Nadir Rastlanan Bir Olgu: Torakolitiazis

Giriş: Torakolitiazis, plevral boşlukta bir veya daha fazla hareketli plevral taşın (kalsifikasyonlu veya kalsifikasyonsuz) herhangi bir travma, müdahale veya plörezi olmadan varlığıdır. Bu çalışmada, torakolitiazis tanısı alan olgu literatür bilgileri eşliğinde sunulmuştur.Olgu: 53 yaşındaki bir kadın, tekrarlayan ağızdan kan gelme şikayeti ile kliniğimize başvurdu.  Bilgisayarlı tomografide; sol akciğer  linguler segmentte paramediastinal ve subplevral alanda yaklaşık 8x10 mm kalsifikasyon içeren düzgün sınırlı nodüler lezyon saptanması üzerine tarafımıza başvurdu. Hastaya intratorasik nodül tanısı ile Video yardımlı torasik cerrahi (VATS) uygulandı. Eksplorasyonda, sol plevral boşlukta parakardiyak yağlı doku içerisinde serbest, beyaz renkli, 1x2 cm’lik solid nodül çıkarıldı. Histopatolojik inceleme, torakolitiyaz ile uyumlu; fibröz ve yer yer kalsifiye kapsül ile çevrili iç yüzünde yağ nekrozu ile uyumlu olabilecek alanlar içeren kalsifiye fibrotik nodül olarak raporlandı. Hasta postoperatif 2. Günde sorunsuz olarak taburcu edildi.Tartışma: Tek veya çoklu periferik kalsifiye ve özellikle mobil, intratorasik nodüllerin ayırıcı tanısında torakolitiazis akılda bulundurulmalıdır. Bu hastalarda, torakoskopik eksplorasyon, efektif ve güvenle uygulanabilecek ilk tercih tedavi seçeneği olmalıdır.

___

  • Kinoshita F., Saida Y., Okajima Y., Honda S., Sato T., Hayashibe A. Thoracolithiasis: 11 cases with a calcified intrapleural loose body. J Thorac Imaging. 2010;25(1):64–67.
  • Dias A.R., Zerbini E.J., Curi N. Pleural tone. A case report. J Thorac Cardiovasc Surg. 1968;56(1):120–122.
  • Mobile Thoracolithiasis in a Patient With Lung Cancer: Ann Thorac Surg. 2015
  • . Pineda V., Caceres J., Andreu J., Vilar J., Domingo M.L. Epipericardial fat necrosis: radiologic diagnosis and follow-up. AJR Am J Roentgenol. 2005;185(5):1234–1236.
  • Bolca C., Trahan S., Frechette E. Intrapleural thoracolithiasis: a rare intrathoracic pearl-like lesion. Thorac Cardiovasc Surg. 2011;59(7):445–446
  • Thitiporn Suwatanapongched, Chayanin Nitiwarangkul, Thin-section CT findings of thoracolithiasis, Japanese Journal of Radiology, July 2017, Volume 35, Issue 7, 355-56.
  • Iwasaki T., Nakagawa K., Katsura H., Ohse N., Nagano T., Kawahara K. Surgically removed thoracolithiasis: report of two cases. Ann Thorac Cardiovasc Surg. 2006;12(4):279–282.
  • Thoracolithiasis—Computed Tomography Findings ofIntrapleuralLooseBodies; 2017 Elsevier