıska Türklerinde derin ve acı iz bırakmıştır. Ancak, bütün bu zorluklara rağmen, Ahıska Türkleri, Türklüklerinden hiçbir şey kaybetmeden, Eski Sovyetler Birliği içerisinde “Türk” kimliğini taşıyan tek Türk topluluğu olarak da bilinmektedir. Sovyetler Birliği‟nin dağılmasından sonra, Ahıska Türkleri için yeni bir dönem başlamıştır. Zira bu tarihler, Ahıska Türklerinin Türkiye ve bazı ülkelere göçün başlangıcını simgelemektedir. Bu zorlu süreçlerin ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Ahıska Türklerinin Türkiye‟ye Kabulü ve İskânına Dair 3835 Sayılı 2.07.1992 tarihli Kanun kabul edilmiş ve 28.02.2009 tarih ve 5838 Sayılı Kanunun 19.maddesi ile eklenen Geçici 1.madde doğrultusunda Ahıska Türklerinin Türk vatandaşlığına başvuruları ile yeni düzenleme getirilmiştir. Ancak, Ahıska Türkleri, Türk vatandaşlığını kazanma konusunda elde ettiği kolaylıklar yanı sıra, muhtelif zorluklarla da karşı karşıya kalmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Türk toplulukları içerisinde kendi devlet yönetimi olmayan, tek Türk topluluğu olan Ahıska Türklerinin siyasi, ekonomik, kültürel, eğitim ve sosyal alanlarda yıllardır mevcut olan problemlerinin çözümünde, tek umutları Türkiye Cumhuriyeti Devleti‟nin desteği ve garantörlüğüdür.

The Questions of Law Related to the Immigration and Neutralization of Ahiska Turks to Turkey

Today, Ahıska Turks are known as the only Turkish population who is not self-governing. Ahıska Turks are also known as the most “suffering” ethnical group in the Soviet Union. Thus, they are obliged to three different migrations in last 70 years. Among these, the first two (1944 and 1989) took place during the era of Soviet Union and engraved in the population. On the other hand, despite all these struggles, Ahıska Turks are also known the only Turkish population to protect their identity and integrity in the Soviet Union. After the disintegration of the Soviet Union, a new era has started for the Ahıska Turks. The disintegration is also significant Ahıska Turks, since it symbolizes the beginning of the migration to Turkey and other countries. Following this difficult period, the parliament of the Republic of Turkey has passed the act number 3835 on 02.07.1992 related to the acceptance of Ahıska Turks to Turkey and on 28.02.2009, with the temporary 1st article of the 19th article of act number 5838, new regulations are made for their applications towards neutralization. Nevertheless, despite the conveniences they gained for becoming Turkish citizens, Ahıska Turks faced some other severe problems. The support and the guarantor role of the Republic of Turkey is the only hope for the solution of political, economic, cultural, educational and social problems of Ahıska Turks, the only Turkish population not to be self-governed.

___

  • Bayraktar Rasim, Ahıska 21.Yüzyılda İnsanlık Dramı, İstanbul, 1999.
  • Çelikel, Aysel/(Öztekin) Gelgel Nurseli, Yabancılar Hukuku, İstanbul, 2011.
  • Doğan, Vahit, Türk Vatandaşlık Hukuku, 11.Baskı, Ankara, 2012.
  • Erdem, B.Bahadır, Türk Vatandaşlık Hukuku, İstanbul, 2011.
  • Nomer, Ergin, Türk Vatandaşlık Hukuku, 18çBası, İstanbul, 2010.
  • Turhan, Turgut/Tanrıbilir Feriha Bilge, Vatandaşlık Hukuku, Ders Notları, Ankara, 2010
  • Zeyrek, Yunus, Ahıska Bölgesi ve Ahıska Türkleri, Ankara, 2001. Makaleler
  • Kütükçü, M.Akif, Uluslararası Hukuk Çerçevesinde Ahıska Türklerinin Anavatanlarına Dönüş sorunu, Selçuk Üniversitesi
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:13, 2006, Konya, s. 271-284.
  • Seferov, Rahman/Akış, Ayhan, Sovyet Döneminden Günümüze Ahıska Türklerinin Yaşadıkları Coğrafyaya Göçlerle Birlikte Genel Bir Bakış, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 24.Sayı, Güz 2008, Selçuk Üniversitesi, s. 393-409.
  • Yahya,Harun, http://harunyahya.org/tr/Makaleler8312/Ahiska, 17.07.2008
  • İbrahimoğlu,Mikail,http://www.ahiska.net/makale/1/102/ahiska-tur
  • İzzetoğlu, Muhammet, http://www.ahiskahaber.com, 23.04.2012
  • Agara, İbrahim, Ahıska Türkleri (Sürgününün 60.Yılı Anısına) İnsanlık Dramı, İzmir Ahıska Türkleri Kültür va Dayanışma Derneği, İzmir; Karaca Matbaası Yayınları, 2004.
  • Oğan, Sinan, Yüzyılın Dramı…Azerbaycan‟da Göçmen (Kaçkın)Sorunu, http://www.turksam.org/tr/a466.html
  • Agara,İbrahim, http://www.ahiskalim.org/index.php?option=co, 15.11.2008