Mukayeseli Hukuktaki düzenlemeler çerçevesinde küçük alacakların tahsili konusunda öneriler

Hukuk Muhakemeleri Kanunu, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunun aksine, malvarlığına ilişkin davalarda görevli mahkemenin belirlenmesinde dava konusunun miktar veya değerini ölçüt olarak almamıştır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu‟na göre dava konusunun değer ve miktarı ne kadar olursa olsun, kural olarak bütün davalar asliye hukuk mahkemesinde görülecektir. Bu düzenlemeden sonra dava değeri düşük olan alacaklar ile dava değeri yüksek olan alacakların aynı yargılama usulüne tabi olması haklı eleştirilere yol açmıştır. Buna karşılık karşılaştırmalı hukukta genellikle küçük alacakların takip ve tahsili için basit, ucuz ve hızlı usuller benimsenmiştir. Ayrıca bu alacakların takip ve tahsili için Avrupa Birliği‟nde de Avrupa Küçük Taleplerin Tahsili Usulü Hakkındaki Tüzük kabul edilmiştir. Türk hukukunda da küçük alacakların takip ve tahsili için ayrı bir usulün kabul edilmesi zarureti gittikçe daha çok dile getirilmektedir. Bu çalışmada küçük alacakların takip ve tahsili için yabancı hukuklar ve Avrupa Birliğinin konuya ilişkin tüzüğü de dikkate alınarak genel hatlarıyla bir sistem önerisi getirilmeye çalışılmıştır.

The suggestions on the colection of small receivable debts in the light of comparative law regulations

The Law Cases Law opposite to the Law Procedures Hearings Law, while determining the Court in charge about the property cases does not take into account the value or size of the subject property. According to the Law Cases Law as a rule all property cases would be heared by civil court of first instance no matter what is the size and value of the subject property. After this regulation hearing of the cases of law value and high value by the same Court has been rightly criticised. On the other hand, in comparative law, generally for small receivable debts fast, basic and cheap procedures are adopted. Besides, in Europe Union too, to collect such receivable debts Directive on Collection Procedure for Small Demands is accepted. In Turkish Law too strong arguments to accept a separate procedure for small demands are voiced. In this study, it is tried to suggest a new system for collection of small demands by taking into account the comparative law and European Directive on Collection Procedure for Small Demands.

___

  • http://ec.europa.eu/civiljustice/simplif_accelerat_procedures/simplif_accelerat_procedures_bel_de.htm. (Ulaşma tarihi 10 Aralık 2012).
  • AB Parlamentosu ile AB Konseyinin Küçük Taleplerin Tahsili Usulü Hakkındaki 11 Temmuz 2007 Tarihli Tüzüğü (Eg Nr. 861/07) (Resmi Gazete L 199, 31.07.2007 P. 0001-0022).
  • ROSENBERG, LEO/SCHWAB, KARL HEİNZ/GOTTWALD, PETER, Zivilprozessrecht, 16., neubearbeitete Auflage, München 2004.
  • DAUBNER, in: Münchener Kommentar zur Zivilprozessordnung, 4. Auflage 2012.
  • ERCAN, İBRAHİM/AKCAN, RECEP, Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla İcra ve İflas Kanununda Yapılması Öngörülen Değişikliklerin Değerlendirilmesi, Hukuk Biliminin Güncel Sorunları, III. Uluslararası Bildiri Kitabı, C. 2 (Özel Hukuk) Ekim Samsun 2012.