TÜRK SİYASETİNDE SON DÖNEM AİLE POLİTİKALARI

Toplum içerisindeki işlevlerinden dolayı aile siyasetin, siyasal iktidarın dikkatlerini üzerinde toplamaktadır. Özellikle modern siyasal düzende gerek iktidardan gelen değişimin dengeli bir şekilde topluma kanalize edilmesini sağlamakta, gerekse de toplum ve devletin aleyhine olan gelişmelerin tahripkar olarak yansımasını engellemekte, toplumu düzensizlik ya da çözülmeye karşı muhafaza etmektedir. Bu yüzden aile siyasetin ve devletin sosyal hayattaki merkezi ilgi odağı olmuştur ve hazırlanan resmî politikalar yoluyla doğrudan ya da dolaylı olarak devlet müdahalesine maruz kalmıştır. Dönemsel gerekliliklere veya hükümetlerin ideolojik görüşlerine binaen kimi zaman dönüşüme zorlanmış, kimi zaman ise ailenin varlığını muhafaza yoluna gidilmiştir. Ülkemizde de özellikle modern devletin oluşumundan bugüne dek aile toplumsal olarak gerçekleştirilmek istenen faaliyet ve dönüşümlerin temel öznesi olmuştur. Değişen iktidar ve dönemsel gerekliliklere göre hazırlanan politikalarla devlet eliyle şekillenebilecek nesne olarak tasarlanmıştır. Bu fikirden hareketle, bu çalışmada kuruluşundan günümüze Türkiye'de modern devletin aile üzerindeki tasarrufları yahut politikaları ele alınarak, siyasetin ilgi odağında olan bir kurum olarak aile üzerine farklı bir okuma yapılacaktır. Aile bazı dönemlerde nüfus gibi stratejik konulara yönelik araçsallaştırılmıştır. Özellikle 2000'li yıllardan itibaren ise ailenin bir bütün olarak önemi kabul edilmiştir. Bu incelemede geçen süreç aileye dair resmî uygulamalar temelinde dönemselleştirilecektir

RECENT FAMILY POLICIES IN TURKISH POLITICS

Family engages attention of politics and of political power, owing to its functions in society. Particularly in modern political system, it stably canalizes change originated from political power to society and blocks destructive reflection of event which is against society and government. Hence, family is the center of interest of politics and government in social life and is directly or indirectly exposed to state intervention by prepared official policies. On the grounds of periodic necessity or ideologic idea of governments, it is sometimes forced to transformation and the existence of family is sometimes preserved. Family has been a fundamental subject of social activities and transformations desired to be realized particularly since formation of the modern state in our country. It has been designed as an object which can be formed by policies prepared according to periodic necessity and changing political power by government. Starting from this idea, in paper, policies or actions of the government in Turkey on family, from its foundation to present, will be investigated and then a diverse reading will be made about family as an institution, a focus of interest of politics. Family has been used as a means for strategic topics like population in some period. Especially since the 2000s, value of family has entirely been accepted. In this study, the process will be separated into periods based on the official applications about family

___

  • ALCOCK, Pete-MAY, Margaret vd. (2011). Sosyal Politika: Kuramlar ve Uygulamalar. çev. ed. Şenay Gökbayrak. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • ASAGMTGHK -Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun (2004). T.C. Resmî Gazete. 25642. 13 Kasım 2004. http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2004/11/20041113.htm [21.05.2014].
  • ASPB-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2012). 2012 Yılı Faaliyet Raporu. Ankara. http://www.aile.gov.tr/data/53fe1b18369dc3053ccd5544/aile_ve_s osyal_politikalar_bakanligi_2012_fr_film_son_2.swf [27.05.2016].
  • ASPB-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (2013). 2013 Yılı Faaliyet Raporu. Ankara. http://www.aile.gov.tr/data/53fe1465369dc3053ccd5500/aile_ve_s osyal_politikalar_bakanligi_2013_yili_idare_faaliyet_raporu.pdf [27.05.2016].
  • BARRY, Norman B. (2012). Modern Siyaset Teorisi. çev. Mustafa ErdoğanYusuf Şahin. Ankara: Liberte. 3. bs.
  • CANATAN, Kadir (2010). “Aile Politikaları ve Türkiye Örneği”. Umran Dergisi (187): 34-39.
  • JANOSKI, Thomas-ALFORD, Robert vd. (2010). Siyaset Sosyolojisi. çev. Soner Torlak. Ankara: Phoenix Yayınevi.
  • KARA, Uğur (2013). Sosyal Devletin Yükselişi ve Düşüşü. Adana: Karahan Kitabevi. 2. bs.
  • KESGİN, Bedrettin (2012a). “Sosyal Politikanın En Önemli Kurumu: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı”. İnsan Hakları Yıllığı C. XXX: 41-54. Ankara: TODAİE.
  • KESGİN, Bedrettin (2012b). Kamu Sorumluluğunda Sosyal Hizmet. İstanbul: Açılım Kitap.
  • MILLAR, Jane-WARMAN, Andrea (1996). Family Obligations In Europe. London: Family Policy Studies Centre.
  • ÖREN, Kenan (2013). Sosyal Politika. Ankara: Nobel Yay. 3. bs.
  • ÖZDEMİR, İsmail Mansur (2008). Küreselleşme Sürecinde Türkiye'de Sosyal Devlet ve Sosyal Hizmetler. Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Ü.
  • PRYOR, Jan (2009). “The Family In Social Policy: An Introduction To The Families Commission Special Issue”. Social Policy Journal of New Zeland (35): 1-3.
  • TURĞUT, Faruk (2014). Türkiye'de Aile Siyasetinde Yeni Dönem Politikaları: (2000 Sonrası Bir Değerlendirme). Yüksek Lisans Tezi. Konya: Selçuk Ü. ZIMMERMAN, Shirley L. (1979). “Policy, Social Policy and Family Policy: Concepts, Concerns and Analytic Tools”. Journal of Marriage and Family 3 (41): 487-495.