LAWRENCE'IN OGULLAR VE SEVGİLİLER'İNDE SINIF BİLİNCİNE İLİŞKİN DİYALOG ÇÖZÜMLEMELERİ

Lawrence, Oğullar ve Sevgililer adlı romanında kendisinin de yakından tanıdığı sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan kömür işçilerinin yaşamını, çektikleri sıkıntıları betimlerken farklı sınıflara ait karakterlerin iç dünyaları, birbirleriyle olan ilişkileri ve sınıf ayrımı nedeniyle ortaya çıkan savunma bilinçleri üzerinde durur. Lawrence, romanda orta sınıf ve işçi sınıfı arasındaki çatışmayı diyaloglar yoluyla okura aktarmaktadır. Bu çalışmada yer alan iki diyalog biçem açısından ele alınmıştır. Diyalogların kurucu öğeleri olan tümcelerin içlerindeki ve aralarındaki dilbilimsel ilişkiler incelenerek romanın derin yapısında bulunan sınıf farklılığı/çatışması üzerinde durulmuştur. Kişilerin sarf ettiği tümcelerin bu gerçeğe işaret etmesi ve bu gerçek karşısında takınılan tavır, duygu aşamalarıyla birlikte vurgulanmıştır.

STYLISTIC ANALYSIS OF THE DIALOGUES iN RELATION TO CLASS DINSTINCTION iN SONS AND LOVERS

The 20.th century English novelist D. H. Lawrence describes in Sons and Lovers the life and struggle of labour class which emerged after the Industrial Revo/uation. He focuses on the inner wor/ds of the characters of different classes and their defence consciousness in their relationship. Through dia/ogue he displays the class distinction. ln this study, the style of twodialogues are analysed in detail. A structuralist linguistic approach is used to disp/ay the meanlng and significance of sentence constructions. The emotional /eve/ of the uttarences Is particularly emphasized. 

___

  • Bates, H.E. (2001). Kısa Öykü. (Ezber, G. Çev.). İstanbul: Bilge Kültür Sanat. Belge, M. (1997). Tarihten Güncelliğe. İstanbul: İletişim Yayınları
  • Caudwell, C . . (1974). Yanılsama ue Gerçeklik. (Doğan, M. Çev.). Payel Y~yınevi. Erden, A. (2002). Kısa Öykü ve Dilbilimsel Eleştiri. İstanbu l: Gendaş Kültür Ergin, M. (1992). Oğullar ve Sevgililer. İstanbul: Engin Yayıncılık.
  • Kemerlioğlu, E. (1996). Toplumsal Tabakalaşma ve Hareketlilik. İstanbul:Saray Kitabevleri. ·
  • Köknel, Ö. (1986). İnsanı Anlamak. İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
  • Page, N. (1973). Speech in the English Nouel. London: Longman Group Limited.
  • Salman,Y. (2003). Sevgili Hocam ve Bilgelik Ustam Memet Fuat. Adam Sanat, Memet Fuat Özel Sayısı, S: 205.
  • Urgan, M. (1997). D. H. Lawrence. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları