Sanata Disiplinlerarası Bir Yaklaşım: Enstalasyon Sanatı ve Genco Gülan Örneklemi

Enstalasyon, geleneksel ve alışılmışın aksine, çevreden bağımsız bir sanat nesnesiiçermeyip belirli bir mekan için yaratılan, mekanın niteliklerini kullanıp irdeleyen veizleyici katılımının temel gereklilik olduğu bir sanat türüdür. Kökleri kavramsal sanat vehatta 20. yüzyıl başındaki Marcel Duchamp'ın hazır-yapımları ve Kurt Schwitters'e kadargiden enstalasyon, çağdaş sanatta mimarlık ve performans dışında birçok görsel sanatdisiplininden de destek alan melez bir tarzdır. Bu sayede sanatçının ve izleyicinin rolüyeniden biçimlendirilmiş ve sanat yapıtının tanımına farklı bakış açıları getirilmiştir. Bumakalede, enstalasyon sanatı ve Genco Gülan örneğiyle, enstalasyon sanatı ve sanatürününün izleyici üzerindeki etkileri ele alınmıştır
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • Antmen, Ahu, 20.Yüzyılda Batı Sanatında Akımlar, Sel Yayıncılık, İstanbul, 2008.
  • Danto, C. Arthur, Sanatın Sonundan Sonra, Çağdaş Sanat ve Tarihin Sınır Çizgisi, Çev: Zeynep Demirsü, Ayrıntı Yayınları, İstanbul, 2010.
  • Erzen, Jale, Çevre Estetiği, Sanat ve Çevre, Sanart Görsel Sanatları Destekleme Derneği Yayınları, Ankara, 1997.
  • Fitzpatrick, M., D., The Interrelatıon Of Art And Space: An Investigatıon Of Late Nineteenth And Early Twentieth Century European Painting And Interior Space, Washington State University Departmant Of Interior Design, Washington, 2, 2004.
  • Graf, Marcus, Genco Gülan: Kavramsal Renkler, Galeri Perform Yayınları, Sanat No:1, Çev: Bengi Gün ve diğerleri, İstanbul, 2008.
  • Oliveira, Nicolas de, Petry Michael, Nicola , Oxley, İnstallatıon Art, Thames and Hudson Ltd. London, 1997. Oliveira, Nicolas de, Yeni Milenyumda Enstalasyon Sanatı Duyular İmparatorluğu, Akbank Kültür sanat Yayınları Çev: Osman Akınhay, İstanbul, 2005.
  • Sarıkartal, Zekiye, Sanat Alanının Küresel Kurumsallaşması ve Yerleştirmenin (Enstalasyon) Gelişimi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Yazıları 16, Ankara, Bahar 2007.
  • Yılmaz, Mehmet, Modernizmden Postmodernizme Sanat, Ütopya Yayınevi, Ankara, 2006.