Türkiye’nin Çevresel Güvenliğini Şekillendirme Çabaları

Bu araştırma, son dönemde küresel ve bölgesel boyutta meydana gelen ve Türkiye’nin çevresel güvenliği üzerine etkileri olan ana gelişmelerin analiz edilmesini amaçlamak- tadır. Küresel ve bölgesel güvenlik sistemi, küresel olaylar ve aktörler ile sürekli etkile- şim içinde bulunan dinamik bir yapıdır. Çalışmada, bu etkileşim ve dinamik yapıya bağlı olarak, Türkiye’nin çevresel güvenliğini etkileme potansiyeline sahip gelişmeler incelenmiş ve bu gelişmelerin ülkemizin çevresel güvenliği üzerine olası etkilerine yö- nelik öngörülerde bulunulmuştur. Çalışma yöntemi olarak, nitel çözümleme yöntemi uygulanmış ve incelenen konular, Türkiye’ye etkisi açısından birbiriyle bağlantılı ola- rak analiz edilmiştir. Bu bağlamda makalenin araştırma sorusu, “Küresel ve bölge- sel gelişmeler doğrultusunda, Türkiye çevresel güvenliğini nasıl şekillendirmektedir?” şeklinde kavramsallaştırılmıştır. Çalışmanın temel bulguları kapsamında; küresel güvenlik ortamının çok değişkenli, çok merkezli, çok aktörlü ve çok boyutlu etkileşim içinde dönüşüm geçirmeye devam edeceği, beklenen öngörüler doğrultusunda politika geliştiren, askeri kuvvetlerini oluşturan ve hazırlayan ülkelerin küresel güvenlik bağ- lamında etkinliklerini artıracağı, güç mücadelesi içinde Türkiye’nin bölgesinde uygun manevra alanı bulacağı ve bundan istifade edebilmesi ve önalıcı bir şekilde çevresel güvenliğini şekillendirebilmesi durumunda, jeopolitik anlamda etkinliği artan bir bölgesel güç olma özelliğini geliştireceği sonucuna ulaşılmıştır.

Turkey’s Efforts on Shaping Her Environmental Security

This article aims at analyzing recent main developments with global and regional dimensions and their effects on Turkey’s environmental security. The global and regional security system has a dynamic structure that constantly interacts with global events and actors. In the study, depending on this interaction and dynamic structure, main developments which have the potential to affect environmental security of Turkey have been examined. In addition, strategic foresight has been made regarding the possible effects of these developments on the environmental security of Turkey. In this regard, the research question of the study has been conceptualized as “In line with global and regional developments, how is Turkey shaping her environmental security?”. Withinthe scope of the main findings of the study, it has been concluded that the global security environment will continue to transform in multi-variable, multi-centric, multi-actoral and multi-dimensional interaction, the countries that develop policies, form and prepare their military forces in line with the expected predictions in the context of global security will increase their effectiveness and Turkey, in the case of power struggle, will find suitable maneuver space and, if she can benefit from this situation and shape her environmental security in proactive manner, will enhance her role as a  regional power with global impact.

___

  • Friedman, George. (2012). Gelecek 10 Yıl, Çev. Tayfun Törüner, İstanbul: Pegasus Yayınları.
  • İlhan, Suat.(2019). Jeopolitik, Kırmızı Kedi Yayınevi: İstanbul.
  • Çeçen, Anıl. (2018). Türkiye ve Ortadoğu, Destek Yayınları: İstanbul.
  • Doster, Barış .(2017). “Türkiye için 2 Kritik Soru: Jeopolitik Öneminin Farkında mı?” Stratejisi Var mı?, Adıbelli, B. vd.(Ed.), Avrasya’nın Kilidi Türkiye, Kaynak Yayınları: İstanbul, 83-108.
  • Milli Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (MSGE), (2014). Stratejik Vizyon Belgesi, TASAM Yayınları: İstanbul.
  • AA.(2018).Türkiye’nin Güvenlik Stratejisi. Anadolu Ajansı Yayınları: Ankara.