Vâsînî el-A‘rac ve Memleketu‘l-Ferâşe Adlı Romanına Genel Bir Bakış

Bu çalışmada, Cezayir'in önemli yazarlarından Vâsînî el-A‘rac’ın Memleketu’l- Ferâşe adlı romanının, gerek içerdiği materyal unsurlar, gerekse içerisinde kullanılan teknik unsurlar bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, eserin ihtiva ettiği anlatıcı, bakış açısı, kişiler, zaman, mekân gibi unsurlar tahlil edilmiştir. Bunun yanı sıra, yazarın kullanmış olduğu anlatım teknikleri de incelenmiştir. Bu romanın teknik açıdan incelenmesine başlamadan önce, 1954 yılında Tilimsan'da doğmuş olan Cezayirli yazar el-A‘rac’ın hayatı, edebi yönü ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu bilgiler neticesinde, okuyucunun zihninde yazara ait bir portre çizilebilmesi hedeflenmiştir. Eserin tahlili aşamasında, el-A‘rac’ın yaşadığı dönemin edebi, siyasi koşulları incelenmiş ve bu koşulların, yazar ve bu eseri üzerinde ne gibi etkileri olabileceğine dair çıkarımlar yapılmaya gayret edilmiştir. Hem Arapça hem de Fransızca eserler kaleme almış olan yazar, Memleketu’l- Ferâşe'yi 2013 yılında yayınlamış ve bu eserinde Kara On Yıl olarak adlandırılan Cezayir iç savaşı sonrası dönemi anlatmıştır. Cezayir’in yakın dönemine ışık tutması, savaşın birey ve toplum psikolojsi üzerindeki etkilerini gözler önüne sermesi hasebiyle, bu eser, modern Arap edebiyatında mühim bir yere sahiptir. Bu nedenle, Memleketu’l-Ferâşe'nin tahlilinin, modern Cezayir toplumuna dair nesnel bir bakış açısı oluşturulmasına katkı sağlayacağı temenni edilmiştir. Hikâyeyi okuyucu nazarında daha sahih kılmayı ve anlatıcı ile okuyucu arasında daha güçlü bir bağ kurabilmeyi hedefleyen El-A‘rac, romanında birinci şahıs (Ben) anlatıcı türünü tercih etmiş ve Fasih Arapça kullanmıştır. Romanında farklı anlatım tekniklerini belirli oranlarda kullanmış olan yazar, Memleketu’l-Ferâşe ile 2015 yılında Katârâ Arapça Roman Ödülü’nü kazanmıştır.

An Overview of Vâsînî el-A‘rac and His Novel Memleketu’l- Farâsha

In this study, it is aimed to examine Vâsînî el-A‘rac's novel named Memleketu'l- Ferâşe, in terms of both the material elements it contains and the technical elements used in it. For this purpose, contained elements in the work such as the narrator, point of view, people, time, and places were analyzed. In addition, the narration techniques used by the author were also examined. Before starting the analysis of this novel, information about the life, literary side and works of the Algerian writer al-A‘rac, who was born in Tilimsan in 1954, was given. As a result of these informations, it is aimed to draw a portrait of the author in the reader's mind. During the analysis of the work, the literary and political conditions of the period in which al-A‘rac lived were examined and inferences were made about what effects these conditions might have on the author and this work. The author, who has written works in both Arabic and French, published Memleketu'l-Farâşe in 2013 and in this work, he described the period after the Algerian civil war, which is called the Black Decade. This work has an important place in modern Arabic literature as it sheds light on the recent period of Algeria and reveals the effects of war on individual and social psychology. Therefore, it was hoped that the analysis of Memleketu'l-Farâşe would contribute to the creation of an objective perspective on modern Algerian society. Aiming to make the story more authentic in the eyes of the reader and to establish a stronger connection between the narrator and the reader, El-A‘rac preferred the first-person (I) narrator type in his novel and used Fasih Arabic. The author, who used different narrative techniques at certain rates in his novel, won the Katârâ Arabic Novel Award in 2015 with Memleketu'l-Ferâşe.

___

  • el-A‘rac, Vâsînî, Memleketu’l-ferâşe, Bahru’l-Kutub- Mecelletu Dubeyi’s-Sekâfiyye, 2013.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Elemu’l-Kitâbe ‘an Ehzâni’l-Menfâ, Menşûrâtu’l- Cemel, y.y., 2010.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Vak‘u’l-Ehziyeti’l-Haşine, Menşûrâtu’l- Cemel, y.y., 1981.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Vakâ’i‘u Min Evcâ‘i Racul Ğâmir Savbe’l-Bahr, eş-Şeriketu’l-Vataniyye, y.y., 1983.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Hârisetu’z-Zilâl, Menşûrâtu’l- Cemel, y.y., 1999.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Kitâbu’l-Emîr: Mesâliku Ebvâbi’l-Hadîd, 2. bs, Dâru’l-Âdâb, Beyrut, 2008.
  • el-A‘rac, Vâsînî, El-Beytu’l-Endelusî, 1.bs, Menşûrâtu’l- Cemel, Beyrut, 2010.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Esâbi‘u Lûlîtâ, Dâru’l-Âdâb, y.y., 2014.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Ramâdu Meryem, El-Hey’etu’l- Mısriyyetu’l-‘Âmmetu li’l-Kitâbi, y.y., 2012.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Mî: Leyâlî ÎZîs Kûbyâ, 1.bs, Dâru’l-Âdâb, y.y., 2018.
  • el-A‘rac, Vâsînî, Esrâru’l-Beyti’l-Endelusî, Dâru’l-Âdâb, y.y., 2019.
  • Bamia, Aida A., “al- A‘raj, Wasini ”, Biographical Encyclopedia Of The Modern Middle East & North Africa, Editor: Michael R. Fischbach, c.I, Thomson-Gale, New York, 2008.
  • Gökgöz, Turgay, “Bağımsızlık Sonrası Cezayir’de Edebi ve Kültürel Çevre(1962-2016)”, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, 2018.
  • Hassan, Wail S., “al-A‘raj, Wasini”,Encyclopedia Of African Literature, Editor: Simon Gikandi, Routledge, London, 2003.