İLKÖĞRETİM 6., 7. ve 8. SINIF TÜRKÇE DERS KİTAPLARINDAKİ ANLATIM BOZUKLUKLARI

Bu incelemede Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yazdırılan ilköğretim altıncı, yedinci ve sekizinci sınıf Türkçe ders kitaplarındaki anlatım bozuklukları tespit edildi. Ana dilimizin kullanımıyla ilgili yanlışlıkların hangi boyutlara ulaştığı gösterilmeye çalışılarak konunun önemine dikkat çekilmek istendi. Yeni ders kitaplarının daha özenli hazırlanması gerektiği vurgulandı. Yazım ve noktalama yanlışlarının çok fazla olması imla meselesinin hâlâ tam olarak çözülemediğini ortaya koyuyor. Çok sayıda dizgi yanlışının tespit edilmesi de buna gereken özenin gösterilmediğini düşündürüyor. Uzman bir kadro denetiminde kalabalık bir ekip tarafından hazırlanan bu ders kitaplarında bile çok sayıda bilgi yanlışı ve anlatım bozukluğu olması oldukça düşündürücüdür. Ana dilimizin doğru öğretilmesi son derece önemlidir. İlköğretimde yanlış öğrenilenleri daha sonra düzeltmek çok zor olmaktadır. Bu sebeple bu konuya gereken duyarlılık gösterilmelidir.

AMBIGUITIES in THE TEXTBOOKS OF 6, 7, and 8th GRADE in PRIMARY SCHOOL

In this study, the ambiguities in the 6th, 7th, and 8th grade Turkish textbook which are indited by Ministry of Education have been determined. By trying to be performed the mistakes related with the usage of our native language, remarking the importance of the subject has been aimed. It has been stressed that new books must be prepared more meticulously. That there are too many spelling and punctuation errors has showed that the matter of spelling has not been able to be solved yet. Besides, most typesetting errors are indicators of this neglection. It is surprising that there are many ambiguities and information errors in these textbooks although they are prepared under the control of a Professional expert staff. To teach our nativelanguage in an accurate way is vital. It is too hard to correct the information taught in a wrong way during the primary school. Therefore, it is obligatory to be sensitive to this matter. 

___

  • BİLGEGİL, M. Kaya, (1980), Edebiyat Bilgi ve Teorileri 1 Belâgat, Ankara: Sevinç Matbaası.
  • DOĞRUEL, Süheyla - vd., (Tarih yok.), İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 7, Doğan Medya.
  • KARAALİOĞLU, Seyit Kemal, (2000), Sözlü-Yazılı Kompozisyon Konuşmak ve Yazmak Sanatı, İstanbul: İnkılap Kitabevi.
  • KARAÖRS, Metin, (2005/2), “Ders Kitaplarındaki Yardımcı Seslerle İlgili Bilgi Yanlışları”, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, S.19, s. 27-36.
  • KARASOY, Yakup - vd., (2002); Üniversiteler İçin Uygulamalı Türk Dili ve Kompozisyon Bilgileri, Konya: Selçuk Üni. Basımevi.
  • KORKMAZ, Zeynep, (2003), Türkiye Türkçesi Grameri (Şekil Bilgisi), Ankara.
  • KÜLEKÇİ, Numan, (1985), Edebî San’atlar, Erzurum.
  • SARAÇOĞLU, Ahmet - vd., (2000), İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 8, İstanbul: Millî Eğitim Basımevi.
  • ÜNAL, Meral - vd., (2000), İlköğretim Türkçe Ders Kitabı 6, İstanbul: Millî Eğitim Basımevi.
  • Türk Dil Kurumu, (1998), Türkçe Sözlük, Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Türk Dil Kurumu, (2000), İmlâ Kılavuzu, Ankara.